fbpx
21. juli 2024

Strenge dietter er ikke løsningen!

Vi har lenge prøvd å bekjempe overvekt med strenge dietter i kombinasjon med trening. For mange kan denne måten fungere på kort sikt, men det er sjelden er god strategi om du ønsker varig vektendring.

Hvorfor strenge dietter ikke er løsningen på overvektsproblematikken

 • Mat blir fienden

  Mange som har kjørt denne strategien on/off i flere år, kan oppleve å få ett anstrengt forhold til mat. Måltidene blir kun målt etter næringsverdi, andre viktige faktorer som trygghet, smak, aroma, kos og samhold blir ikke tatt med i regnestykke. Mat som er en så viktig del av livene våre blir redusert til kjemi og antall kalorier. Det er vanskelig å leve sånn, og gleden med maten kan bli erstattet med frykt for å spise, hvert fall frykt for å spise feil.

 • Appetitten blir fienden

  Det er farlig å gjøre appetitten til din fiende. Den er der for å holde deg i live, du trenger mat for å overleve. Ikke undertrykk din appetitt, bli venn med appetitten din. Økt appetitt på mat henger mange ganger sammen med økt appetitt på livet – det er ikke negativt, det en bra ting.  Istedenfor å undertrykke appetitten din, se om du kan finne ut hva som er årsaken. Kanskje spiser du for lite mat? Får du i deg for lite essensielle fettsyrer? Eller består kostholdet ditt av flere matvarer som har en naturlig appetitt økende effekt?

  Om du velger å lytte til kroppen, gi den det den trenger av både proteiner, fett og karbohydrater. Tar deg tid til å spise, tillater deg selv å nyte maten din, da vil appetitten din regulere seg naturlig.

 • Det er umulig å lage en livsstil ut av det

  Strenge dietter vil som regel ikke kunne fungere over tid. Vi bruker mat i alle sammenhenger. Det er ikke bare ernæring, det er også en stor del av vårt sosiale liv. Dersom du har ett strengt regime og bare skal følge dette, vil du kanskje kunne ende opp med å sette hele ditt sosiale liv på vent. Men hvor lenge skal det vente? Så sitter du der med en «perfekt» kropp og matchvekten din, men mye av det som gav livet ditt mening har du kutte ned på eller i verste fall kuttet ut.

  Forslag – finn ett hverdagskosthold som fungerer for deg.
  Spis mest av det som gir deg energi og en god magehverdag. Når du finner ut hva som fungerer for deg, blir det også lettere å holde. Du vil da mest sannsynlig oppleve at utskeielsene dine endrer karakter. Du deltar på alt som du gjorde før, men du velger annerledes. Det er noe med ansvar og glede i samme setting, også kalt feirefasen (1 av enæringens 11 forskjellige faser). Kos deg, nyt det, samtidig som du tar gode valg som passer din kropp ?

   

 • Strenge dietter fører deg raskt inn i den fanatiske fasen

  Jeg har vært der, kanskje du har vært der, eller er der?

  Jeg gikk inn i denne fasen, etter at jeg så hvor mye kosthold hadde å si for min helse. Jeg var kjempestreng med meg selv, og kanskje litt dømmende på de som ikke forstod alvoret ved å sette ernæring høyest ?

  Den fanatiske fasen er ikke alltid tøffest for den som står i den, men den kan være ett herk for de som skal leve sammen med deg.

  Likevel er det noen ganger nødvendig å gå innom denne fasen for den kan være ett vendepunkt for din helse.

  Min oppfordring til deg som leser dette og befinner deg her. Ikke slå rot her, ta med deg lærdommen denne fasen gir deg, og se hvordan du kan få det til å passe inn i din vedlikeholdsfase.

Følger du en streng diett?  Teller du kalorier? Får du dårlig samvittighet om du spiser noe som i din diettplan er ansett som usunt?

Her er noen spørsmål jeg vil anbefale at du stiller deg selv:

 • Er dette ett kosthold jeg kan opprettholde over tid?
 • Liker jeg maten jeg spiser? Gir den meg energi og matglede, eller bare vektnedgang?
 • Har jeg en plan for hva jeg skal gjøre når denne strenge dietten er over?
 • Har jeg egentlig lyttet til kroppen etter at jeg la om kostholdet? Hva har jeg lært?
 • Er denne strenge dietten med på å endre mine kostholdsvaner, eller er det bare noe som gjelder frem til vekten viser xx kg?
 • Hvor mange ganger har jeg prøvd strenge dietter uten å oppnådd varig endring? Om tallet på dette svaret er mer enn to, hvorfor skal det fungere denne gangen? Hva gjør jeg annerledes nå enn tidligere dietter jeg har fulgt?
 • Kan dette kostholdet med små justeringer bli ett kosthold jeg kan trives med i mer enn noen uker/måneder?

Svarene dine på disse spørsmålene vil kunne gi deg en pekepinn på om du har valgt en vei som vil kunne gi deg en varig endring eller bare nok en tur i berg og dalbanen – ned i vekt/ opp i vekt. Av og på med strenge dietter, stresser kroppen din. Velg heller å gi deg selv tid til å finne ut hva som er bra for kroppen din – lytt! Dersom livsstilen din ikke er optimal for deg, vil kroppen kommunisere dette til deg via forskjellige symptomer. Overvekt er i likhet med mageplager, muskelplager og hudplager for å nevne noe, bare ett symptom. Om du velger å ikke legge lokk på symptomet, men lytte til hva det forteller deg. Ta action der du trenger det, så er du langt på vei til en sunn livsstilsendring, som vil kunne gi deg resultater som varer?

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>