fbpx
26. mai 2024

5 ting som skjer med fordøyelsen din når du stresser

Når stresset slås på, slås fordøyelsen av! Fra naturen sin side er vi programmert til å ha en optimal fordøyelse når kroppen er i avslappet tilstand. Det de kaller parasympatisk aktivering, vi kan også kalle det fordøyelses aktivering.


Systemet er egentlig helt genialt lagt opp fra naturen sin side

Det hadde jo vært ubeleilig om du hadde en illsint tiger i hælene, eller en sulten bjørn, og kroppen din valgte å sette deg i avslapningsmodus. Ingen adrenalin, ikke trang til å kjempe eller flykte, men behov for å gå på do.

Forhåpentligvis vil dine naturlige systemer i kroppen kun gi deg to valg -  kjemp eller løp.

 

Sannheten og problemet

De færreste av oss har ett så spennende liv at det er dagligdags å blir jaget av farlige rovdyr. «Rovdyrene» det moderne menneske møter kan være tidsfrister, regninger, sykdom, relasjoner som tapper deg for energi. Jaget etter å være god nok, strekke til, gjøre nok, være nok osv..

Problemet er at dette er ikke en 100 meter sprint, gønn på, så kan du slappe av. Dette er helt normale ting å oppleve i større eller mindre grad. Det er en del av det å leve.

[Gratis] 10 kickstart tips til sunnere tarm

Kroppen din er ikke designet for å være på hele tiden

Du trenger balanse mellom av og på. Problemet er at mange har glemt -  hvordan slå av.
Når vi glemmer dette, skjer det en rekke ting i kroppen. Ett av systemene i kroppen som blir hardt rammet av stress er fordøyelsen din.

 

Kan stress være en av årsakene til at fordøyelsen din ikke fungerer optimalt?

Det er ofte høyt fokus på hva vi blir anbefalt å spise for en bedre fordøyelse, og litt mindre fokus på -  hvem er du som spiser? Hvordan har du det?

Frustrasjonen blir ofte stor når du «gjør alt riktig». Du spiser sunt. Du har kanskje til og med begynt å fermentere både te og kål. Baker på surdeigsbrød, men symptomene fra fordøyelsen din roper fortsatt.
Om du kjenner deg igjen i dette, kanskje du har leitet etter løsningen på feil plass?

Vi skal aldri undervurdere viktigheten av ett tarmstyrkende kosthold, men noen ganger det bare deler av løsningen.

 

5 ting som skjer med fordøyelsen din når du stresser

  1.  Lavere blodforsyning til fordøyelsesorganene
  2. Tarmfloraen din endrer seg. Stress tar knekken på de gode tarmbakteriene dine.
  3. Enzymproduksjonen går ned. Du kan derfor oppleve at du ikke bryter maten tilfredsstillende ned når du stresser. Oppgaven til enzymene er å klippe opp maten i mindre biter. Færre enzymer = dårligere fordøyelse.
  4. Tarmbevegelsen stopper opp eller øker. Det vil si at stress kan for noen gi treg mage, mens andre kan oppleve løs mage. Fordøyelsen har en rytme, også når du ikke spiser.
  5. Oksygentilførselen til fordøyelsen blir lavere.

 

Har du fordøyelsesplager og kjenner at hverdagsstresset jager kroppen din? Da er min anbefaling til deg, ta tak i det som skaper stress i hverdagen din, så har du gjort mye for en bedre regulert fordøyelse.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>