fbpx
8. oktober 2024

5 ting du bør vite om matintoleranse

1. Matintoleranse er ikke en sykdom!

Mange omtaler det som en sykdom, men det er ikke det. Det handler om fordøyelsessystemets evne til å bryte maten tilfredsstillende ned. Visste du at i 75% av fordøyelsesplagene vi opplever, så er det ikke noe galt – det er «bare» feedback fra din fordøyelse. Er du usikker på hvorfor du har de plagene du har, ta kontakt med lege. Dersom de ikke finner noe galt, prøv deg frem med kost, stressmestring og trening tilpasset din kropp.

2. Før var det ingen som hadde matintoleranse, nå har «alle» det.

En av grunnene til at flere opplever matintoleranse og matsensitivitet i dag enn tidligere, er at fordøyelsen vår blir mer utfordret i dag enn den ble før. I dag spiser mange under stress. Mange har det så travelt at de tar seg ikke tid til å spise. Dette skaper en stress respons i kroppen, noe som bidrar til at vi fordøyer og forbrenner dårligere.

Dersom du opplever at du blir –

  • Bedre i magen
  • Får sunnere hud
  • Finner det lettere å regulere vekten din
  • Opplever mindre verk i nakke og rygg

..når du spiser noe din fordøyelse tolererer bedre, hvorfor skal ikke du få lov til å gjøre det?
Hvorfor skal du som har matintoleranse hele tiden måtte forsvare hvorfor du spiser slik som du gjør?
Som nevnt i punkt 1 – det er ikke en sykdom, men det kan likevel gi ufarlige men likefullt ubehagelige symptomer. Om du kan endre på dette ved å legge om kostholdet ditt, så er det ingenting som er bedre enn det!

3. Det ser ut til at «alle» reagerer på det samme.

Det er store forskjeller på hvilke matvarer vi reagerer på. Men det er noen matvarer som er mer komplekse enn andre og derfor er det flere som kan ha nytte av å ha disse ut av kostholdet for en kortere eller lengre periode. Maten er aldri årsaken men en trigger. Store triggere er meieriprodukter og gluten. Jeg har egentlig lyst å ta med sukker også, ikke fordi at så mange har utslag på sukker når det tas en intoleransetest, men sukker mater de ugunstige bakteriene i tarmen dette bidrar til at du får en dårligere tarmflora.

Selv om dette er store triggere og mange opplever bedring i sin helsetilstand når disse matvarene erstattes i kortere eller lengre perioder, betyr ikke det at det gjelder for alle. Om du har noen av de overnevnte plagene – test i 21 dager, legg merke til om det skjer noe endring i din kropp. Det verste som kan skje er at du har spist litt annerledes enn det du pleier i 3 uker, i beste fall opplever du at en eller flere av dine symptomer lindres.
OBS: Dersom du vil teste dette velg naturlig glutenfri mat. Glutenfrie erstatninger er ikke nødvendigvis ett bra alternativ. Litt av grunnen til dette er at de ofte inneholder mye sukker og lite fiber.

4. Jeg har ikke problemer med magen, så da kan det ikke være matintoleranse som er årsaken.

Det som er med matintoleranse er at den kan vises på så utrolig mange forskjellige måter. For noen er det mageplager, for andre kan det være problemer med å gå ned i vekt. Det kan også slå ut i muskelsmerter eller hudplager. Ofte kan det være tarmen vi må jobbe med selv om ikke symptomet sitter i tarmen. Tarmen blir mange ganger omtalt som hjerne nummer 2, og det er ikke uten grunn. Det går enorme mengder informasjon mellom tarm og hjerne hele tiden, spesielt under og rett etter måltid.

5. Matintoleranse, er ikke det bare psykisk?

Mange spør og noen konkluderer med at dette bare er psykisk.
Hva er egentlig det for noe å si? Bare psykisk? Om det viser seg at en av grunnene til at du har fått en matintoleranse er psykisk betinget – f.eks. stress over lang tid. Er plagene mindre reelle da?
Vi lever i 2019, vi vet jo per i dag at vår psykiske helse henger tett sammen med vår fysiske helse. Hvorfor ikke jobbe med begge deler?

