fbpx

SIBO/IBS

Oppblåst mage? Luft i magen? Magesmerter ? Forstoppelse? Diare? Vekslende forstoppelse/diare? 


Dette er hovedsymptomene på SIBO/IBS.

SIBO - Overvekst av Bakterier i Tynntarmen er tett koblet til irritabel tarm - IBS.


Den beste måten å finne ut om du har SIBO er å ta en SIBO pustetest. Om du ikke allerede har tatt en SIBO test, begynn med å laste ned vår gratis PDF med 7 tegn på at din IBS kan være koblet til SIBO.

 


vondt i magen

Sliter du med fordøyelsesplager? 

Har du prøvd mye uten at det gir effekt ?

 • Har du kun noen få matvarer som du kan spise uten å få symptomer? 
   
 • Er du daglig plaget med luft i magen, samtidig som den jobber for tregt (forstoppelse) eller for raskt (diare)?
   
 • Blir du verre i magen av tilskudd som inneholder pro og prebiotika?

 • Har du fått diagnosen IBS, spiser lav fodmap uten å oppnå ønsket effekt?
   
 • Har du opplevd at fordøyelsen din blir bedre etter at du har tatt antibiotika? 

Nikker du gjenkjennende til flere av spørsmålene ovenfor ?

 

Da er det mulig at SIBO er problemet


Når du har SIBO så har bakterier fra tykktarmen flyttet opp i tynntarmen. Disse bakteriene produserer gass. Avhengig av hvilke bakterier du har overvekst av produseres det hydrogen, metan eller hydrogensulfid gass. Måten du kan finne ut om du har SIBO er å ta en pustetest. De ulike gassene krever ulik behandling. Behandlingen i fase 1 består av diett, antibiotika og/eller urter. 

Hva er forskjellen på SIBO og IMO ?

Tidligere ble både metan, hydrogen og hydrogensulfid gass i tynntarmen kalt SIBO. I dag kalles metandominant SIBO for IMO - Intestinal Metanogen Overvekst. Metangassen kan vi finne i både tykk og tynntarm. Dr.Pimentel var den som foreslo å kalle det IMO, dels pga. at metanogenene er ikke bakterier det er arkebakterier. B`n i SIBO står for bakterier. IMO er mer koblet til forstoppelse og overvekt, mens hydrogendominant SIBO vil ofte kunne gi symptomer som diare og dårligere næringsopptak som kan føre til undervekt. 

 

Den tredje gassen - Hydrogensulfid

Det kan være SIBO selv om hverken metan eller hydrogen slår ut på testen din. Dersom du har veldig lave verdier (spesielt i siste del av testen, fra 120-180 minutter) kan det være hydrogensulfid som skaper fordøyelsesplagene. I USA finnes det nå en test som måler alle 3 gassene (Triosmart), her hjemme bruker vi foreløpig nivåene av de to andre gassene sett sammen med dine symptom. 

 

4 grunner om SIBO behandlingen ikke virker

Underliggende årsaker

Underliggende årsak blir ignorert. Bli kjent med de 4 årsakene: Svekket motilitet, svekket fordøyelse, svekket flyt gjennom tarmen og medikamentbruk. Hvilke av disse gjelder for deg? 

For kort behandlingstid

En behandlingsrunde (antibiotika eller urter + diett) vil som regel redusere gassen med 20-30 ppm. De fleste trenger derfor 2-3 behandlingsrunder for å bli kvitt overveksten.

Glemmer fase 2 og 3

Mange stopper behandlingen etter fase 1 ("dreperfasen"). Tilpasset diett i fase 2 og 3 + prokinetikum for å opprettholde rengjøringsbølgene i tynntarmen er for mange avgjørende. 

Overse andre viktige faktorer

Ubehandlet matintoleranse og/ eller lekk tarm eller andre former for matsensitivitet. Svingende blodsukker - kan bidra til mer inflammasjon. Stress, dårlig søvn og for lite bevegelse. 

Individuelt tilpasset behandling øker sjansen for suksess


Det finnes steg for steg planer for behandling av SIBO, men dette er bare begynnelsen. 

I og med at SIBO er knyttet til flere underliggende årsaker og enda flere risikofaktorer, vil ikke alle med SIBO kunne behandles likt.


Nøkkelen er individuelt tilpasset behandling. 


Det er stor forskjell på akutt og kronisk SIBO. Derfor vil noen oppleve at det tar tid, mens andre (ca 1/3) vil bli kvitt SIBO på kortere tid. 

Noen har kompliserte underliggende årsaker og det blir kronisk. Da vil kurset kunne hjelpe deg til å håndtere din SIBO, slik at du får lengre perioder med symptomlette. 

ABF5CEAE-EF60-433F-9868-51BA9FAC41BD

Margrethe Skår  //  kursholder


Jeg heter Margrethe Skår, og jobber som helseveileder på 20ende året. Jeg jobber med plager som er koblet opp mot ubalanse i tarm og/eller hormoner.


I tillegg til klinikk i Bergen (Fyllingsdalen) har vi også onlinekursene Sunn flora - Sunn vekt, Matintoleranse ABC og Lu jong - Tibetansk yoga.


Holder på å utvikle et kurs for deg som har SIBO/IBS Informasjon om min utdanning finner du her.

Margrethe Skår

Bli med å form kurset slik at det blir tilpasset dine utfordringer 


SIBO kurset er enda ikke ferdig laget. Du har derfor muligheten til å påvirke innholdet i kurset. Meld deg på vår SIBO e-postliste og kom med dine innspill. Når du melder deg på får du tilgang til et SIBO spørreskjema + dagens SIBO tips.

JAAA.. har hatt SIBO lenge og ønsker å vite mer om ..... ...... ....... (1)

Trenger du hjelp til din fordøyelse nå ?

Ring meg gjerne på 928 20 599 eller ta kontakt på Messenger eller e-post.

Copyright © 2022 Margrethe Skår - Helseveileder

>