fbpx
12. juni 2024

3 ting du bør vite om lavt stoffskifte og kosthold

Det finnes ikke et perfekt kosthold som alle med lavt stoffskifte bør følge, men det finnes likevel noen faktorer som alle med lavt stoffskifte kan ha nytte av å vite noe om. Over 80% som har lavt stoffskifte har en autoimmun sykdom som kalles Hashimoto. Derfor er det nyttig å unngå matvarer som kan være en autoimmun trigger

Hashimoto og gluten

Gluten er en av de mest kjente mat-triggerne ved Hashimoto. Det er allerede publisert en rekke artikler på akkurat dette tema. (Om du vil lese forskningsartikler om dette temaet, vil jeg anbefale deg å gå inn på https://pubmed.gov og søke på Hashimoto and gluten).

Når du velger glutenfritt for å få bedre helse er det viktig å velge naturlig glutenfri mat. Satser du på ferdig glutenfri mat fra butikkhyllene, vil du få glutenfritt men samtidig mat med lite næring og ofte mye sukker. Glutenfrie alternativ som er bedre for tarmen din finner du her.

Om du har Hashimoto, test gjerne i 21 dager uten gluten. Vær da 100% glutenfri. For en som har utslag på gluten på en matintoleransetest og ikke har en autoimmun sykdom, kan det noen ganger fungere å redusere på gluteninntaket. Har du Hashimoto er det anbefalt å kutte det helt ut.

Gluten kan også kryssreagere med andre matvarer. Derfor er det mange som i tillegg kan ha nytte av å kutte meieriprodukter og andre kornsorter i tillegg.

Hashimoto og tarmmikrobiomet ditt

Tarmmikrobiomet ditt har direkte kobling til skjoldkjertelen din. Tarmmikrobiomet er involvert i både aktivering og inaktivering av skjoldkjertelhormon. Deler av konverteringen fra T4 til T3 skjer ved hjelp av enzymer som produseres av bakterier i tarmen.

Studier viser at sammensetning i tarmmikrobiomet er annerledes hos en med hashimoto enn pasienter i kontrollgruppen. Forskjellen er at de med hashimoto har lavere diversitet. Det viste også oftere bakteriell overvekst enn hos kontrollgruppen.(Forskningsartikkelen jeg har hentet denne informasjonen fra finner du her).

En super måte å øke diversiteten i tarmen på er å spise mer plantebasert kost. Det er ikke alltid så enkelt å få inn stor nok variasjon i det daglige, derfor er det smart å lage deg en mikrobiom mashup. Det er en blanding av masse forskjellige (helst økologiske) grønnsaker. Ta 1-2 ss av dette hver dag i tillegg til tarmstyrkende mat til alle dagens måltider.

Vil du lage din egen mashup, klikk her for tilgang til video + guide.

Hashimoto og goitrogene matvarer

Kanskje har du hørt at du må unngå  goitrogene matvarer som blant annet kål, brokkoli, grønnkål og rosenkål fordi at disse goitrogene matvarene hemmer produksjonen av stoffskiftehormoner.I følge Dr. Datis Kharrazian er denne teorien er utdatert. (https://drknews.com/goiter-goitrogens-and-thyroid-enlargement/ ) Disse grønnsakene kan tvert i mot hjelpe deg, for de har høyt innhold av antioksidanter og flavanoider. Når det gjelder kjemiske goitrogener kan dette ha en negativ innvirkning, men grønnsakene kan du spise med god samvittighet.

Kan endret kosthold kurere Hashimoto ?

Nei, hashimoto kan ikke kureres. Det er en dynamisk autoimmun sykdom. Det er vanlig at det svinger –  også med rett behandling. Du kan likevel gjøre mye for å oppleve symptomlette.

Dagens oppfordring – ta vare på tarmhelsen din! God tarmhelse løser absolutt ikke alle plager, men det er for de fleste et steg i riktig retning på veien til bedre helse.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>