fbpx
21. juli 2024

Spiser du (egentlig) mat?

Definisjon fra wikipedia:

” Mat betegner enhver substans som konsumeres av dyr og mennesker for å tilføre kroppen næringsstoffer og opprettholde kroppen som biologisk organisme”. 

Mat er informasjon – ett sunt måltid gir en annen informasjon til kroppen enn et usunt måltid.
Still deg selv spørsmålet igjen: ”spiser jeg mat? eller fyller jeg kroppen med noe annet?”

Når vi spiser mye raffinerte matvarer, junkfood, snop , pizza, brus, osv.. får kroppen da næring?

Om det ikke inneholder noe næring så er det per definisjon ikke mat. Det som ofte mangler i junk food er næring – så istedenfor å bygge opp kroppen så bryter det den ned.

Hvorfor er det da så godt ?

Amerikanerne kaller de det for comfort food og det er ikke uten grunn!

I følge Dr E. Berg så skjer det en kjemisk reaksjon når vi spiser raffinerte matvarer. Denne kjemiske reaksjonen gir oss en opplevelse av nytelse. Har du kjent den følelsen ? Jeg vet i hvert fall at jeg har det. Sjokoladen, kakene eller chipsen formelig roper til deg, og du blir enig med deg selv om at du skal bare ta en til – og før du vet ordet av det så var en bit blitt til fem ?

Mat kan fungere som medisin!

Jeg tror at mye av plagene vi opplever kommer fra den såkalte maten vi spiser  og selvfølgelig maten vi ikke spiser. Når du fyller opp kroppen med mat som gir mye kalorier men lite næring så kommer kroppen før eller senere til å fuske.

Jeg vet du har hørt bil eksempelet før, så jeg skal ikke ta hele dette her, men fyller du bensin på diesel bilen din? Hvis du har gjort det en gang, så gjør du det garantert ikke en gang til – det ødelegger bilen din – og sannsynligvis forholdet ditt til mannen din – hvert fall noen dager

Tenk om vi hadde tatt like godt vare på kroppen som vi gjør med bilen – da hadde vi sluppet unna en del vondter.

Snu litt på tankegangen når du handler – det hjelper

Om du går på shopping og tenker ”hmmm.. hva er jeg i humør til i dag, hva har jeg lyst på i dag?” om du gjør dette hver gang du handler, så øker du dine odds til kortvarig glede og langvarig smell.

Mange handler rett etter jobb, gjerne med et par unger på slep  – sulten og trøtt, blodsukkeret er på vei ned og stresshormonene koker. Hva får vi mest lyst på da? Jo som regel noe som får oss fort ut av stress sonen vi er i – søtt, salt og fett = comfort food.

Om du ønsker å spiser mer mat (les næring) – neste gang du går i butikken, still deg selv spørsmålet
”hva kan jeg kjøpe i dag som vil gi meg næring”?

Å velge næringsrike matvarer er å velge fra øverste hylle – jeg lover deg, kroppen din kommer til å takke deg!

Usikker på hva du skal velge og hva som er sunt? Jeg har vært inne på det før – det er store forskjeller på hva som er sunt – for vi reagerer forskjellig på maten.
Men noen kjøreregler er det for en sunnere livsstil, deler 3 tips med deg her.

3 tips som gjør det enklere å velge sunnere mat!

  1. Velg rene råvarer, grønnsaker, kjøtt, egg, nøtter, frø ol.
  2. Om du bruker ferdig produkter, les bakpå. Ta først høyde for dine ev intoleranser / allergier, deretter se på mengden sukkerarter – det står ofte karbohydrater herav sukkerarter x gram. Anbefaler at den ikke overstiger 5 gram per 100 gram.
  3. Planlegg handlingen din – unngå å handle på tom mage.

 

Lykke til

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

2 tanker om “Spiser du (egentlig) mat?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>