fbpx
30. november 2023
lite energi

Når lite energi blir ett nødvendig symptom

Det er alltid en god grunn om du opplever lite energi. Jeg skriver opplever, for energi, hva er egentlig det? Det er ikke alltid så lett å måle helt konkret for det er en subjektiv følelse. Kanskje har du opplevd at du er helt tom for energi, så ringer det en god venninne eller du får en beskjed som gjør deg glad, så bobler plutselig energien igjen? Det er viktig å se på hele bildet og ikke lete etter den ene tingen som skal gi deg mer energi. Det er ofte en sammensatt problemstilling.

 

Paradoks – mange er redde for å være trette, men samtidig redd for å roe ned.

 

Ta ansvar for hvordan du håndterer energien din

Det er aldri din feil, det er faktisk ikke noen sin feil, eller, jo samfunnet vi lever i kan ha litt med det å gjøre.

  • Vi lever i ett samfunn som beveger seg raskt
  • Mange ganger jakter vi etter mye som ikke gir oss det vi egentlig trenger
  • Stress
  • Mange ignorerer viktighet av jevnlig avspenning
  • Vi er ikke tilkoblet kroppens visdom

 

Du og jeg kan kanskje ikke gjøre så mye med omgivelsene rundt oss, men vi kan ta ansvar for hvordan vi velger å stå i det.
Den setningen høres kanskje litt hard ut, men den er godt ment. Som jeg nevnte så er det alltid en god grunn om du har lite energi, det er ofte ett nødvendig symptom.

Jeg vil ikke anbefale deg å rase avgårde til nærmeste helsekost for å kjøpe ett kosttilskudd som kan gi deg mer energi. Ta deg heller tid til å se på summen av alle de små tingene du gjør hver eneste dag. Hva fyller deg med energi og hva tapper deg?

Noen ganger er svaret veldig tydelig, du trenger mer søvn eller endre dine kostholdsvaner. Andre ganger er det fornuftig å ta en blodprøve. Kanskje deler av årsaken er lavt D vitaminnivå? Lavt på B12 eller mulig du har lavt stoffskifte? Er alle blodprøvene dine fine, du sover godt, men har likevel lite energi, kanskje noe i dette innlegget kan hjelpe deg ett steg videre?

 

Hemmeligheten til god energi

Det er mest sannsynlig ikke det svaret du trodde.
Steg 1 til god energi er å lære å bruke den energien du allerede har. Vi er ofte veldig ivrig etter å finne mer energi. Det er to fallgruver ved denne strategien:

  • Den virker ikke i lengden. Ved denne strategien hopper vi over det som egentlig er årsaken. Vi vil ikke se de bakenforliggende årsakene, og ender kanskje opp med å skape en falsk metabolisme, ved å fylle på med mer sukker eller mer koffein. Det virker ofte der og da, men mange ganger kan dette være en del av de daglige rutinene som frarøver deg din flyt og gode energi. Jeg forstår godt om du velger denne strategien, jeg gjorde det selv i mange år. Jeg hadde lite energi når jeg drakk cola fra morgen til kveld, men energien droppet om mulig enda noen hakk i starten når jeg kuttet den ut. Heldigvis var dette kortvarig, før jeg endelig fikk kjenne hvordan det er å ha en jevn god energi. Svaret lå ikke bare i cola kutt, men det var en av mine daglige rutiner som tappet meg for energi.

 

  • Når vi har fokuset rettet mot å finne noe som kan gi oss mer energi, glemmer vi å se på energilekkasjene våre. Se for deg at du har en kopp med masse små hull i bunnen. Du kan fylle på og fylle på, men det renner bare ut igjen. Lekkasjene kan ofte være små men mange. I en kort stund, vil du oppleve mer energi, men så må du fylle på igjen. En mer solid tilnærming vil være å se hvor dine lekkasjer er, og starte her.

 

Se på hele kartet ? 

Om du har lavt energinivå hva er det det prøver å fortelle deg? Når du lytter vil du kunne oppdage at det kan peke deg i forskjellige retninger. Derfor er det ikke ett råd eller ett kosttilskudd som vil kunne hjelpe alle.

Symptomet lite energi kan peke deg i retning av kosthold

Spiser du mat som gir deg energi eller som tapper deg for energi? Legg merke til dette neste gang du spiser. Blir du trett eller får du en boost ?

[Gratis] 10 kickstart tips til en sunnere tarm – klikk her.

Noen ganger ligger det på ett dypere plan

Det kan lede deg inn på nye veier. Når du finner ditt store hvorfor, vil dette ofte kunne gi påfyll på energikontoen din. Når du gjør mer av det som gjør deg glad, mer av det som interesserer deg, blir hverdagen lettere. Du vil gjerne føle deg mindre stresset, og det gir mer energi.

Vær obs på selvvalgte stressorer

Kanskje har du i mange år snakket negativt om, og til deg selv?
Det å snakke seg selv ned er en selvvalgt stressor. Hva kan du gjøre for å bli din egen beste venn? Hva kan du gjøre for å støtte deg selv slik du ville støttet din bestevenn, også når ting ikke går etter planen? Det å akseptere deg selv akkurat slik du er gir ofte mer positiv energiflyt i kroppen din. Neste gang du klandrer deg selv, la det gå gjennom ett filter. Hvis du ikke kan si dette til din bestevenn for du synes det hadde vært ufint, ikke tillatt deg å si det til deg selv heller.

 

 

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

4 tanker om “Når lite energi blir ett nødvendig symptom

  1. Spennende og relevant i en stresset og usun verden som lite er tilpasset mennesket -takk for dine innlegg😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>