fbpx
26. mai 2024
Oppblåst

Hva er forskjellen på SIBO og IMO ?

Både SIBO og IMO kan påvises ved en SIBO pustetest. Begge deler har oppblåst mage som hovedsymptom og handler om bakteriell overvekst. Tidligere har overvekst av metan blitt beskrevet som metan dominant SIBO. Dette er nå endret til IMO – Intestinal Metanogen Overvekst

SIBO

SIBO –  overvekst av bakterier i tynntarmen . Dette er ikke en infeksjon, men mer en overkolonisering av bakterier på feil plass. Bakterier som hører hjemme i tykktarmen flytter inn i tynntarmen.

Ved SIBO så er det hydrogen produserende bakterier som står bak. De vanligste er e.coli og klebsiella, i følge Dr. Pimentel er det muligens også aeromonas.

Vanligste symptom foruten oppblåst mage er løs mage/diare.

IMO

Intestinal Metanogen Overvekst skiller seg en del fra «vanlig» SIBO.
Det er flere grunner til at det per i dag heter IMO og ikke metan dominant SIBO. En av grunnene er at metan kan vi finne flere plasser blant annet i tykktarmen.

En annen viktig forskjell er at metanogenene er ikke bakterier, det er arkebakterier. Dette gjør det også mer utfordrende å behandle.
Den vanligste metanproduserende bakterien er Methanobrevibacter Smithii.

Vanligste symptomet foruten oppblåst mage er treg mage/ forstoppelse.

(Det finnes også en tredje gass, hydrogensulfid. Denne gassen kommer det mer info om i et annet innlegg).

Behandling for IMO vs SIBO behandling

Det er stor forskjell på behandlingen både når det gjelder kosthold og urter og/eller antibiotika.

Kosthold

I fase en er kostanbefalingene ganske like. Diettene er blant annet lav på fodmap. (En SIBO diett er likevel ikke helt det samme som en lav fodmap diett).

Ved IMO vil du som regel kunne øke fibermengden tidligere enn du kan gjøre om du har hydrogen dominant SIBO.
Grunnen til at vi er forsiktig med fiber i starten av en IMO behandling er at metanogenene spiser hydrogen. Spiser du en høy fiber diett vil du derfor «mate maten til metan».

Antimikrobiell behandling og antibiotika behandling

Urtebehandling og/eller antibiotika behandling må tilpasses hvilken gass som dominerer hos deg.
Det må også tilpasses evt. andre medisiner du bruker. Noen av urtene som brukes har blodfortynnende effekt, andre kan påvirke blodsukkeret ditt.

Hvorfor bør du ta test før du starter behandling ?

SIBO og/eller IMO kan opptre samtidig som matintoleranse og lekk tarm. (Mer om koblingen mellom SIBO, lekk tarm og matintoleranse finner du her).

Dette er en av grunnene til at overvekst av bakterier i tynntarmen ikke bør behandles kun basert på symptomer.

Om du er kjent med SIBO fra før, har du helt sikkert hørt at hydrogen gir løs mage og metan gir forstoppelse.
Dette er for så vidt riktig om du utelukkende ser på overveksten i tynntarmen, men når det handler om fordøyelsen din er det som regel flere spillere med i «gamet».
Mange med IMO kan derfor ha løs mage. Samme gjelder for deg som har fått påvist hydrogendominant SIBO, du kan ha dette og likevel være forstoppet.

 

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>