fbpx
12. juni 2024

6 magevennlige sommerdrinker

Jeg hører ofte dette fra mine klienter: «Etter at jeg la om kosten, har jeg ikke lyst på brus lenger. Hva kan jeg drikke bortsett fra vann?»

Det er en veldig vanlig «bivirkning» at søtsuget forsvinner når du har opparbeidet deg en bedre balanse i tarm og hormoner. De fleste blir lettet, for det er deilig å slippe søtsuget, men samtidig blir mange litt rådvill, hva skal jeg kose meg med da?

Vi forbinder ofte søte fristelser (brus, vin, kaker, snop, osv.) med kos. Men, når du opplever at kroppen har det bedre når du kutter eller reduserer inntaket av mat/drikke som inneholder mye sukker, hva gjør du da? I dette innlegget vil jeg dele med deg hvordan du kan lage leskende, smakfulle sommerdrinker som er litt mer magevennlig.

Lettbrus er vel ett bra alternativ?

Mange tenker at lettbrus må jo være ett godt alternativ, men om du har mageplager eller at du gjør kostendringer fordi du ønsker å regulere vekten din, er det ikke alltid det beste valget. Mer om risken ved å velge lettbrus finner du her.

Jeg skjønner likevel godt om du velger det. Det var en av de første tingene jeg gjorde når jeg begynte å legge om kostholdet. Byttet ut min gode venn coca cola med pepsi max. Jeg fikk riktig nok i meg mindre sukker, men konsumerte større mengder kunstige søtningsstoffer. Dette er ikke nødvendigvis noe bedre for (tarm)helsen.

Mengde spiller jo helt klart en rolle, men om du opplever som jeg gjorde så blir fort pepsien en følgesvenn fra morgen til kveld. Ta en kikk her, om du er like god venn med pepsien som jeg var, men er klar for å droppe det vennskapet.

Ikke kutt kosen – kutt triggerne

Om du har fulgt meg en stund, har du sikker hørt dette til det kjedsommelige. Uansett hva du gjør, når du velger å legge om kostholdet ditt for å få bedre helse -
IKKE KUTT KOSEN.
Vi trenger den. Mat er sååå mye mer enn ernæring. Klart det er viktig å få i seg næringsrik mat, men  det er minst like viktig å ta vare på gleden god mat og god drikke gir oss.

Hvordan gjør vi det? 

Vann er bra som tørstedrikk, men det blir fort kjipt om det er det eneste du skal drikke. Så her kommer noen forslag til hvordan du kan lage magevennlige sommerdrinker.

Alkoholfrie sommerdrinker

Ikke gjør det vanskelig når du kan gjøre det enkelt☀️De fleste sommerdrinkene jeg deler med deg i dette innlegget har samme base, men blir likevel helt forskjellig på smak.

Basen: 2/3 deler av glasset fyller du opp med isbiter og vann med kullsyre, eller vanlig vann.

Hjemmelaget iste

Kok opp en te du liker, lag den dobbel så sterk som det du pleier. La den kjøle før du tilsetter den til basen.

Vann med smak av sommer
Fyll flasken med vann og smak til med bær, frukt eller grønnsaker.
Ingefærbrus

Kjøp ferdig ingefær shot på helsekosten eller lag din egen av sitron og ingefær. Fyll opp glasset med farris og is, smak til med ingefær shot.

Kombucha

Kjøp ferdig i helsekost eller fermenter selv. Anbefaler at du holder deg til ett glass, da det for mange kan gi mageknip i for store doser. Det er mye omdiskutert om kombucha kan regnes som en helsedrikk eller ikke. Det å «bare» drikke kombucha, som eneste endring i kostholdet vil for de fleste ikke bety noe fra eller til. Drikk det innimellom, om du synes det smaker godt. Spesielt om det fungerer som ett alternativ for deg istedenfor for brus eller alkoholholdige drikker.

Smakfulle sommerdrinker til deg som er glad i ett glass rødt eller hvitt

Frisk drink med smak av rødvin 
Fyll opp 2/3 av glasset med isbiter og farris. Press saften av en lime, bland det med 1 ts sukringold. Rør dette inn i farris`n.
Smak til med en skvett rødvin.

Frisk drink med smak av hvitvin
Finn frem favoritt vinen din (om du er glad i de søte vinene, se om du kan teste en variant med mindre sukker). Fyll glasset med isbiter og farris (ca 2/3 deler av glasset), ha en skvett av din favoritt hvitvin oppi. Om magen din ikke er overbegeistret for farris, bruk vann.

Rødt eller hvitt?

Uavhengig om du velger rødvin eller hvitvin, vil jeg anbefale at du går for en vin med lite sukker i. En av grunnene til dette er at sukker mater de ugunstige bakteriene i tarmen. Vær samtidig obs på at lavere sukkerinnhold gir ofte høyere alkoholprosent. Alkohol er heller ikke tarmens bestevenn. Alkohol trigger slimhinnene i tarmen. Det vil også sette fettforbrenningen på pause, for leveren din må håndtere alkoholen først. Når du lager sommerdrinkene på denne måten, vil du få i deg mindre alkohol og mindre sukker, samtidig som du bevarer kosen?

Liker du øl, men blir oppblåst i magen av det?

Det kan være flere grunner til at dette skjer. Mange øl typer inneholder gluten. Svært mange reagerer på dette proteinet. Dersom du ikke reagerer på gluten men likevel blir oppblåst av øl, kan det være kombinasjonen gjær, sukker og bobler.

Test deg frem og se hva som kan fungere for deg. Kanskje glutenfri / karbo redusert øl fungerer bedre? Eller kanskje du vil oppleve at det er bedre for deg å teste noen av de andre variantene jeg nevner her?

Tips: Nyt gode sommerdrinker i glass som du liker å drikke av. Det kan raskt sette deg inn i nyte/feire modus – samtidig som du reduserer sjansen for vond og oppblåst mage!

 God sommer ☀️

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

3 tanker om “6 magevennlige sommerdrinker

  1. Skal prøve noen av disse. Elsker ingefær ?. Tror jeg venter litt til med den vi blandingen, selv om den så god ut…
    Taffelvann og Farris funker veldig bra ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>