fbpx
19. juli 2024

3 grunner til at lavkarbo kan skape trøbbel for tarmen din

Lavkarbo og keto er to veldig populære dietter. Dersom du bruker disse riktig vil du ikke bare merke det på vekten, men tarmen din vil også juble. I motsatt fall, vil tarmen din kunne slite under en slik diett

Å begrense sukkerinntaket er bra!

Det fine med både lavkarbo og keto er at du ikke spiser sukker, og i stor grad styrer unna mat som fort omdannes til sukker i kroppen. (veldig strengt på keto, litt mindre strengt på lavkarbo). Dette gir for mange en stor helsegevinst. Det finnes likevel noen ting du bør være obs på. Dersom du følger et lavkarbokosthold eller et ketogent kosthold, og opplever at tarmen din protesterer litt på dette, sjekk ut disse tre punktene.

 Du spiser (nesten) bare fett og proteiner

Dette vil gjøre deg mett og mest sannsynlig gjøre det lettere å regulere vekten, men for mange vil det også kunne føre til forstoppelse. Tykktarmen kan bli litt lat. Det bor masse bakterier i tykktarmen din. De gode bakteriene som bor her trenger fiber, for blant annet å kunne danne de sunne kortkjedede fettsyrene. Fiber er mat til de gode bakteriene i tarmen, uten tilgang på dette vil du mest sannsynlig oppleve tarmplager. Om du opplever å bli forstoppet, vil du i tillegg merke at dette vil gjøre det mer utfordrende for deg å gå ned i vekt. Forstoppelse kan alene utgjøre 1-4 kg ekstra på vekten din.

For at (tykk)tarmen din skal ha det best mulig er det smart å spise variert innenfor det du tåler av fiberrike matvarer. Få inn plenty med fiber fra både grønnsaker, bær, nøtter og frø. Helst 40 forskjellige varianter hver uke. Nøtter og frø er i tillegg rik på proteiner og fett. Når du supplerer med dette, vil du kunne kutte litt ned på det animalske fettet, noe som tykktarmen din mest sannsynlig vil sette pris på – spesielt om du er plaget med treg mage.

Du spiser noe du ikke bryter tilfredsstillende ned

Svært mange har matintoleranse på meieriprodukter og/eller egg. Begge disse tar ofte stor plass i et lavkarbokosthold. Dersom dette gjelder deg vil du mest sannsynlig oppleve at du ikke oppnår de gode resultatene du forventer. Matintoleranse er en av hovedgrunnene til overvekt. Det er flere grunner til dette, en av de er at matintoleranse kan skape en lavnivå betennelse i kroppen. Mer om matintoleranse finner du her.

Du spiser for ofte og/eller for sent på kvelden

Uavhengig av hvilket kosthold du velger å følge, vil hvordan og når du spiser ha mye å si både når det gjelder tarm og vekt. Mange vil derfor ha stor nytte av å spise 3 måltider per dag, og unngå å spise for sent på kvelden. Det å gi tarmen nok hvile mellom måltidene (unngå småspising) og la den få en lang hvileperiode gjerne fra 20.00 til 08.00 neste dag  – eller lengre, kjenn hva som føles bra for deg. Dette vil være gunstig både for vekten og tarmen din.

Hva du kan gjøre slik at også tarmen din kan ha glede av et lavkarbokosthold ?

  • Fyll på med rikelige mengder grønnsaker uten stivelse (helst 5-7 never hver dag).
  • Få i tillegg inn fiber i form av frø som:  linfrø (helst bløtlagte), chiafrø og hampfrø.
  • Huske på at lavkarbodessert er fortsatt en dessert. Nyt det innimellom. Det å kose seg med maten er kjempeviktig uansett hvilket kosthold du velger å følge?

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>