fbpx
21. juli 2024

Spis dette så blir du frisk – eller?

Hadde ikke det vært herlig om vi alle sammen reagerte likt på maten vi spiser, hadde samme toleransegrense for stress og at genetikk ikke spilte noen rolle? Hadde det vært slik, så hadde det vært enkelt, da hadde vi hatt en formel som fungerte for alle, men...

Inni er vi ikke like.

Har du opplevd at venninnen din har hatt kjempe effekt av en bestemt type diett og så prøver du det samme men lite skjer? Det finnes hundrevis av forskjellige kostplaner og treningsplaner. En av grunnene til at det finnes så mange alternativ er nettopp fordi at alle reagerer forskjellig.

Den beste kostplanen og den beste treningen er den som fungerer for din kropp.

Jeg vil vise deg noen eksempler for å illustrere hva jeg mener:

Eksempel 1:

Naboen din går på lavkarbo - hun går ned i vekt, får mindre muskelverk og hun er mer munter og glad enn på lenge. Vi blir jo alle helfrelst i det som fungerer for oss, så du hiver deg på og gjør det samme. Men resultatene uteblir. En av grunnene til dette kan være at naboen din fint klarer å bryte ned meieriprodukter og egg, men mulig at du ikke bryter dette tilfredsstillende ned? Om dette er tilfelle hos deg vil du kunne oppleve at det blir vanskeligere å gå ned i vekt, ingen eller lite effekt på muskulaturen og huden blir verre enn noen gang.

Eksempel 2: 

Bestevenninnen din har lagt om livsstilen og spiser nå 5-6 små måltider per dag. Hun har også en kosedag hver lørdag og da unner hun seg litt av favoritt godteriet. Hun stråler, vekten reguleres og hun kan ikke huske sist hun hadde så mye energi.
Du prøver det samme, men lite skjer. Om du har opplevd dette, få med deg en av hovedgrunnene under her??

 Du har slanket deg flere ganger og som ett resultat av dette kan metabolismen din være dårlig. Mulig at cellene dine ikke er så sensitive for insulin lenger? Da vil denne metoden fungere dårlig. Hver gang du spiser får du en ”insulintopp” (ja, til og med på sunn snacks), og når insulinet er oppe er fettforbrenningen nede. Så om kosedagen innebærer at du spiser masse sukker, er det sannsynlig at din fettforbrenning er på pause i opptil 72 timer, og du får en jojo effekt.

Eksempel 3:

Du og venninnen din har lenge fulgt samme opplegg. Dere spiser det samme, begge trener 3 ganger per uke på samme treningssenter, samme mengde trening – hun får strålende resultat men ikke du.

Mulige årsaker:

  • Hun har en helt annen tarmflora enn det du har. Dette kan det være ulike årsaker til. En av de tingene som forstyrrer tarmfloraen er gjentatte antibiotika kurer. En tarmflora i ubalanse er tett koplet til blant annet overvekt og dårligere immunforsvar.
  • Hun sover godt om natten, men det gjør ikke du. Søvn er en ekstremt viktig faktor for å regulere vekten, få mindre muskelverk og høyere stresstoleranse. For sannheten er at av og til treffer livet oss hardt - vi kan ikke unngå å oppleve stress, men det vi kan gjøre er å bruke teknikker, rett trening og mat til å høyne vår toleranse grense for stress.
De ”gamle” sa alltid – ”det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det som er avgjørende”.

Sjekkliste.

  • Har du mageplager? Oppblåst mage, treg mage? Start med magen din, få tarmfloraen i balanse.

  • Har du høyt stressnivå? Sett inn tiltak som reduserer stresset ditt.

  • Sover du dårlig? Finn ut hvorfor og ta tak i dette først.
    Det er i dyp søvn at kroppen restitueres, dermed en viktig faktor for god helse, sunn vekt og sunnere tarm.

  • Blir du irritabel når du går for lang tid uten mat? Blir du trett etter at du har spist? Dette kan være tegn på at blodsukkeret ditt svinger veldig opp og ned i løpet av dagen. Spis for ett bedre regulert blodsukker og både vekten og tarmen vil reguleres = lavere vekt og sunnere tarm.

  • Mistenker du at du reagerer på enkelte matvarer? Finn ut hva du reagerer på og bytt disse ut med gode erstatninger. (Matintoleranse er en av hovedårsakene til både overvekt, lav stress toleranse og mageplager).

Mitt råd til deg er: IKKE sammenlign deg med andre. Finn ut hva som fungerer for deg!

Hvor er det gunstig for deg å starte? -  magen, stresset eller vekten?

Klikk på knappen under her og velg det gratiskurset du trenger akkurat NÅ.

Hilsen
Margrethe

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>