fbpx
18. januar 2025

De 11 forskjellige fasene av ernæring

Venter du på det neste nye innen ernæring? Den nye dietten som skal fungere for alle? Det perfekte kostholdet, det perfekte kosttilskuddet? Den perfekte pillen som skal hjelpe på alt og alle? Den finnes ikke, og den kommer mest sannsynlig aldri på markedet heller

I 2019 studerte jeg hos Marc David på institute for psychology of eating. Jeg valgte dette studie blant annet for å få en større forståelse for hvorfor ett kosthold fungerer så bra for en, men gir liten eller ingen helsegevinst for en annen. Etter hvert som månedene gikk fikk jeg svar på dette og mere til. En veldig interessant ting Marc snakket mye om var de 11 forskjellige fasene av ernæring.
Det er det jeg vil dele med deg i dette innlegget.

Det som er spennende med å dele ernæring opp i forskjellige faser er at hver fase er riktig når den er riktig, og alle fasene bærer med seg sin helt egen unike læring. Fasene gjør det enklere å ta bort skam, følelsen av svak viljestyrke, og de gjør det lettere å se hele bildet. Ikke bare hvilken mat som er bra for deg å spise, men hvorfor du gjør som du gjør –  når du gjør det!

De 11 forskjellige fasene av ernæring

Rense fasen

I denne fasen kan du oppleve ett naturlig behov for å rense.  Bort med kaffe, alkohol, sukker og mat som tapper deg for energi eller gi deg ubehag. Denne fasen kommer ofte når du er klar (bevisst eller ubevisst) for noe nytt. Skal du ha noe nytt må du først rydde. Du må skape plass til det nye. Det henger ofte sammen med at vi ønsker å rydde flere plasser i livet vårt.
En rense fase har en start og en stopp.

Bygge fasen

Denne fasen byr ofte på økt treningslyst og energien stiger. Det er også vanlig å få mer lyst på proteinrik mat. Appetitten øker, du spiser mer enn i rensefasen, men ofte uten at du legger på deg. Fordøyelsen blir sterkere og du blir sterkere??
Denne fasen kan være i dager eller måneder.
Denne fasen er veldig «jordlig» i  motsetning til rense fasen som kan være mer spirituell.

Vedlikeholdfasen

«Business as usual fase» – autopilot. Du er i en flyt, du har en rytme. Det er ingenting å fikse, du bare vedlikeholder. Du vet hva du skal spise. Du er fornøyd med vekten. Livet er generelt ok. Det er mindre bekymring i denne fasen. Du har funnet noe som fungerer for deg på sikt.

Kroppen elsker rutiner også ved mat. Når du har funnet noe som funker, bare vær her, ikke hig etter mer, bare vær her til kroppen ønsker å gå videre. Denne fasen ber deg om å ta fokuset bort fra mat en stund, ting er bare ok som de er.

Emosjonelle fasen

En tid i livet vårt der hva vi spiser er drevet av hva vi føler. Uansett hvor mye du vet om ernæring så vil følelsene diktere hva du spiser. Istedenfor å kjempe imot denne fasen, aksepter. Det er alltid en god grunn om du er her. Det er en fase vi ikke er så rasjonelle. Tenker du at du ikke har nok viljestyrke? Det er ikke problemet ditt! Ikke fiks – lytt! Se hva du kan lære fra denne fasen. Hvordan kan du støtte deg selv når du er i denne fasen?

Feire fasen

Vi slipper litt opp gamle restriksjoner når det gjelder mat. Det kan ofte markere en tidspunkt der vi slapper mer av med mat. Det handler om å gi slipp på reglene. Du vil gjerne ikke spise noe som er skadelig for deg, men det er en fase der du gjerne nyter mer.
I denne fasen vil du gi deg selv tillatelse til å nyte med ansvar og glede, samtidig som du ikke tar helt av, men likevel får følelsen av å feire?

Lære fase

Dette er fasen der vi tester ut en helt ny måte å spise på. Vi tilegner oss mer kunnskap, får hjelp. Dette henger ofte sammen med at vi ønsker noe mer. Vi får øynene opp for en bedre måte å spise på. Vi lærer her å implementere nye vaner. Det er en fin mulighet til å finne ut hvordan din kropp fungerer.
Denne fasen er suksess når vi blir mer ydmyk.

