Er du sliten, har lite energi, redd for trettheten, men samtidig redd for å roe ned? Livet skjer hele tiden, og noen ganger blir det for mye. Opplever du livet ditt som travelt? Travelt er ett kodeord for stress. Når du gjentatte ganger hører deg selv si at du har det travelt. Når noen spør deg hvordan det går, og du i 9 av 10 tilfeller starter med å fortelle at du har det travelt, vel det er ett tegn på at det er på tide å lytte til kroppen og trykke på pauseknappen.
Vi har alltid flere valg
Når det gjelder tretthet og/eller konstant høyt stressnivå kan du velge å trykke på pauseknappen, eller du kan gønne på til livet trykker på pauseknappen for deg. Om du opplever symptomer som stiv nakke, hodepine, dårlig søvn, blir lett irritabel, tar lettere til tårene uten at du vet helt hvorfor, mageplager, intoleranse på matvarer du tidligere har tålt, lite energi, for å nevne noe, kan du velge å stoppe opp og lytte. Dra i bremsen, for du er fortsatt i førersete.
Kontrollert oppbremsing eller bråstopp?
Er du er som jeg var, så ignorer du alle disse signalene, og fortsetter å gønne på.
Du klarer litt til, du er ikke svak, du legger deg ikke ned, du sier ikke nei til overtid, du kjører på, du sier kanskje i tillegg til deg selv at du er tøff som klarer dette.
Du får gjerne oppbakking fra de rundt deg og. Det booster egoet ditt, når «alle» ser hvor mye du klarer å gjøre. Det er supert og en god følelse å ha energi til å gjøre mye, men begynner symptomene å poppe opp og du ikke tar deg tid til å lytte, kan du oppleve at det blir ikke en forsiktig og kontrollert oppbremsing, det blir bråstopp.
Ja, jeg snakker av erfaring. To ganger i mitt 42 årige unge liv har jeg gønnet på til livet trakk i nødbremsen. Bomstopp ble det. Jeg besvimte, og ble liggende i dagevis før jeg klarte å stå på beina igjen, og enda lenger tid før jeg klarte å jobbe og fungere «normalt» igjen.
Hva skal til for at du skal lytte til din kropp?
For meg kom vendepunktet da jeg ble mor. Da bestemte jeg meg for – aldri mer! Jeg kunne ikke kjøre dette løpet lenger, jeg måtte finne en balanse mellom jobb og fritid. Hun “vekket” meg, og fikk meg til å ta bedre vare på meg selv.
Betyr det at jeg i dag aldri stresser og alltid tar supersmarte valg – nei langt der i fra. Men jeg gjør noe annerledes.
Det jeg gjør annerledes i dag enn tidligere, er at når jeg i dag kjenner symptomene, kjenner at travelheten, «rushet» og kicket den gir meg tar for stor plass, begynner jeg en forsiktig oppbremsing.
Måten jeg gjør det på er å sette av mer tid til meditasjon, yoga, gode turer, infrarødsauna, tid til å skape gode opplevelser sammen med de jeg er glad i, og tid til å gjøre ingenting. Siste punktet er like vanskelig som det er viktig.
Verken du eller jeg får plutselig mer tid, vi må skape den tiden, vi kan velge å justere. Vi har alle de berømmelige 24 timene i døgnet, det er de vi alle har å forholde oss til. Noen ganger må vi se på hvordan vi bruker disse verdifulle timene vi har fått utdelt.
Om vi skal spare alt det gøye til en gang vi får tid, blir livet fort ett pliktløp. Det kan da ikke være meningen? At vi skal skyndte oss gjennom livet. Hva i all verden er det vi skal rekke langt der fremme en plass?
Tvungen ferie – når lite energi blir ett nødvendig symptom!
Når livet trykker på pauseknappen for deg er det sjelden pent. Den tvungne ferien smaker ikke i nærheten så godt som den selvvalgte ferien. Kom det i forkjøpet og skap så godt du kan en balanse mellom av og på, plikt og gøy, må og vil.
Den rette måten å trykke på pauseknappen
Det finnes ikke noe «gullnøkkel» bare gjør sånn så… Jeg vil oppfordre deg til å lytte til kroppen din. Kjenn etter hva trenger du mer av og hva kan kutte litt ned på.
Hva liker du å gjøre? Skap rom til å gjøre mer av det.
Legg merke til hva som tapper deg for energi, og hva som gir deg energi.
Når vi roer ned på ett området i livet, vil det ofte kunne smitte over på andre områder
Ett tips, ro ned ved måltidene dine. Ta deg tid til å spise, puste og nyte. Det er kanskje mer utfordrende enn en skulle tro, for stress påvirker alle deler av livet inkludert spisetempoet ditt. Om du ikke er noe fan av meditasjon, gå turer, yoga eller lignende, ha ett mål -slapp av når du spiser.
Det kan høres ut som en ubetydelig liten greie, men ofte ligger gullet i de små endringene vi kan implementere litt og litt.
Hei Margrethe,
Eg lurer på om du har erfaring med lavt stoffskifte og det dei kaller Hashimoto.
Eg har ikkje sjekket desse verdiene for Hashimoto. Eg høyrte på ein link og fekk ein folder om mat. Der skulle ein ikkje ha hverken gluten eller melkeprodukter. Lurer berre på om du har erfaring her.
Hei Thora, det er riktig at mange med Hashimoto føler seg bedre når de spiser glutenfritt og gjerne melkefritt. Ta gjerne kontakt på e-post eller telefon 928 20 599, for litt mer utfyllende svar.