fbpx
12. juni 2024
Overvekst av bakterier i tynntarmen

3 grunner til å mistenke SIBO

SIBO. Forvirringen og fortvilelsen er ofte stor når du «gjør alt riktig». Du spiser tarmvennlig kost, du slapper av når du spiser og trener moderat. Uansett hva du gjør er magen like oppblåst, og du blir usikker på hva du egentlig kan spise..

 

Hva er SIBO?

SI står for small intestine = tynntarm, BO står for bacterial overgrowth, altså bakteriell overvekst. For å få det helt norsk må vi snu litt på bokstavene, da blir det  Bakteriell Overvekst i Tynntarmen.

Hvorfor er SIBO et problem?

Tynntarmen ligger før tykktarmen din. Den er veldig stor/lang (4-5 meter) og skal blant annet hjelpe deg til å ta opp næringsstoffer fra maten, før tarminnholdet går videre til tykktarmen. Det er i tykktarmen flesteparten av bakteriene dine skal bo. Tykktarmen er mye mindre enn tynntarmen din (tykktarmen er ca 1,5 meter lang). Når tarmene fungerer er det restene som havner i tykktarmen, og det er perfekt mat for de gode tarmbakteriene dine.  

Av ulike årsaker kan noen av tykktarmsbakteriene flytte inn i tynntarmen. Da blir det trøbbel! Tenk deg all den ferske maten som ligger her! Det blir fest for bakteriene, de spiser og koser seg, og danner masse gass.

Hovedsymptomene på SIBO er derfor nettopp gassluft i magen, oppblåsthet, magesmerter. Avhengig av hvilken gass de produserer kan symptomene være forstoppelse, diare eller vekslende forstoppelse/diare.

Utfordringen er at disse symptomene kan du like godt oppleve om problemet ligger i tykktarmen, så hvordan kan du vite hva som forårsaker mageplagene dine?

3 grunner til å mistenke at SIBO er årsaken eller medvirkende årsak til dine plager

 

 1. Mageplagene dine oppstod etter at du fikk en matforgiftning.

  Matforgiftning kan forårsake skade på rengjøringsbølgene i tynntarmen din (MMC 1). Om dette skjer kan du etter en matforgiftning få det som kalles PI-IBS. En post infeksiøs IBS. Post betyr etter, altså en infeksjon som kommer etter en annen infeksjon. Når disse rengjøringsbølgene blir svekket blir bakteriene værende lengre i tynntarmen.
  Studier 2 viser at opptil 60% av IBS pasienter med diare kan lide av post infeksiøs IBS som en følge av matforgiftning.

 2. Om du opplever stor symptomlette av dine IBS symptomer etter antibiotikakur.

  Har du IBS og opplevd stor bedring når du har brukt antibiotika, er det grunn til å mistenke at SIBO kan være årsaken. Grunnen til dette er at ved SIBO har du en bakteriell overvekst, og antibiotika dreper som kjent bakterier. (OBS om du skal bruke antibiotika som behandling for SIBO så er det spesifikke antibiotikakurer som brukes. De mest vanlige som brukes virker lokalt i tarmen).

  Symptomquiz for tarmrelaterte plager

 3. Om du opplever symptomforverring (IBS symptomer) etter at du startet med probiotika som også inneholder prebiotika.

  Probiotika er gode bakterier og prebiotika er mat til de gode bakteriene. Kanskje har du startet med tilskudd rik på inulin eller mat som er rik på prebiotika for å få fart på magen eller for å stabilisere magen? Istedenfor å bli bedre får du symptomforverring. Om du har SIBO er det gunstig å gjøre noe med bakterieoverveksten før du begynner å mate de gode bakteriene dine.
  Både pro og prebiotika er supert for en god tarmhelse, men ikke i fase 1 om du har SIBO.

SIBO er ikke en sykdom!

Det er alltid en underliggende årsak om du får påvist overvekst av bakterier i tynntarmen. Det kan være svekket motilitet, svekket fordøyelse, svekket flyt gjennom tarmen eller medikamentbruk. Å finne den underliggende årsaken å jobbe med den parallelt er mange ganger derfor avgjørende for en vellykket behandling.

Mistenker du at SIBO er medvirkende årsak til dine symptom?
Ta vår symptomquiz i dag!  

 

Kildehenvisninger:

 1. https://thehealthygut.com/podcast/mmc/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5347643/

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

4 tanker om “3 grunner til å mistenke SIBO

 1. Hei
  Jeg synes ikke at sibo quizen fungerer fordi det er kun ja nei svar. Feks så har jeg ikke tatt antibiotika kurer og kan derfor ikke si ja eller nei til det spørsmålet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>