Fanatiske fasen

Her må vi følge ett spesielt kosthold. Det blir strengt regime, spesielle former for kosttilskudd, det er ofte vanskelig for de du lever sammen med. Noen trenger å være i denne fasen en periode, for det ligger ofte en god grunn under, enten sykdom eller vekt. I denne fasen vil vi gjerne ha alle andre til å gjøre akkurat dette, vi tror at det gjelder alle. Den fanatiske fasen lærer oss fokus og det å holde fast ved noe. Noen ganger må vi være mer fokusert, noen ganger må vi skape mer rom.

Hva er egentlig definisjonen av sannhet når det kommer til ernæring? Ikke bli for religiøs på hva du spiser, det kan føre deg rett inn i  perfeksjonisme.

Denne fasen kan få oss til å føle at vi har funnet den eneste retten måten å spise på. Vær obs på at ett kosthold kan fungere på kort sikt, men det er ikke sikkert at det fungerer på lang sikt.

 

Om du har en bakteriellinfeksjon og du får en antibiotikakur. Det kan være veldig bra (og noen ganger helt nødvendig) for deg å bruke antibiotika en kort periode, men du ville aldri valgt å gå på det for resten av livet. Slik er det med strenge kostholds regimer også, det kan gi stor helsegevinst, men det er ofte gunstig at det er  tidsbegrenset.

Stuck fasen

Når ingenting virker. Du kjeder deg med mat, ingenting smaker noe særlig godt lenger. Til og med mat som vanligvis nærer deg føles ikke så godt. Du vet gjerne ikke hva du skal spise, og bryr deg ikke noe særlig om å spise sunt. Når vi går gjennom denne fasen så er den nødvendig. Vanligvis henger dette sammen med at vi er stuck/føler oss fastkjørt på andre områder i livet. Vi er ikke i flyt, vi tar ikke 3 steg frem, men gjerne 2 steg tilbake. Denne ernæring fasen handler mye om å slippe.

Healing fasen

Vi bruker mat og tilskudd som medisin. Denne fasen inneholder håp, og kan derfor gi ett velbehag samtidig som den kan være ekstremt krevende. Den kan være midlertidig, eller mer langsiktig. Dersom du har symptomer eller sykdommer som krever en mer varig omlegging av kosten din. Det som er fint her er, at vi fokuserer på å styrke helsen?
Godt kosthold, medisiner, kosttilskudd, og ett ærlig blikk i speilet –  det er en pakke.
Denne fasen kan ofte be deg om å gjøre noe helt annet. Den kan peke deg i retning av det spirituelle. Vi blir mer ydmyk og vi tar gjerne valg på ett dypere nivå. Agreeing to be here. Har du 100% samtykket til å være her?

Alt funker fasen

Det er en fase når naturen bryter sine egne regler. Du kan spise bare ett måltid og det er ok, eller du spiser ikke på dagevis. Du blir tiltrukket av mat du ikke pleier å spise. Du får økt appetitt, men legger ikke på deg. Du craver rare ting. Ingenting er forståelig. Noen ganger må du gi slipp på enkelte regler, selv om de har hjulpet deg tidligere. Det er en fase der du kan oppdage at det du gjør akkurat nå, ikke fungerer som før. Alt ser annerledes ut i denne fasen. Noen ganger må vi bare bryte reglene, det får oss til å slappe av.

Overgivelsesfasen

I denne fasen ber livet oss om å overgi oss til det som er. Vi blir bedt om å spise slik livet ber oss spise, gjerne ikke slik vi har lyst til å spise. Noen ganger må vi inngå kompromiss. Det kan handle om jobbreiser, flytting, økonomi eller at du har en intens timeplan, så det funker bare ikke akkurat nå.

Flyplasser for eksempel, der finner du ikke mat du vanligvis ville valgt. Det kan og være på sykehus, her er det dessverre ofte dårlig mat å få (de gangene vi er på vårt svakeste, og kroppen virkelig trenger god ernæring som støtte). Livet leverer deg noe annet, det er utfordrende for du har ikke samme mulighet. Noen ganger må vi overgi oss.

Vel folkens, det var det 11 fasene av ernæring. Jeg håper at disse fasene kan gjøre det lettere å akseptere at det finnes ikke “one size fits all” når det kommer til ernæring. Riktig kosthold for din kropp er viktig, samtidig er det verdifullt å se litt på hva som nærer deg som menneske?

Strever du der du står i dag? Ta 2 minutter til å stille deg selv disse spørsmålene:

Hvilken fase er jeg i ?

Hvilke fase har jeg vært i, og hva lærte jeg fra denne fasen?

Hvordan kan jeg være meg selv, og levet livet mitt på en god måte, akkurat der jeg står nå?

Hver og en av oss er her for å leve, ikke bare eksistere. Vi har en stor reise, den kalles livet og mat er en del av det?

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>