2. oktober 2022
Gluten - Den tause bakterien

Lager dette proteinet trøbbel for deg?

Dette proteinet er både elsket og hatet.
Elsket fordi det får deg til å føle deg som dronningen av gjærbakst - boller, kaker, vafler og brød ser ut som ett mesterverk og det får munnen til å løpe i vann hos både store og små.

For mange er denne gleden dessverre kortvarig, for dette proteinet kan også bringe med seg noen ulemper.

Proteinet jeg snakker om er selvfølgelig gluten.

Gluten fungerer som limet i deigen, men det gjør det også i tarmen.

Denne «tause bakterien» kan være grunnen til at du unngår å ta på deg den kjolen du helst vil gå i. Den sitter som ett skudd før du går ut, du prøver den på flere ganger, tar den av igjen og bytter over til noe litt mer comfy.

Du vet at to timer ut i festen, så sitter den ikke så fint lengre. Magen er oppblåst - igjen. Du blir plutselig veldig glad for at du valgte den kjolen som egentlig ikke var favoritten din men den gir deg hvert fall rom til å puste. En mindre ting å tenke på.

Eneste oppgaven nå er å holde igjen - du klarer det, men smerten begynner å spre seg opp over i skuldrene.

Nå er det ikke bare magen som står på spreng, du føler deg utilpass på flere måter. Den spennende samtalen med sidemannen blir erstattet med tanker som:

Hvor ligger egentlig toalettet i dette lokalet?
Er det noen som kan høre meg om jeg går inn der? 

Før du får tenkt siste tanken ferdig, registrer du at det er ikke bare på festen at støynivået øker, festen i tarmen begynner også å ta av. Selv om du holder igjen, så hører du støyen fra magen.

Om du kjenner deg igjen i noe av dette, og du er lei av at magen din skal få bestemme hvor du kan gå og hva du kan gjøre - få med deg videoen under her. Her forklarer jeg litt mer om proteinet gluten -  som for mange kan være årsaken til en kranglete mage.


Hilsen
Margrethe

PS: Mistenker du at matintoleranse kan være årsaken til dine plager?
Klikk på knappen under her for å ta vår matintoleransequiz i dag!


Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

>