23. september 2023

Hvorfor er det så viktig med et stabilt blodsukker?

Er det ikke bare de med diabetes som bør bekymre seg for blodsukkeret? Har det egentlig noe å si for deg som ikke har diabetes? JA!!! Det har veldig mye å si! Det å sørge for et stabilt blodsukker er faktisk blant en av de viktigste tingene du kan gjøre for helsen din..

Blodsukker og inflammasjon

Ustabilt blodsukker trigger inflammasjonsresponsen i kroppen. Kort fortalt betyr det at svingende/ustabilt blodsukker kan være en stor medvirkende årsak om du har det som kalles lavnivåbetennelse i kroppen.

I praksis betyr dette at du kan oppleve symptomlette «bare» ved å spise for et bedre regulert blodsukker.

Viktigste du kan gjøre da er å starte dagen med en PFF frokost. Når du starter dagen din med proteiner, fett og fiber, slipper du at blodsukkeret stiger raskt og daler like raskt. Dette er ting du typisk kan oppleve med å starte dagen med f.eks. en skive med brunost og syltetøy sammen med et glass juice.

Om du har Hashimoto (mer om Hashimoto og kosthold finner du her) er det enda viktigere å passe på blodsukkeret. Under min utdanning hos Dr. Kharrazian forteller han at grunnen til dette er at når du har Hashimoto har du et dårligere opptak av glukose. Dette gjør deg mer mottagelig for problemer med lavt blodsukker. Lavt blodsukker kan gi symptomforverring/ økt inflammasjon.

Blodsukker og søvn

Ja, også her spiller blodsukkeret en stor rolle. Lavt blodsukker er en av de vanligste årsakene til oppvåkning i løpet av natten. Det kan selvsagt være andre årsaker, men om du opplever søvnvansker vil jeg anbefale deg å legge ned litt innsats i å spise for et bedre regulert blodsukker og se om det gjør en forskjell for deg.

Hvordan gjør du det?

Når du skal spise for et bedre regulert blodsukker er det primært to ting som er viktig.

Hva som havner i enden på gaffelen og hvor ofte du spiser.

Det å gå for et kosthold som er rikt på proteiner, fett og fiber er en god måte å regulere blodsukkeret. Unngå/reduser inntaket av raffinerte matvarer som hvitt mel, hvit ris, snop, kaker og brus. Velg masse grønnsaker til alle dagens måltid.

Ikke hopp over måltid. Mange har nytte av å spise 3 måltider per dag og unngå småspising mellom måltidene. Opplever du ofte at du får lavt blodsukker – spis oftere. Prøv deg frem og se hva som fungerer for deg.

Svært mange opplever at når blodsukkeret reguleres, vil også cravingen forsvinner. Dette er en av grunnene til at stabilt blodsukker også gjør det lettere å regulere vekten.

2 hint om at blodsukkeret ditt kunne hatt nytte av å stabiliseres

Når du spiser så får du masse energi. Om du ofte opplever at en halvtime før lunsj så begynner både energien og konsentrasjonen å dale. Da er det ofte et tegn fra kroppen din at blodsukkeret ditt er litt lavt. Jeg snakker ikke her om lavt som en diabetiker kan oppleve, men lavt i forhold til hva som er optimalt for din kropp. Når du spiser så øker energien.

Du blir veldig trett rett etter måltid. Dette kan være et tegn på at sammensetning av måltidet ditt har en for høy glykemisk indeks i forhold til hva som fungerer best for din kropp.

Ett måltid skal i utgangspunktet hverken gi energi eller tappe deg for energi, det skal gjøre deg mett.

Dagens tips:

Om du tenker at du kan ha nytte av å jobbe litt med å stabilisere blodsukkeret ditt, begynn i det små. Ett steg i riktig retning kan være å starte med frokosten din. Dersom den per i dag består av mye karbohydrater – test gjerne vår gulloppskrift, du finner den her

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

2 tanker om “Hvorfor er det så viktig med et stabilt blodsukker?

    1. Så kjekt at du synest innlegget var nyttig. Mange med fibromyalgi og lavt stoffskifte opplever symptomlette ved kostendringer. Vil anbefale deg å teste et kosthold fritt for gluten og sukker i en periode og se om dette kan gi symptomlette for deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>