Matintoleranse
Matintoleranse – er ikke en sykdom!
Mange omtaler det som en sykdom, men det er ikke det.
Det handler om fordøyelsessystemets evne til å bryte maten tilfredsstillende ned.
Det som er interessant å se på er hvorfor dette skjer, og hva du kan gjøre med det?
Hvordan kan du egentlig vite om det er matintoleranse som er årsaken til plagene?
Matintoleranse er mer vanlig enn matallergi
Symptomene på matintoleranse kan i noen tilfeller komme rett etter at du har spist eller opptil 4 dager etterpå.
Det kommer an på om du har en IgA reaksjon - reaksjonen kommer fra 2 minutter til 2 timer etterpå. Eller en IgG reaksjon - forsinket reaksjon, det kan ta timer eller dager før du merker forverring av symptomene dine.
Visste du at i 75% av fordøyelsesplagene vi opplever, så er det ikke noe galt – det er «bare» feedback fra din fordøyelse.
Når du ikke har matintoleranse eller matallergi, men likevel reagerer på maten du spiser!
Det er en rekke faktorer som påvirker fordøyelsen din. Det å gi fordøyelsen din optimale forhold handler om mer enn hva du spiser. Før du hiver deg rundt og tar en matintoleransetest vil jeg anbefale deg å se på disse 5 faktorene:
Spiser du for fort?
Drikker du samtidig som du spiser?
Stresser du før, under og etter måltid?
Spiser du for mye?
Er du tilstede når du spiser eller styrer du med andre ting samtidig?
Dersom du kjenner deg igjen i en eller flere av disse punktene. Start der, og se om dette kan påvirke din fordøyelse på en god måte.