fbpx
26. mai 2024

Hvorfor kan det å redusere fiberinntaket gjøre deg mindre forstoppet ?

Om du er plaget med forstoppelse er det første rådet du får spis mer fiber og drikk mer vann. For noen funker dette gull, andre vil oppleve at økt fiberinntak forverrer forstoppelsen

Hvordan er det mulig at begge disse rådene kan fungere ?

Grunnen til at disse motstridende rådene spis fiber – Ikke spis fiber, kan fungere er fordi at det er ulike underliggende årsaker til forstoppelse / treg mage.

Svært mange vil oppleve at økt inntak av fiber setter fart på magen, men dersom du har IMO  vil mer fiber være en dårlig løsning, hvert fall frem til du har gjort noe med overveksten.

Hva er IMO?

IMO står for Intestinal Metanogen Overvekst. Tidligere kalt metan positiv SIBO.

Grunnen til at fiber ikke vil hjelpe deg i denne situasjonen er at fiber mater de bakteriene som forårsaker forstoppelsen.
Dette skaper både forvirring og fortvilelse for mange som sliter med treg mage. Spesielt du som allerede har gjort store omlegginger i kostholdet, men resultatene uteblir likevel.

Da er det ofte vanskelig å gjentatte ganger få høre ting som «Er du sikker på at du får i deg nok fiber? Du drikker mest sannsynlig for lite vann. Det er bare til å... »

For å forstå hva som egentlig skjer, må vi se litt på "SIBO gassene".

Gassene som dannes i tynntarmen ved SIBO kan være hydrogen, metan og/eller hydrogensulfid. Det vi skal se på her er forholdet mellom hydrogen og metan.

Har du hydrogen dominant SIBO vil du trolig være plaget med løs mage / diare. Metan gir ofte treg mage / forstoppelse.
Det er hydrogengassen som gjør at du ikke tåler fiber så godt. Grunnen til at fiber blir et problem med metan, er fordi at metan spiser hydrogen.

Hydrogen er maten til metanogenene

For at du skal kunne utvikle metan dominant SIBO (IMO) må det være hydrogen tilstede! Uten hydrogen heller ingen metanovervekst.

Kanskje du som leser dette blir bare enda mer forvirret nå. Kanskje har du tatt en SIBO test og fått til svar at du har ingen overvekst av hydrogen men har høyt på metan? Da er svaret at metanogenene har spist opp hydrogenet.

Nå skal ikke jeg lage dette innlegget om til en naturfagstime, men jeg vil dele med deg en fakta setning  om dissene gassene, det kreves 4 hydrogenmolekyler for å dannet ett metanmolekyl.

I praksis betyr dette at om du har SIBO og spiser mye fiber, så mater du bakteriene som produserer hydrogengass. For noen blir hydrogengassen dominant og du får løs mage, for andre blir dette mat til metanogenene og du får treg mage/ forstoppelse.

Hvor lenge bør du redusere fiberinntaket?

Det er et paradoks, for selv om fiber kan forverre din forstoppelse i fase 1 om du har IMO, vil du ha nytte av å gradvis gjeninnføre fiber i kosten din etter at du har behandlet SIBO. Når bakteriene holder seg der de skal (hovedsakelig i tykktarmen), så er ulike former for fiber noe av det mest tarmvennlige du kan spise.

Fiber eller ikke fiber ?

Forsiktig med fiber om du har:

  • Ubehandlet SIBO
  • Er i fase 1 av din SIBO behandling

Øk fiberinntaket om du har:

  • Forstoppelse, men negativ SIBO test
  • Forstoppelsen kommer av ubalanser i tykktarmen din

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>