fbpx
19. juli 2024

Akkermansia muciniphila

Akkermansia muciniphila

Akkermansia er en bakterie du vil bli bedre kjent med. Ikke bare deg som er opptatt av tarmhelse men god helse generelt. Denne viktige bakterien ble oppdaget i 2004. En nøkkelperson i forskningen på denne bakterien er den nederlandske mikrobiologen Anton Akkermans, derav navnet. Etternavnet på bakterien muciniphila beskriver egenskapene. Denne bakterien lever av mucin, et protein i slimhinnen som dekker tarmveggen.

Når den spiser sendes det samtidig signaler til cellene (enterocyttene) i tarmslimhinnen din om å produsere mer slim. Dette er gull for tarmen, for slimlaget beskytter tarmen din. Den spiller dermed en viktig rolle i å beskytte deg mot økt gjennomtrengelighet i tarmen, det som kalles lekk tarm.

Akkermansiamangel i befolkningen ?

Når alt er i skjønneste orden har vi 3 -5 % av denne bakterien i tarmen vår. Studier (1) viser at ca. 25% har lave nivåer og hele 18% har ikke denne bakterien i det hele tatt. Det kan være flere grunner til at dette skjer. En naturlig grunn til lave nivåer er høy alder. Andre faktorer er antibiotika, overgangsalder, høyt stress og dårlig kosthold – spesielt et høyfettkosthold og (for mye) alkohol.

Hvordan kan du støtte akkermansia ?

Det finnes ingen matvarer som inneholder denne bakterien, men det finnes matvarer som kan styrke akkermansia. Nøkkelen her er polyfenolrik mat.

Polyfenolrik mat 

Polyfenoler finner vi blant annet i nøtter, frø, frukt, bær, grønnsaker, krydder, mørk sjokolade, grønn te og kaffe. Akkermansia er spesielt glad i polyfenolene som vi finner i tranebær, tyttebær, granateplekjerner og blåbær.

Akkermansia boost smoothie

Faste og akkermansia 

Faste bidrar også til økt artsmangfold i tarmen. I denne studien (2) så de hvordan faste førte til økning av blant annet akkermansia og F.Prausnitzii. Det finnes mange måter å faste på. En variant jeg anbefaler er periodisk faste. Ha gjerne 3 måltider, der du passer på å få inn nok grønnsaker og bær. Bruk fett som MCT olje eller olivenolje (3), unngå/reduser mengden mettet fett. Drikk gjerne litt grønn te og en kaffekopp eller to.

Noen av fordelene med akkermansia

✔️ Forbedrer insulinfølsomheten.
Den kan dermed bidra til å forebygge utviklingen av diabetes type 2.

✔️ Naturlig vekt.
Sliter du med overvekt ? Da er det mulig at du har for lite eller mangler denne bakterien. Studier viser at mangel på akkermansia er koblet til overvekt og metabolsk syndrom (4).

✔️ Inflammasjonsdempende.Akkermansia bidrar til å redusere lavnivåbetennelse. Dette er trolig koblet til denne bakteriens rolle ved å holde de tette forbindelsene i tarmen (tight junctions) intakt.

Hvordan kan du vite om du mangler denne bakterien ? 

Dette kan du finne ut ved å ta en mikrobiomtest. Det finnes flere ulike mikrobiomtester på markedet. Jeg bruker denne (https://margretheskar.no/mikrobiomtest/ )

Når du tar en mikrobiomtest vil du få et bilde av din helt unike bakteriesammensetning i tarmen.

Kosttilskudd og akkermansia

Når denne bakterien spiller en så viktig rolle burde ikke bare alle for sikkerhetsskyld ta tilskudd av akkermansia eller tilskudd som støtter akkermansia ? Svaret på det er definitivt nei.

For det første er det ikke sikkert at du mangler denne bakterien, da bør du heller ikke ta tilskudd. En annen grunn er at mange har symptomer som er koblet til uoppdaget SIBO, da vil du heller ikke gå inn med pre og/eller probiotika i fase 1 av behandlingen.

Det beste kosttilskuddet er som regel noe du har for lite av eller mangler. Derfor er det umulig å finne et kosttilskudd som passer for alle og for alltid.


Kilder:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6223323/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4452615/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9481098/
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31599433/

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>