23. september 2023

3 grunner til å mistenke histaminintoleranse

Histaminintoleranse blir ofte omtalt som falsk allergi (pseudoallergi). Du vil derfor ikke få noe utslag på allergiprøver (IgE måling). Det vil heller ikke kunne vise på en matintoleransetest, da den måler om du danner antistoffer (IgA eller IgG) mot enkelte matproteiner

Hvordan kan du vite at det er histaminintoleranse som er problemet?

Om du har histaminintoleranse så betyr det at kroppens evne til å bryte ned histamin er nedsatt. Vi har alle ulik histaminproduksjon og ulik nedbrytning. Hva som blir for mye er avhengig av din toleransegrense.

Det er flere måter å måle din histaminnedbrytning, blant annet blodprøver og mikrobiomtester. En mikrobiomtest vil gi deg en oversikt over flere faktorer som påvirker ditt tarmmikrobiom. Dersom det er spesifikt histamin du ønsker å måle kan du ta en blodprøve og måle konsentrasjonen av enzymet DAO.

Problemet kan være enten overproduksjon av histamin, dårlig nedbrytning av histamin, eller som vist i dette eksempelet, begge deler.

 

Histamin.

 

Du kan også gjøre noen endringer i kosten din og se om det blir bedre. Det er flere ting som kan hinte om histaminintoleranse, tre av de finner du under her.

Den sunne tarmstyrkende maten blir et problem

Det å spise litt fermentert mat hver dag, er mange ganger et godt råd om du vil styrke din tarmhelse. Men, dette rådet gjelder ikke deg som har histaminintoleranse, da kan fermentert mat være en av de tingene som kan gi symptomforverring.

Det samme gjelder beinkraft / kjøttkraft. Langtidskokt kraft vil ofte kunne bidra til å styrke slimhinnene i tarmen. Men, dersom du har histaminintoleranse vil dette kunne gi symptomforverring. Grunnen til dette er at jo lenger kraften koker, jo mer histaminer dannes det.

Eplesidereddik er en annen ting som for mange kan hjelpe for å styrke tarmhelsen. Spesielt om du strever med å bryte ned proteinrik mat. (Mer om for lite magesyre finner du her).
Også dette kan gi symptomforverring om du har histaminintoleranse.

Smerter i forbindelse med menstruasjon

Om du har histaminintoleranse vil dette også kunne påvirke menstruasjonen din. Mange opplever kramper, hodepine, tretthet og moderate til sterke menssmerter. Det er mange grunner til at dette kan skje. En av de er at østrogennivåene i kroppen er høyere ved menstruasjon og østrogen kan føre til økte histaminnivåer.

Restemat kan gi symptomforverring

En tommelfingerregel når det gjelder histamin er at : «All mat/drikke som får lov til å eldes, har høyere histaminpotensiale».

Det betyr ikke bare at vellagrede oster og alkohol kan være en histaminbombe. Den sunne maten som du har laget opp og lagret kan også være proppet i histaminer. Restemat er derfor ikke gunstig for deg med histaminintoleranse. Det er klart at hvor raskt du får kjølt ned maten vil påvirke hvor mye histaminer som dannes, men i utgangspunktet vil ikke rådet om å lage dobbel porsjon middag, for så å spise det til lunsj dagen etter være et smart valg.

 

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

4 tanker om “3 grunner til å mistenke histaminintoleranse

  1. Jeg lurer på hvorfor man får matintoleranse. Jeg har jo tålt all slags mat til jeg ble godt voksen.

    1. Matintoleranse oppstår når immunforsvaret danner antistoffer (IgA og/eller IgG) mot en eller flere matproteiner.
      Det er mange faktorer som påvirker bakteriefloraen i tarmen, blant annet mat med mye konserveringsmidler, høyt stressnivå og ensidig kosthold. Mange utvikler derfor over tid en ubalanse i tarmfloraen. Dette vil kunne føre til lavere oraltoleranse, noe som kan påvirke immunforsvaret, slik at du kan ende opp med å reagere på matvarer som du har tålt tidligere.

  2. Takk for nyttig informasjon ?? men jeg lurer på om man får tatt blodprøve på legekontoret, eller er ikke dette anerkjent hos de?

    1. Så kjekt at du fant innlegget nyttig! Såvidt jeg vet så får du ikke tatt disse prøvene hos fastlege, men du kan ta den hos lab1.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>