23. september 2023

Symptomer på allergi uten at du har allergi ?

Ofte kan dette handle om ulike former for intoleranser. De to vanligste formene for intoleransene som gir typiske allergilignende symptom er histaminintoleranse og proteinintoleranse (som ofte omtales som matintoleranse)


Forskjeller og likheter på histaminintoleranse og matintoleranse

Ingen av disse er ekte allergier. Det vil si at du vil ikke slå ut på en allergitest der IgE blir målt.
Selv om det ikke er såkalt ekte allergier, gir det ekte symptom!
Noen ganger er det lett å bli forvirret på hva som egentlig er årsaken bak symptomene.

Ta fisk som eksempel.
Du kjenner at du reagerer på fisk, men ikke alltid. Er det da histaminintoleranse eller matintoleranse ?

Matintoleranse er mengderelatert, så det kan det være. Det kan også være histaminintoleranse for det kommer an på behandlingen av fisken.
Dersom du tåler fersk fisk, men blir dårlig om du varmer opp igjen middagen din til kvelds, er det trolig histaminene du reagerer på.


Histaminintoleranse 

Histamininnholdet i matvarer som inneholder aminosyren histidin, vil øke jo lenger matvaren lagres. Du vil gjerne kunne tåle både fersk fisk, ferske egg og ferskt kjøtt, men få reaksjon om du spiser akkurat de samme matvarene når det ikke spises ferskt. (Derfor bør du være forsiktig med restemat om du reagerer på histaminer).

Når det gjelder meieriprodukter vil du trolig oppleve å tåle bedre myke oster enn harde oster, for de harde ostene har lang lagringstid. (Vær også oppmerksom på at histaminintoleranse er ofte koblet til SIBO).

 

Matintoleranse 

Danner du antistoffer mot spesifikke matvarer som for eksempel meieriprodukter, vil det ikke spille noen rolle om det er harde eller myke oster, for det er melkeproteiner i begge deler.

Melkeproteiner (spesielt kasein) kan kryssreagere med andre matvarer som f.eks. rødt kjøtt.
En annen intoleranse som kan skape forvirring her er laktoseintoleranse. Da vil du gjerne oppleve å tåle bedre harde oster enn myke, for harde oster inneholder svært lite laktose (med unntak av brunost).

Matintoleranse er også mengde relatert. Derfor vil du kunne oppleve at små mengder gir ingen symptom ( i motsetning til allergi, det små mengder kan være livstruende). Hvor ofte du spiser den matvaren du reagerer på har også mye å si.


 

Spesifikke tester eller elimineringsmetoden – Hva bør du gjøre?

Sannheten er at begge deler vil kunne fungere.
For noen er det enkelt for reaksjonen kommer raskt etter inntak av mat, og det er samme maten du reagerer på hver gang.
Andre ganger er det mer komplisert. Du vet at det er noe mat du reagerer på, men klarer ikke helt å få tak i hva det er.

Istedenfor å komme med en rekke punkter til deg vil jeg heller dele med deg noen historier fra klinikk.

Gjør oppmerksom på at historiene jeg deler med deg under her er kun korte utdrag. Samme symptom kan ha ulik årsak.
Start derfor alltid med time hos lege. Vedrørende problemstilling nr 5. Cøliaki er en autoimmun sykdom. Autoimmune sykdommer kan ikke kureres. Eliminering av ulike intoleranser og/eller eliminering av matvarer som kan kryssreagere med gluten vil derfor ikke ha en kurativ effekt, men det kan gi symptomlette i kortere eller lengre perioder.


Problemstilling 1: Mageplager og utslett.

Spiser sunt, har kuttet flere av de store tarmtriggerne fra kostholdet sitt, men opplever ingen endring i utslettet. Matintoleransetest viser store utslag på laks. Hun kutter dette og utslettet forsvinner.

Problemstilling 2: Lite energi og oppblåst i magen.

Spiser ikke usunt, men spiser mye meieriprodukter og brødmat. Vi tar ikke noen tester. Etter re-introduksjon av matvarene vi kuttet, finner vi ut at det er meieriprodukter som er triggeren. Han kutter dette og han opplever mer energi og han er ikke oppblåst lenger.

Problemstilling 3: Mageplager og muskelverk.

Har prøvd mye, spiser svært lite variert, tar intoleransetest. Denne er negativ. Sender inn en mikrobiomtest, denne viser blant annet histaminintoleranse. Jobber med dette +  eliminering av lektinrike matvarer. Opplever stor bedring både i muskulatur og mage.

Problemstilling 4: Konstant oppblåst mage

Har tidligere tatt matintoleransetest, holder seg unna disse matvarene, men det blir ikke nevneverdig bedre. Tar SIBO test, behandles for hydrogen dominant SIBO. Magen blir mye bedre.

Problemstilling 5: Cøliaki

Spiser glutenfritt men har fortsatt mageplager. Tar ikke noen tester, kutter meieriprodukter og magen blir mye bedre.

 

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>