fbpx
24. mars 2024

Kan mat være din medisin?

Ja, noen ganger er det «bare» kostendring du trenger. Når det er riktig, er det riktig! Andre ganger er det bare deler av løsningen. Det de fleste opplever er at enhver situasjon blir enten litt bedre, eller mye bedre når de spiser riktig for sin kropp

Du og jeg er heldig

Vi har ett valg. Vi kan velge å optimalisere balansen i kroppen ved å blant annet spise mer av den maten som støtter kroppens funksjoner, og mindre av den maten som forringer helsen. Vi har også tilgang på medisinsk behandling når vi måtte trenge det. Tillatt deg selv å være som Ole Brum – ja takk begge deler, de gangene det er nødvendig.

 

Fordelen og utfordringen ved å bruke mat som medisin

Du som har fulgt meg en stund vet at jeg etter studie i  ernæringspsykologi hos Marc David lærte hvordan vi kan  dele ernæring opp i 11 forskjellige faser. Jeg synes at denne måten å jobbe med ernæring er spennende og den kan hjelpe oss til å se på ernæring med nye øyne.

Når vi skal bruke mat som medisin, så trer vi inn i fasen som kalles healingfasen.

Mat som medisin – healingfasen

Denne fasen kan være kortsiktig eller langsiktig. Det kommer litt an på hvorfor du velger å bruke mat som medisin.
Det er både fint og utfordrende å være i denne fasen.
Det fine med denne fasen er at du kan ha full fokus på å optimalisere balansen i kroppen, og dette vil i langt de fleste tilfeller gi mange helsegevinster.
Den utfordrende biten er at det kan være slitsomt, for det koster energi fra deg. Du kan ikke lenger gå på autopilot, du må kanskje lære nye ting. Tenke annerledes rundt kost og ernæring enn det du har gjort tidligere.
Dette er utfordrende, for du må gjerne bruke energi du kanskje føler du ikke har, for å få dette til.

Det er vanskelig å sette helse først !

Samtidig er det viktig å nevne at dette er en inspirerende fase. For litt etter litt vil du kjenne gleden og mestringen ved at du kan hjelpe deg selv tilbake til helse.

 

Ikke bli for lenge i denne fasen

Hvorfor skal vi ikke slå rot i denne fasen, når det gjør så godt for kroppen?
Vel, det er flere grunner til det. Det første er at om vi kjører oss fast i denne fasen så kan livet fort oppleves som vanskelig.

Det kan igjen føre til at vi setter livet på vent. Om du har tatt deg selv i å tenke at – «bare jeg er kvitt …… (hvilke symptomer du har) så blir alt bra! Da først begynner livet.

Sannheten er at uansett hva du står i, så er det livet – akkurat nå.

Selvsagt vil jeg anbefale deg å se fremover og se gjerne for deg hvordan du ønsker å ha det. Samtidig er det viktig å akseptere at dette ER livet akkurat nå. Det er også godt å minne seg selv på livet er fullt av nye begynnelser, skiftene skjer hele tiden, det er ingenting som er permanent.

 

Om du tenker at livet ikke starter før du er frisk, så får du rett!

Du vil også få rett om du ser på vanskelige faser i livet, som en fase og vite at det går over.
Vi vil ofte tenke at maten vil fikse det, ofte er dette riktig, på samme tid er det en del ting som mat ikke kan lege.

 

Noen ganger trenger vi en sykdom eller en helsekrise for at vi skal fokusere på oss selv

Vi tror ofte at det er enklere å behandle enn det er å forebygge, selv om vi egentlig vet at det er motsatt. Problemet med å forebygge før symptomene dukker opp, eller i den fasen når symptomene bare hvisker og ikke roper til deg, er at kroppen gir ikke noe tydelig signal på at denne livsstilen vil kunne gi deg utfordringer.

Jeg ventet med å ta tak i min livsstil. Jeg tok ikke tak når symptomene hvisket heller, jeg dro det enda ett hakk lenger. Jeg måtte få en helsekrise før jeg valgte å ta tak. Magen verket, forstoppelse, oppblåst, kronisk muskelverk, lite energi for å nevne noe.

Du lurer gjerne på hvorfor jeg drister meg til å kalle det en helsekrise, når det ikke var sykdom som forårsaket mine symptom. For meg var det krise. Når det stod på som verst, avløste den ene sykemeldingen den andre, smertestillende ble en del av hverdagen. Det var på ett tidspunkt vanskelig å se positivt på tilværelsen og derfor enda mer utfordrende å ta tak.

Disse symptomene jeg nevner her kan være tegn på sykdom eller på ubalanser i kroppen. (Derfor er det alltid viktig å ta kontakt med lege først). Jeg var heldig som kunne stilne mine symptomer med livsstilsendring. Ubalanse i tarm og/eller hormoner kan i mange tilfeller være medvirkende årsak eller årsaken til disse plagene.

Mat, trening og avspenning ER informasjon. Hva du spiser, når du spiser og hvordan du spiser er en av de faktorene som kan utgjøre en stor forskjell på hvordan du har det fra dag til dag.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>