fbpx

Hva er lekk tarm? Og hvor er egentlig lekkasjen?


På fagspråket kalles det ikke lekk tarm, men økt intestinal permeabilitet – på Norsk – tarmene blir for gjennomtrengelig. Altså, om du har lekk tarm, så er ikke det en lekkasje fra tarmen som kommer ut av kroppen, men lekkasjen skjer inni kroppen din - fra tarmen til blodbanen.


Slimhinnene i tynntarmen din består av mange tette forbindelser som kalles tight junctions, det er disse forbindelsene det blir litt større avstand mellom.

Det neste som skjer er at ufordøyde matpartikler, avfallsstoffer, mikrober som sopp og bakterier kan komme over i blodet ditt.

Det skal i utgangspunktet ikke være der, så kroppens immunforsvar trår til og begynner å danne antistoffer, og det er denne prosessen som til slutt gir deg symptomer. 


Vanligste årsakene til lekk tarm


Kronisk stress

Når stresset slås på, slås fordøyelsen av! Fra naturen sin side er vi programmert til å ha en optimal fordøyelse når kroppen er i avslappet tilstand. Det de kaller parasympatisk aktivering, vi kan også kalle det fordøyelses aktivering. 5 ting som skjer med fordøyelsen din når du stresser kan du lese mer om her

 

Overdreven antibiotika bruk 

Noen ganger er det helt uunngåelig, men om det er sånn at du må ta en antibiotika kur, så er min oppfordring til deg - ta vare på tarmen samtidig! Antibiotika dreper bakteriene, men dessverre skiller den ikke mellom de gode bakteriene og de skadelige bakteriene, og dermed blir tarmfloraen din i ubalanse. 


Matintoleranser

Et hint om at du har lekkasje i slimhinnene i tarmen din, er om du har en eller flere matvarer du ikke klarer å bryte tilfredsstillende ned = matintoleranse.

 

Usunt kosthold 

Har du et kosthold bestående av mye prosessert mat, ferdigmat, rikt på usunt fett (transfett), glutenholdige matvarer med lite fiber, mye meieriprodukter og sukker. Et slik kosthold vil kunne skape inflammasjon i tarmen din. 


Hva er det beste kostholdet om du har lekk tarm? 


Her vil det være noen råd som gjelder for alle og mange råd som vil være individuelle. 

Det som alle med lekk tarm vil ha stor nytte av, er et betennelsesdempende kosthold, og samtidig styre klar store tarmtriggere.

De tre største tarmtriggerne er gluten, meieriprodukter og sukker.

Allerede her begynner den individuelle tilpasningen. Vi er alle ulike og reagerer ulik på maten vi spiser. Noen vil fint kunne ha meieriprodukter i kosten, mens andre har det bedre uten meieriprodukter.

Noen tåler litt sukker, mens andre har det best på helt sukkerfri diett. 

Glutenholdige matvarer vil nok kunne skape problemer for de fleste som har lekkasje i slimhinnene i tarmen.


Dette er fordi at gluten øker utskillelsen av zonulin. Økt utskillelse av dette proteinet gjør tarmen mer lekk. 

Når det gjelder glutenfrikost, er det viktig å velge mat som er naturlig glutenfri. Spis variert innenfor det du tåler av, grønnsaker, bær, frukt, nøtter, egg, rene fisk og kjøttvarer. 

 

>