23. september 2023

7 tegn på at du (muligens) har for lite magesyre

Det er en evig diskusjon dette med for mye og for lite magesyre. Trenger du å dempe syren eller trenger du mer syre? Er det ikke logisk at du har for mye syre om du opplever f.eks. halsbrann?

Hvorfor er tilstrekkelig produksjon av magesyre bra for helsen din? 

Det er mange grunner til å være takknemlig om du har nok magesyre. Når alt fungerer normalt produserer kroppen ca. 2 liter i døgnet.
Magesyren er blant annet viktig for at lukkemuskelen i spiserøret skal trekke seg sammen, og på den måten beskytte vevet i spiserøret fra den sterke syren i magesekken.
Dette er en av grunnene til at magesyretilskudd i mange tilfeller kan redusere symptomer som halsbrann.

Mistenker du at du har for lite magesyre? Ta magesyretesten her!

7 symptomer der årsaken kan være lite magesyre.

• Raping.
Opplever du ofte at du raper rett etter at du har spist?

• Sure oppstøt/refluks.
Opplever du sure oppstøt, brennende følelse i mage og/eller bryst?

• Oppblåsthet og kramper.
Blir du oppblåst i magen en halvtime /time etter måltid?

• Problemer med å fordøye rødt kjøtt.
Takker du ofte nei til rødt kjøtt, for det legger seg så tung i magen?

• Trett etter måltid.
Det er flere grunner til at dette kan henge sammen med for lite magesyre. En av grunnene er at fordøyelsen din må jobbe hardere og det koster deg rett og slett mer energi.

•Dårlig ånde.
Det som skaper dårlig ånde er sluttproduktet etter at bakteriene har spist (fermentert).

• Kvalme.
Grunnen til at mange opplever kvalme ved lav magesyreproduksjon er magesekken blir fort full, og dette kan trigge kvalme. Mange med for lite magesyre vil derfor også ofte oppleve sultfølelse samtidig som de føler seg stappmett.

Magesyre er en viktig faktor for god fordøyelse

Magesyren både steriliserer maten du spiser, hjelper deg til å bryte med proteinrik mat og den gjør det til og med lettere for deg å ta opp mineraler fra maten du spiser.
En av grunnene til at vi får for lite magesyre er høyt stress over tid. Stress reduserer ikke bare magesyren din, det påvirker hele fordøyelsen din negativt.

Hva bør du gjøre om du har for lite magesyre?

Jeg får ofte spørsmålet: «Hva kan jeg gjøre om jeg har for lite magesyre?». Det finnes ikke et enkelt svar på dette, som gjelder for alle.

Grunnen til det, er at det kan være flere årsaker til lav magesyreproduksjon.

Det er viktig å finne ut hva som gjelder for deg. Noen opplever god effekt av en kort periode med magesyretilskudd, andre bør unngå magesyretilskudd. Noen kan oppleve store helsegevinster «bare» ved kost og livsstilsendringer, andre har bakterien Helicobacter pylori og trenger medisinsk hjelp.

Det første jeg vil anbefale deg å gjøre er å finne ut om symptomene dine faktisk har noe med lite magesyre å gjøre.
For å få en indikasjon på ditt magesyrenivå, ta magesyretesten i dag!

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>