Vi vet at stress påvirker tarmen, det er ingen hemmelighet.

Det finnes mange teorier om hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Beste tipset jeg kan gi deg, test og se hva som fungerer for deg.
Kunnskap er alltid nyttig men det kan aldri konkurrere med din kroppsvisdom!

Har du allerede fått bedre helse ved å spise mat som fungerer bedre for din kropp? Del gjerne din erfaring i kommentarfeltet

Hilsen
Margrethe

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

11 tanker om “5 ting du bør vite om matintoleranse

  1. Har mykje matintolerans, og tilslutt vart eg alvorleg sjuk. Eg er multiallergiker, og me som har allergi, er ofte svært plaga med intolerans.

    1. Hei Kjersti, Ja mange allergikere har stor nytte av å spise mer tarmstyrkende mat og erstatte i kortere eller lengre perioder mat som kan trigge tarmen. Håper du har funnet ut hvilket kosthold som fungerer for deg?

    2. Jeg lure litt på fett. Fex fiskefett av fex lax og oliven. Jeg opplever at kroppen reagerer på det.

      1. Hei Kjersti, det kan høres ut som ubalanse i lever/galle meridianen. Mulig du vil oppleve at det er lettere å fordøye om du spiser det sammen med grønnsaker uten stivelse.

  2. Paleo/Steinalderkosthold/ keto/LCHF/LKHF gir meg mer energi, mindre mage-tarm problemer ( luft, mageknip), samt fornuftig trening. Med whiplash er kostholdet ENDA Viktigere for meg og for å holde smertene unna. ( Dette vet du Margrethe etter kurset ditt, som lærte meg nyttige selvbehandlings teknikker!! :))

    1. Enig med deg Tone-Marit, det å redusere eller kutte sukker og mat som fort omdannes til sukker gir for mange stor helsegevinst? Muskulære plager vil også ofte lindres ved endringer i kostholdet. Så kjekt at du likte kurset?

  3. Hei. Har akkurat fått diagnose cøliaki. Vet jeg må ha glutenfri mat, men har lest at glutenfritt ofte inneholder mer sukker. Jeg har også diabetes 2 og prøver å gå ned i vekt. Så blir veldig usikker på hva og hvordan jeg bør spise. Noen som har gode råd

    1. Hei Aud Mona, det er riktig. Glutenfri ferdigmat og mange glutenfrie melblandinger inneholder sukker og lite fiber. Jeg kommer til å dele masse info om dette i 2020. En god start om du vil spise både glutenfritt og sukkerfritt, test vår gulloppskrift. Du finner den på vår Facebook side, her er direkte lenken https://www.facebook.com/margrethe.skaar.helseveileder/videos/874197099634288/. Alle oppskrifter jeg deler er fri for gluten, sukker og meieriprodukter. Men OBS i noe av det jeg deler bruker jeg havreprodukter, disse inneholder svært lite gluten, men det er IKKE glutenfritt. Det vil si at det fungerer for de fleste som har gluten intoleranse, men anbefales IKKE ved cøliaki.

  4. Flott informasjon! Jeg har ME, og har innsett at matintoleranser gjør meg sykere. Etter å ha kuttet mesteparten av melkeprodukter (spiser laktosefri rømme pluss hvitost av og til), alle kornprodukter, sukker og svinekjøtt og samtidig jobbet for å få en bedre tarmhelse, har jeg gradvis blitt mye bedre. Det er fantastisk deilig å fungere igjen, selv om jeg fremdeles må ta hensyn til sykdommen min.

    1. Hei Anne, så kjekt å lese at du har funnet ut av dine matintoleranser, slik at du kan spise på en måte som fungerer for deg og din kropp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>