2. oktober 2022

To grunner til at tarm er koblet til overvekt

Jeg vet du har hørt det før – tarmen påvirker vekten din. Det er mange grunner til dette. To av disse grunnene handler om bakteriefloraen din 

 

Bakteriesammensetningen i tarmen

Kanskje har du opplevd at du spiser sunt, du er også nøye med porsjoner. Ikke for lite mat og heller ikke for mye. Du gjør egentlig alt «riktig» i forhold anbefalinger når det gjelder vektreduksjon.

Fortsatt per i dag snakkes det mye om kaloriregnskap – en kalori inn en kalori ut. Mange forenkler denne teorien, og tar ikke høyde for alle variablene. En veldig viktig faktor (som ofte blir glemt) er sammensetningen av bakteriefloraen i tarmen din.

 

Forholdet mellom firmicutes og bacteriodetes

Vi har alle ulik sammensetning av bakterier i tykktarmen. Likevel er det slik at noen bakterierekker dominerer. Det vi har mest av er firmicutes og bacteriodetes.

En skeivfordeling i disse bakterierekkene er en av faktorene som kan føre til overvekt.

(Dette kan sees ved en mikrobiomtest).

 

Metandominant SIBO (IMO) og overvekt

Metan senker tarmbevegelsene 1. Derfor kan dette ofte føre til treg mage/forstoppelse. Jo lengre tid passasjen tar jo lengre tid får tarmen til å absorbere næringsstoffer. Jo lengre maten blir liggende i tarmen, jo mer kalorier blir tatt opp hver gang du spiser.

I følge Dr. Pimentel kan det være enda en mekanisme som spiller inn her – forholdet mellom hydrogenproduserende mikrober og metanproduserende mikrober. Metanogenene spiser hydrogen. På denne måten skapes mer metan og hydrogennivået reduseres. Dette kan også påvirke vekten din, for mindre hydrogen fører til økt opptak av kalorier.

Dette er grunnen til at mange med hydrogendominant SIBO sliter med å legge på seg og de med metan kan streve med å gå ned i vekt.

Som med alt annet i livet så finnes det ingen regel uten unntak. Jeg har sett flere som har høyt på metan og sliter med å legge på seg.

 

Tarm og hormoner

Sliter du med overvekt uten å ha noen av disse ubalansene? Kanskje det er hormonene som lager krøll for deg? To viktige hormon når det gjelder vansker med vektregulering er kortisol (mer om hvordan stress påvirker vekten kan du lese her) og insulin (mer om hvordan insulin påvirker vekten din finner du her og her).

 

Kilder

1The Microbiome connection. Dr Mark Pimentel & Dr. Ali Rezaie s 51,52.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

En kommentar til “To grunner til at tarm er koblet til overvekt

  1. Unike deg Margrethe!!🥇🏆🌞👍🏻🦾🦾🎼💐🇧🇻💎💎🥰🌞🌿🌈💃🌺🌻🍨🎂🥰💜❣️💚

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

>