fbpx
30. november 2023

Overspising er ikke en sykdom!

Ingen er en overspiser, det er ikke en sykdom. Det kun en handling, det er noe du gjør. Derfor vil jeg heller ikke kalle overspising for ett problem, men ett symptom.

 

Se på overspising på en ny måte.

Det er en handling som skjer hos alle i løpet av livet. Det finnes ingen, som ikke på ett eller annet tidspunkt har overspist.

Teknisk sett finnes det ingenting som heter en overspiser, men det er mennesker som overspiser. Ser du forskjellen?
Om du kaller deg selv for en overspiser, sier du samtidig at du er problemet og ikke handlingen. Dette fører ofte til at det er lett å identifisere seg med handlingen du utfører.

Språket vårt, hvordan vi sier ting til oss selv –  skaper vår virkelighet.

 Det er viktig å skille mellom handling og person, også når du snakker til deg selv. Noen flere eksempler for å illustrere hva jeg mener :

Du er ikke en overspiser, du er ikke hodepine, du er ikke forkjølelse, du er heller ikke fibromyalgi – men du kan ha det.
Når vi ser det på denne måten vil vi fjerne litt av skammen som kan komme i kjølevannet av å overspise.
Ikke gå rundt med følelsen av at dette er den du er. Det er ikke din identitet, det er noe du gjør.

Overspising er helt normalt.

Det er lett å gjøre, og det kan være gøy å gjøre det.
Det er når det skjer for ofte, at det kan det skape symptomer i kroppen. Det kan gå ut over både energinivået, vekten, huden, magen, muskulaturen din osv.

Noen tips som kan hjelpe deg, om  overspisingen din gir deg symptomer:


 1. Ikke hopp over frokosten, og spis lite til lunsj.

  Noen ganger er overspising ett direkte resultat av, at du har spist for lite tidlig på dagen. Får kroppen for lite næring, gir den beskjed når du først setter deg tilbords.

 2. Gluten og sukker.

  Disse har en appetittøkende effekt. Dersom du strever med overspising, prøv 14 dager uten, eller mindre mengde sukker og gluten, og se om ditt spisemønster endrer seg.

 3. Er det ett tomrom du ønsker å fylle?

  Opplever du at det å spise får deg til å føle deg bedre? Velkommen i klubben, dette er helt normalt. Dersom det er utfordrende følelser som får deg til å overspise, ikke tenk at du må kontrollere det og bruke viljestyrke for å stoppe overspisingen. Se om det er andre ting du kan fylle dette tomrommet med. Lytt til kroppen din, kanskje er du stresset, lei deg eller sliten? Livet er mange ganger utfordrende. For de fleste er det ikke svart/hvitt, men heller nyanser av grått.

 4. Må du, så må du!

  Noen ganger går det bare ikke. Det kan føles som om at du bare må spise den sjokoladen. Da er rådet mitt til deg – gjør det! Eneste forskjellen er, at jeg vil anbefale deg å nyte det, spis sakte, kjenn hvordan det smaker – vær i situasjonen. Aldri straff deg selv, når du overspiser er det alltid en god grunn. Gå ut av de straffende tankene, og legg heller merke til hvorfor behovet for overspisingen oppstår.

 5. Tempo viktigere enn viljestyrke.

  Når du spiser sakte og har ro rundt måltidene dine, vil du oppleve at det blir lettere å ikke overspise. Det er mange grunner til at dette skjer. En av grunnene er at hjernen din får være med på måltidet. Den registrerer både smak, glede og aroma når du tar deg tid til å nyte måltidet ditt. Hjernen din vil premierer deg med at du blir mett og tilfreds, når kroppen har fått det den trenger.

Håper disse tipsene kan være til nytte for deg kjære leser. Test og se hva som kan fungere for deg. Uansett hva du gjør, la aldri noen fortelle deg at det er noe galt med deg. Overspising er kun noe du gjør, det handler ikke om deg som person❤️

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

4 tanker om “Overspising er ikke en sykdom!

 1. Takk for eit treffande, normaliserande overspis innlegg. Og godt råd til å koma tilbake til normalen.

 2. Hei?Hva er det jeg kan spise,uten at det skader,og er godt. ,når følelsene kommer og man er lei seg??. Jeg må ofte ha noe som er søtt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>