fbpx
19. juli 2024

De to viktigste spørsmålene som aldri ble stilt

Går du rundt med verk i nakke, rygg, skuldre og/eller kjeve? Kanskje opplever du en eller flere av disse symptomene? Om du har det slik jeg hadde det, så er ikke smertene konstant, de er heller ikke på samme plass hver dag.

Jeg hadde en haug med behandlingstimer, der fokuset var muskulatur.
Jeg fikk god behandling + øvelser jeg gjorde hjemme, men resultatene uteble. Joda, jeg ble litt bedre rett etter behandling, men smertene kom fort tilbake.

De to viktigste spørsmålene som aldri ble stilt.

Det var ingen som spurte meg om mitt kosthold. To avgjørende spørsmål jeg stiller alle mine klienter er: «Hva spiser du?» Og kanskje enda viktigere, "Blir maten du spiser tilfredsstillende brutt ned?".
Hadde jeg ikke opplevd det selv, og siden den gang sett tusenvis av eksempler på hvor mye tarmen har å si for muskulaturen, hadde jeg kanskje ikke trodd at det virkelig skulle ha så mye å si.

3 hovedgrunner til at matintoleranse er tett koblet til muskelsmerter.

Matintoleranse deles grovt sett opp i IgA og IgG
(les mer om de forskjellige reaksjonene her)
Den som påvirker muskulaturen er IgG. Denne reaksjonen kan komme opp til 72 timer etter at du har spist.
Derfor kan den mange ganger være vanskelig å finne ut av.

Matintoleranse IgG reaksjon.

Når du har en IgG reaksjon på en matvare, kan ett av symptomene være smertefull muskulatur.
Det som skjer er at om du spiser en matvare du ikke bryter tilfredsstillende ned, kan det skape inflammasjon i blant annet muskulaturen din.
Jeg er helt sikker på at du har hørt om betennelsesdempende kosthold eller antiinflammatorisk kosthold, begge deler betyr det samme.
Det er ett kosthold som bidrar til å dempe betennelsestilstander i kroppen din.

I ett betennelsesdempende kosthold er det ofte anbefalt å redusere, eller for en kortere eller lengre periode kutte ut de 3 store triggerne - sukker, gluten og meieriprodukter.
Samtidig som du kutter/reduserer på inntaket av disse matvarene, anbefales det å spise mer grønt, sunt godt fett, samtidig som du passer på å få i deg nok byggesteiner som kroppen trenger.
Disse byggesteinene kommer fra proteinrik mat.

Kroniske muskelsmerter gjør noe med spisemønstret.

Mange som har kroniske muskelsmerter har i tillegg mageplager.
Min erfaring med dette både privat, fra min klinikk og på mine kurs, er at ved kroniske muskelsmerter er veien kortere til ett usunt kosthold.
Du som går rundt med kroniske muskelsmerter har helt sikker kjent på hvor lett det er å velge mat som inneholder de 3 store triggerne.

Eksempler på dette kan være: godteri, pizza, boller, kaker, brus, junkfood osv.

Grunnen til dette er stort sett aldri manglende viljestyrke, men at hjernen din er konstruert sånn at den vil unngå/lindre smerte. Vi vet at mat som består av en kombinasjon av sukker, fett og salt gir en rask følelse av velvære /belønning.
Det er da lett å forstå at en med kroniske muskelsmerter har lett for å ty til noe som gir en pause fra smerten.

Problemet mange ganger er at den maten det er lett å trøste seg med, bidrar ofte til en forverring av symptomene du ønsker pause fra.

Jeg har vært gjennom det selv, og vet at det er ikke enkelt å bryte mønsteret. Jeg vil likevel anbefale deg å prøve, kanskje det kan gjøre din hverdag litt bedre?

Det er dessverre ikke sånn at ett sunt kosthold tilpasset din kropp er hele løsningen, men jeg er sikker på at det er ett steg i rett retning til å redusere spenninger i muskulaturen.

Stress 

Om du spiser mat du ikke bryter tilfredsstillende ned (=matintoleranse), så er dette er stressfaktor for kroppen din.
Mange opplever at stresset setter seg fast i muskulaturen. Dette er en evig runddans.
Derfor er det viktig at du ser hvor er det du trenger å «jobbe».
Kanskje har du allerede lagt om kosten, men har høyt stressnivå?
Kanskje spiser du sunt, men du spiser fortsatt noe du ikke bryter tilfredsstillende ned?
Eller kanskje du allerede har funnet ut hva som er bra for deg å spise? Du har nå en roligere livsstil med mindre stress, men bærer på oppsamlet stress?

Runddans

Mistenker du at matintoleranse er hele eller deler av årsaken til din plager?

Ta vår gratis matintoleransequiz i dag!

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>