fbpx
12. juni 2024

(Mikrobiomtest) Individuelt tilpasset ernæring

Er det virkelig nødvendig å gjøre det så komplisert ? Kan vi ikke bare følge 80/20 regelen. Spise mest av den sunne gode maten og skeie ut innimellom ?
Jo, 100%. Dette er en god regel, når du vet hva som er din 80/20

 

Din tarmflora er unik

Via ulike tester som gir oss et innblikk i fordøyelsen ser vi tydelig hvorfor det perfekte kostholdet ikke finnes.

En test jeg får mye spørsmål om er mikrobiomtest. Hva kan den fortelle? Hvem kan ha nytte av denne testen? Og ikke minst, når er denne testen fullstendig bortkastet.

 

Mikrobiomtest

De finnes ulike typer mikrobiomtester. En mikrobiomtest/avføringsprøve vil gi deg et  innblikk i din tykktarmsflora. Disse testene ser ikke bare etter sykdomsfremkallende bakterier. Vi ser i tillegg på sammensetningen av de bakteriene som bor i tarmen og diversiteten i tarmen.

 

Noe av det testen kan fortelle deg

Hvordan er fordelingen mellom de store bakteriestammene firmicutes og bacteriodetes ?

Om du har for lite firmicutes vil du trolig få det bedre ved å spise mer fiber, plantekost og resistent stivelse. I motsatt fall en som har for lite av bacteriodetes vil få anbefaling om å spise mer fett og proteiner.

 

Kan du ha nytte av probiotika /prebiotika?

Vi ser på blant annet lactobakterier, bifidobakterier, akkermansia og F.pransnitzii. Dette kan gi oss en retning av hva du kan ha nytte av å spise mer av og mindre av. Er det noen av bakteriene du mangler eller har svært lite av, vil også tilskudd i en kortere eller lengre periode kunne anbefales.

 

Har du for mye av de sulfatreduserende bakteriene i tarmen ?

Dersom dette er tilfelle vil du trolig ha problemer med å bryte ned i utgangspunktet sunne sulfurrike matvarer som løk, kål, hvitløk osv.

 

Hvordan ligger det an med kortkjedede fettsyrer ?

Trenger du tilskudd av disse fettsyrene, eller er du lav på bakterier som produserer disse fettsyrene. Det som er fint med tarmen er de ulike bakteriene hjelper hverandre, via noe som kalles for crossfeeding. Derfor trenger du ikke 20 forskjellige tilskudd, vi må heller se på hva  du med fordel kan spise mer og mindre av, for å oppnå bedre balanse i din tarm.

 

Har du balanse i bakteriene som bryter ned histamin og bakterier som produserer histamin ?

Hvordan er balansen mellom histaminproduksjonen og evnen til å bryte ned histamin ? Dersom du har histaminintoleranse vil du trolig reagere på blant annet eddik, vellagrede oster og restemat. Mer om histaminintoleranse finner du her.

 

Hvordan er det med nedbrytning av oksalater ?

Oksalatrike matvarer er ofte i kategorien sunne matvarer som  enkelte nøtter, grønnsaker, frukt og ulike krydder.

Samme som med sulfurrike matvarer, bør du ikke kutte disse matvarene uten at du vet at du har vansker med å bryte det ned på en tilfredsstillende måte. Til og med da bør du være forsiktig.
En oksalatredusert diett er ofte anbefalt i et kort tidsrom. Dersom du mangler bakteriene som bryter ned oksalater, begynn med å kutte matvarer med høyt oksalat innhold.

 

LPS – Lipopolysakkarid

LPS finnes i celleveggen til gramnegative bakterier. Når bakterien dør, frigjøres dette inflammasjonsfremmende molekylet og du vil oppleve symptomforverring. Det er mye som bør gjøres om du er høy på LPS, en ting er å være svært forsiktig med mettet fett. Da mettet fett vil gjøre det mulig for LPS og krysse tarmbarrieren.

(Min erfaring fra klinikk er at høye utslag på LPS ofte er koblet til kjent sykdom. Dersom det foreligger sykdom skal dette alltid behandles av lege eller annet helsepersonell. Det jeg kan hjelpe med er å optimalisere balansen i tarmen).

 Dette er bare et lite utdrag på hva vi kan finne ved en mikrobiomtest. Testen kan gi nyttig informasjon om hva du kan gjøre selv for å styrke din helse.

 

Når bør du IKKE stole på en mikrobiomtest ?

SIBO

En mikrobiomtest kan IKKE fortelle deg om du har SIBO. Mistenker du overvekst av bakterier i tynntarmen, er det beste valget en SIBO pustetest.

En mikrobiomtest forteller kun om tykktarmen. Det er ikke uvanlig å følge opp med en mikrobiomtest dersom du har hatt SIBO, blitt behandlet, SIBO er borte, men du har fortsatt symptom. Da kan det være interessant å se videre på tykktarmsfloraen.

 

Candida

Dersom du mistenker candida vil også en mikrobiomtest være svært unøyaktig. Bedre tester her er blodprøve ( Candida fullt panel IgA/IgG/IgM + candida antigen) eller urinprøve (OAT eller UMP/EPP).

 

Ved mistanke om IBD

Testen kan IKKE brukes som en erstatning for undersøkelse hos lege. Samme symptom kan ha ulik årsak. Noen ganger kan det være sykdom som ligger bak symptomene. Jeg anbefaler derfor alltid å oppsøke lege først. De fleste med IBD har nytte av kostomlegging, da det ved autoimmmune sykdommer ofte foreligger lekk tarm og matintoleranser i tillegg, men dette bør være supplerende til riktig medisinsk behandling.

Mer info om hvordan kostomlegging kan brukes i tillegg til medisinsk behandling, kan du høre mer om i denne podkasten.

 

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>