3. oktober 2022

4 myter om overvekt

Om du er overvektig har du helt sikkert opplevd både åpenlyse og skjulte anklager – som forteller deg at det er din feil at du er overvektig. Du er ikke god nok før du når det magiske tallet på vekten.

Naturlig vekt handler ikke om ett spesifikt tall

Å dømme noen etter hvor mye de veier er ett stort problem, ikke bare her til lands men over hele verden. Det er liksom stuerent å påpeke andres vekt. Vær forsiktig neste gang du tar deg selv i å dømme, du kjenner ikke den personens reise. Det kan være tusen grunnen til at mennesker har den vekten de har.  For alt du vet, er det deres naturlige vekt. Naturlig vekt har ikke ett magisk tall, eller ett riktig tall som gjelder alle mennesker. Naturlig vekt er ofte en bivirkning av å ha en kropp som er i balanse. Tarm som fungerer, balanse i hormonene og kjærlighet til din egen kropp. Det å akseptere kroppen akkurat slik den er, er en forutsetning for å klare å være tilstede i kroppen. Ønsker du å gjøre en vektendring - er tilstedeværelse en nøkkelfaktor.

4 myter om årsakene til overvekt

Du er lat
Latskap er svært sjelden årsaken til overvekt! Jeg opplever det stikk motsatte i min klinikk. De fleste som er overvektig har «prøvd alt», gjerne strevet med vekten i mange år. Trent, spist lite og brukt tonnevis av viljestyrke. Så lat er som regel ikke en passende «label»

Du spiser for mye
Kan dette være tilfelle for noen, ja mest sannsynlig. Men jeg opplever i mye større grad det motsatte. Mange spiser for lite, og kroppen sendes rett inn i stressmodus, noe som gjør det vanskelig å slippe kiloene. Om kiloene slipper, opplever mange at de ofte kommer fort på igjen.

Du trener for lite
Mange som oppsøker meg for å gjøre noe med vekten, trener ofte mye, men vekten rikker seg ikke likevel. Det er flere grunner til at dette kan skje. Det ene er at kroppen er i «kamp- flukt modus» og da vil hard trening gjøre deg enda mer stresset, og dermed jobbe mot deg når det kommer til vektnedgang. Trening, mosjon, bevegelse er alltid bra, men kjenn etter hva du trenger akkurat nå. 

Du har for lite viljestyrke
Jeg har ikke jobbet med en eneste klient der viljestyrken er problemet. Men det kan oppleves som det er her problemet ligger. Det som i de fleste tilfeller ligger bak for lite viljestyrke er stress eller rett og slett at du spiser for lite mat. Kroppen din er smart. Om du sparer på kaloriene og spiser lite - spesielt tidlig på dagen, vil kroppen ofte rope sult når ettermiddag/kveld kommer. Da er det ikke så lett å regulere appetitten.

Viktige faktorer for å finne din naturlige vekt:
Nyt maten - Spis nok - Slapp av - Styrk tarmen - God hormonbalanse - Aksepter kroppen slik den er!


Ønsker du å finne din naturlige vekt?

Bli gjerne med på vårt gratis kurs og få tipsene som kan hjelpe deg i gang

Hilsen
Margrethe

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

4 tanker om “4 myter om overvekt

  1. Har lyst å gje eit lite bidrag til min søster som slit med vekta, kan dette være noko for ho?

    1. Hei Sissel, inviter henne gjerne med inn på gratis kurset vårt, så får hun ett innblikk i hvordan vi jobber med vekt og helse?

  2. Jeg har fulgt med på hva du har sagt, og sett andre veiledere om temaet. Jeg tenker på hva kroppen trenger heretter, og ønsker ikke plage eller belaste kroppen min minmed sukker eller junk food. Jeg føler meg vel nå, vekta har sakte begynt å gå ned, jeg er ikke veldig overvektig, har “aldertillegget” liksom. Liker opplegget ditt! Mvh Hilde-Ann Kurseth.

    1. Så bra Hilde-Ann, det å lytte til hva kroppen trenger er en nøkkel til naturlig vekt og bedre helse?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

>