fbpx
19. januar 2025

Kosthold og SIBO

Hva er egentlig det beste kostholdet ved SIBO ? Er det en fordel eller ulempe å leve på en streng diett om SIBO er årsaken til mageplagene dine? Finnes det egentlig en perfekt SIBO diett ?

SIBO og kosthold

Det finnes ikke en perfekt SIBO diett som funker for alle, men det er noen likhetstrekk med alle SIBO dietter – de er lave på fermenterbare karbohydrater.

Fermenterbare karbohydrater er mat som bakteriene dine spiser (fermenterer). Når bakteriene har spist, dannes det gass. Det er denne gassen som gir deg symptomer.

SIBO er ikke begrenset til en type gass. Hvilken gass du har for mye av er avhengig av hvilken bakterier (eller arkebakterier) du har overvekst av.

Derfor kan SIBO føre både til undervekt og overvekt, diare og/eller forstoppelse

Diett bør alltid være tidsbegrenset

Strenge dietter bør alltid være tidsbegrenset. Derfor er de fleste SIBO dietter delt opp i flere faser. Hensikten med diett i fase 1 er å sultefore bakteriene. Mindre mat til bakteriene gir mindre gassproduksjon = symptomlette.

Problemet mange ganger er at maten som gir problemer i fase 1 er mat tarmen din trenger i fase 2 og 3. 

Vær oppmerksom på at starten av en SIBO behandling kan gi kortvarig symptomforverring. Grunnen til dette er at kostendringene blir ofte anbefalt sammen med urter eller antibiotika. Derfor kan denne fasen gi avgiftningssymptomer. 

Bruk dietter som veiledning

En spesifikk SIBO diett kan inneholde matvarer som du av andre årsaker reagerer på (f.eks. pga. matintoleranse) og den kan mangle matvarer som du faktisk tåler.

Tarmfloraen din er like unik som ditt fingeravtrykk, så det beste du gjør er å teste deg frem og se hva som fungerer for deg.

Når du har en spesifikk diettplan er det lettere å teste, for du vil få oversikt over vanlige triggere ved SIBO.

Det er godt mulig at du kan spise litt av det som står på «nei-listen». Får du ingen symptomforverring av f.eks. havre, inkludert gjerne dette i kosten din, selv om det ikke står på «tillatt-listen».

En tommelfingerregel når det gjelder tarmhelse (både tykktarm og tynntarm) er å spise så variert som mulig, innenfor det du tåler.


Mistenker du at SIBO er årsaken til dine plager, men du har et anstrengt forhold til mat ?

Vær forsiktig med alle former for dietter dersom du har eller har hatt et anstrengt forhold til mat. Det som er vanskelig her er at mange som har/har hatt en form for spiseforstyrrelse ofte får problemer med tarmen.

Dersom du får påvist SIBO er et av behandlingsalternativene antibiotika. Når du bruker antibiotika for å redusere/fjerne overveksten av bakterier, vil du ikke trenge så streng diett som om du bruker antimikrobielle urter.

Du vil likevel trolig ha nytte av å luke ut de verste triggerne for tarmen din. Få derfor nøye oppfølging på kosten, slik at det ikke trigger evt. gamle eller eksisterende mønstre med «ja og nei mat».
[Jeg har spesialisert meg på SIBO og andre dysbioser, samtidig som jeg har utdanningen innen ernæringspsykologi. Jeg er ikke utdannet psykolog eller lege. Dersom du har en spiseforstyrrelse få i tillegg hjelp fra lege og/eller psykolog].

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>