fbpx
12. juni 2024

3 måter å behandle SIBO

Blir du oppblåst nesten uansett hva du spiser? Er mageplagene såpass plagsom at du har begynt å kutte ut en rekke matvarer i desperasjon for å få litt symptomlette? I jakten på symptomlette har du kanskje fått andre symptomer som fatigue, hjernetåke og muskelverk

SIBO behandling

Kanskje har du nettopp tatt din første SIBO test. Det er ingen tvil ut fra testen din – endelig fant du svaret på summen av alle plagene - jippi. Nå er det bare å gå i gang og behandle -  isipisi.

Ja, det er isipisi for ca. 1/3 av de som har SIBO. 1 behandlingsrunde og du opplever over 90% bedring og SIBO blir etter hvert et blekt minne om noe du en gang hadde.

Du blir kanskje litt helfrelst på akkurat den strategien du brukte, og formidler med glede dette videre til andre som fortsatt bor i SIBO verden.
Du oppdager raskt at mange (ca 2/3) av de som har SIBO ikke er like entusiastisk som deg.
Om du er i den heldige kategorien som traff blink på første forsøk, kjempeglad på dine vegne!

Om du har kronisk SIBO, ikke gi opp!
Det vil alltid være mulig å gjøre tiltak som kan gjøre din situasjon litt bedre eller mye bedre.

Mange må ha flere behandlingsrunder. Hvor mange behandlingsrunder du har nytte av kommer an på hvor høye gassnivåer du har. En annen svært viktig faktor er å identifisere din underliggende årsak til SIBO.

3 måter å behandle SIBO

Antibiotika

Hvilke antibiotika du blir anbefalt er avhengig av hvilken gass som dominerer hos deg. Dette må også ses i sammenheng med dine symptom.

Dronningen av antibiotika i SIBO verden er rifaximin (xifaxan). Denne kan brukes alene eller i kombinasjon med andre typer antibiotika dersom du har IMO (Intestinal Metanogen Overvekst – samme som Metan dominant SIBO).

Antimikrobielle urter + diett

Det finnes mange ulike urter og mange ulike dietter å velge i.
Noen dietter er spesialtilpasset SIBO og andre dietter var opprinnelig laget for andre tarm relaterte plager.
Fellesnevneren for alle diettene som blir brukt i SIBO behandling er at de er lav på fermenterbare karbohydrater.
Dette er en god plan da maten til bakteriene er nettopp fermenterbare karbohydrater.


Hensikten med dietten er å sultefore bakteriene. Jo mindre mat bakteriene får, jo mindre gass kan de produsere. Derfor er diett en av de beste strategiene for symptomlette.


Likevel er det sjelden diett alene gir deg en gullbillett ut av SIBO verden. Du må også eliminere bakteriene, for å redusere gassnivået i tynntarmen.

Urter som er mye brukt er oregano, neem, berberin og ulike hvitløks-tilskudd. Enkelte kosttilskudd basert på hvitløk kan ha stor effekt i kampen mot SIBO, men unngå å spise hvitløk da den er høy på FODMAP (De komplekse karbohydratene du bør unngå).

Elemental diett (ED)

Denne behandlingsstrategien er som en ferie for hele fordøyelsen din. Den består av ett pulver med nøye utvalgte næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Du inntar kun flytende føde i 2-3 uker.

Dr Siebecker og Dr Pimentel ser gode resultater med denne strategien. Jeg har aldri testet eller anbefalt dette til noen i min klinikk.

Personlig synes jeg dette er et drastisk tiltak, og vil anbefale å teste de to andre alternativene først. Skal du teste elemental diett som behandlingsstrategi, må dette gjøres i samråd med lege.

 

Fordelen med flere behandlingsalternativ

Det finnes ikke en gullstandard for hvilken behandling som fungerer best. Fordelen med flere alternativ er at om den ene strategien ikke fungerer kan du teste en av de andre.

Ved nevnte  behandlingsmetoder er det ikke uvanlig å oppnå en reduksjon i gassnivåene på mellom 20-30 ppm.

Noen vil likevel oppleve mye høyere reduksjon, mens andre vil kunne oppleve mindre effekt av valgt strategi.

Om vi sammenligner SIBO med et puslespill, så har noen fått utlevert et puslespill med få brikker.
Andre får utlevert et puslespill med hundrevis av brikker. Når dette skal settes sammen vil du trenge mer tid, mer tålmodighet – sjansen for at du feilplasserer en brikke er større.
Det er stort sett ikke en umulig oppgave, men prosessen er mer krevende.

En av hovedsymptomene
på SIBO er oppblåst mage. 
Om dette gjelder deg, ta en kikk på minikurset "Bli kvitt oppblåst mage"

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>