fbpx
26. mai 2024

Skjult årsak til craving

Kan craving komme av matintoleranse? Kan det være så «enkelt» at du fyser på melk og/ eller brød fordi at du ikke bryter disse matvarene tilfredsstillende ned?
Svaret er ja..

Matintoleranse kan være årsaken

Vi kan ha intoleranse på mange forskjellige matvarer, alle reagerer ikke på det samme. Det er likevel to matvaregrupper som skiller seg ut – melk og brød. Ganske utfordrende for oss Nordmenn, da anbefalingene vi ofte får er å spise mer grovt brød, og spise ulike varianter av meieriprodukter for å opprettholde ett sunt kosthold.

Fungerer det for deg, supert! Ikke legg om kostholdet ditt om det du spiser gir deg energi, og en tarm som fungerer. Dersom du opplever at du har det helsemessig bedre uten disse matvarene, men likevel spiser det fordi at du bare «må» ha det, kan det være at du har en matintoleranse.

Meieriprodukter

La oss se litt på meieriprodukter først. Det inneholder blant annet ett protein som heter kasein. Om du føler deg avhengig av meieriprodukter, så har du sannsynligvis rett. Kasein kan brytes ned til casomorfin.

Elsker du ost?

Mange av de jeg snakker med i min klinikk eller på mine kurs, opplever stor bedring ved å redusere, eller for en kortere eller lengre periode kutte meieriprodukter fra kostholdet.
Det som ofte går igjen – «jeg trenger ikke drikke melk, jeg kan bruke melkefrie erstatninger i matlaging, men osten.. den er vanskelig å kutte. Når det gjelder melkefrie erstatninger er det kommet mye bra på markedet, men vegansk ost, smaker litt annerledes. Det er likevel en del oppskrifter der den fungerer fint, som for eksempel i denne matvaffelen.

Gluten

Når det gjelder brød som inneholder gluten, kan dette brytes ned til gluteneksorfin og gliadorin. (fra gluten og gliadin).

Dette er hovedgrunnen til at du vil kunne oppleve cravings (du vet når du bare «må» ha det) på disse matvarene. Det er kjemi, det er kjipt, det er kjedelig, at de matvarene vi ikke bryter tilfredsstillende ned, er ofte de vi har mest lyst på.

Synes du det er vanskelig å redusere / kutte inntaket av brødmat?

Det kan for mange være svært vanskelig å kutte ut brødmat. Derfor pleier jeg å anbefale ikke kutt brødet, erstatt det med noe du tolererer bedre.
Her finner du tips til melsorter som er glutenfrie samtidig som de er rik på fiber.

Ikke matintoleranse, men likevel craving på brødmat/gjærbakst?

Da kan det være at du har for lite proteiner i kostholdet ditt. Om du spiser for lite proteiner og samtidig har ett høyt stressnivå, vil det ofte føre til at du får for lite av aminosyren tryptofan. Vi trenger tryptofan for at det skal dannes serotonin. Jeg skal ikke kjede deg med detaljer om dette, men greia er at når vi får for lite av denne aminosyren går det ofte hardt utover humøret og søvnen.

Når vi ikke føler oss bra, er det normalt å ty til mat for å føle seg bedre. Maten mange da søker er for eksempel boller, kaker og lignende.

Det kan gjerne få deg til å føle deg litt bedre der og da, men det er ikke en bra strategi på sikt. Misforstå meg rett, kos deg gjerne med en bolle i nye og ne. Det er ikke det du gjør av og til som er problemet, men det kostholdet du har på dagligbasis.

Ønsker du å bryte mønsteret? Legg inn litt mer proteiner i kostholdet ditt. Kombiner det gjerne med karbohydrater fra grønnsaker, får å øke opptaket av denne viktige aminosyren.

Mistenker du at dine cravings kan komme fra matintoleranse?

Ta vår gratis matintoleransequiz i dag.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

2 tanker om “Skjult årsak til craving

  1. Tåler ikke melkeprodukter laktose intoleranse. Må holde mæ unna alt. Har søliaci så brødmat de brødet en kjøper har jo litt hverestivelse . Nok til å gi utslag. Fruktose reagere jeg å på. Vanskelig i blant å få en ok kosthold.

    1. Hei Laila, ta en kikk på dette blogginnlegget https://margretheskar.no/lager-dette-proteinet-trobbel-for-deg/ her viser jeg litt hvilke melsorter du kan bruke som er glutenfrie + fiberrike. Om du tar en kikk på innleggene som ligger over innlegget om gluten, finner du også masse info ang sukker og meieriprodukter. Det å ha ett kosthold fritt for gluten, meieriprodukter og fruktose er heldigvis fullt mulig. Følg med til uken, så kommer det mer info om akkurat dette?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>