fbpx
26. mai 2024

Hvorfor oppstår SIBO ?

SIBO/IBS symptomer er tett koblet til inntak av karbohydrater, spesielt de tungt fordøyelige karbohydratene – FODMAP
Mange spør om de har utviklet SIBO fordi at de har hatt en generelt dårlig kosthold med mye karbohydrater. Sannheten er at dette er IKKE nok til å utvikle SIBO, men det kan være en risikofaktorer om du allerede har mistet en av de beskyttende mekanismene mot SIBO

 

Om en av disse to er svekket vil det stort sett alltid gi SIBO

MMC – Migrerende motorkompleks

Tynntarmens rengjøringsbølger. Når rengjøringsbølgene ikke fungerer som de skal, får vi et motilitetsproblem.

Oppgaven til MMC er å rense ut bakterier og det skal gå over i tykktarmen. Det blir som å vaske tallerkener etter måltid. Dette skjer samtidig som enzymene gjør sin jobb, det blir som såpen du vasker med.
MMC er som skrubben/børsten. Dette er den største beskyttelsen vi har mot SIBO.

 

ICV – ileocøkalklaffen, overgangsklaffen mellom tynn og tykktarm

Denne klaffen sørger blant annet for at innhold som er kommet fra tynntarmen og over i tykktarmen ikke skal kunne gå tilbake.

 

Risikofaktorer for SIBO

Det finnes en rekke risikofaktorer for SIBO, men dersom anatomien er normal og du har normal flyt i tarmen (arrvev er noe av det som kan gi svekket flyt gjennom tarmen), og MMC fungerer vil dette ofte kunne kompensere selv om en eller flere risikofaktorer er tilstede, som f.eks. lite magesyre.
SIBO er derfor ofte koblet til terreng.

 

Hva kan du selv gjøre for å hjelpe disse viktige rengjøringsbølgene ?

 Det er noen ting som kan slå av rengjøringsbølgene. Dersom du har SIBO eller mistenker at SIBO kan være årsaken til dine plager, følg disse tipsene i 21 dager og se om det kan gi deg symptomlette i større eller mindre grad.
(NB: Dette er ikke SIBO behandling).

 

Stress ned

Spesielt før og under måltid. Når kroppen din er i fight og flight modus vil ikke disse rengjøringsbølgene jobbe som de skal.
Det er mange følelser som kan skape stress, både bekymringer, frykt, sinne og multitasking når du spiser.

Bare det å spise i seg selv skaper en form for stressreaksjon i kroppen (dette vet alle som bruker klokker til å måle stressreaksjoner i løpet av et døgn), men hvor høyt stresset er handler både om hvordan du har det når du setter deg for å spise og hva du spiser. Kjenner du på høyt stress, ta noen minutter til å roe kroppen ned, for å optimalisere din fordøyelse.

Unngå småspising mellom måltid og mat for sent på kvelden

Du som har fulgt meg en stund, vet at dette er et tips jeg gir ved alle former for fordøyelsesplager. Men, det er kanskje spesielt viktig for deg som har SIBO.
Hver gang du spiser tar rengjøringshjelpen en pause. MMC kan ikke jobbe når du spiser.
Til og med for store mengder vann kan påvirke om du drikker det for fort. Vann eller urtete som drikkes slurkvis vil gå fint.
Stevia som mange med SIBO tåler greit, vil også kunne pause MMC, for stevia vil binde seg til tarmreseptorer og indikere at det kommer et måltid.

Noen som har SIBO vil også kunne oppleve å bli oppblåst bare av å drikke vann (spesielt om det er mye på kort tid). Når du blir oppblåst vil det strekke magen, dette kan også påvirke tarmreseptorene og gi signaler om at det kommer mat, og dermed pauser du rengjøringsbølgene.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>