fbpx
12. juni 2024

En av de mest oversette årsakene til mageplager

Det kan være så mange grunner om magen slår seg vrang. Det jeg vil dele med deg i dette innlegget er en av de mest oversette årsakene

Galleblæren

Galleblæren er en viktig del av ditt fordøyelsessystem. Når galleblæren fungerer så skilles det ut galle når du spiser. Dette er viktig spesielt for å klare å fordøye fett. Galle inneholder blant annet gallesalter. Gallesaltene påvirker de tette forbindelsene i tarmen din (Tight juntions, som du trolig har hørt om i forbindelse med lekk tarm).

Galle er også viktig for at bukspyttkjertelen skal skille ut lipase. Lipase er enzymet som bryter ned fettet i maten. Derfor er det største hintet fra kroppen din om du har galleproblemer at du fordøyer dårligere feit mat.

 

Galleblære og tarmplager

Det er ikke så uvanlig at galleblæren er årsaken til tarmplager. Det som derimot er vanlig er å overse gallen som en faktor for plagene. Tarmen snakkes det mye om, og med god grunn for det er et økende problem.

Det jeg ønsker at du skal få ut av dette innlegget er at selv om det er tarmen som roper høyest og det er der symptomet ditt kanskje sitter –  vær samtidig nysgjerrig på årsaken.

Dersom du har problemer med galleblæren din og du har lekk tarm, vil du trolig ikke få ønsket effekt om du begynner med lekk tarm behandling. Et godt tips som jeg fikk fra Dr. Kharrazian er at når du har fordøyelsesplager, jobb fra nord til sør – altså start alltid øverst.

I praksis kan det noen ganger bety at du starter med galleblæren, andre ganger er det enda lenger opp i systemet som f.eks. om du «glemmer» å tygge maten og rett og slett spiser for fort, så er det kanskje der du bør starte.

 

Hvem er mest utsatt og hva er vanlige symptom?

Tidligere snakket de om de 5 f ` ene – female, fertile, fat, fair and forty. Det er mye riktig i dette. Om du er en kvinne i 40 årene eller eldre, og er overvektig så er du mer utsatt. Det vi vet i dag er at det er flere faktorer som spiller inn –  både graviditet, genetikk, stillesittende livsstil, og ikke bare overvekt – men også du som går veldig raskt ned i vekt er mer utsatt.

Det er jo ikke slik at menn ikke kan få galleproblemer, men kvinner er mer utsatt.

Før det dannes gallesteiner vil du gjerne ha mildere symptom som oppblåst mage og raping etter måltid. Du vil gjerne også unngå feit mat for det kan oppleves som vanskelig å fordøye. Mange har gallesteiner uten at det fører til gallesteinsanfall, men det kan likevel være en skjult årsak til mageplager.

 

3 ting du kan gjøre

Mistenker du at mageplagene dine kan komme fra galleblæren din?

Da har jeg 3 tips til deg

  • Trening/bevegelse. Dersom du har en stillesittende livsstil, få inn 30 minutter daglig aktivitet.
  • Spis mer fiber. Dette er viktig for alle med galleproblemer, og kanskje spesielt om du har insulinresistens i tillegg.
  • Vær forsiktig med fettinntaket. Unngå frityrstekt mat, og la grønnsaker uten stivelse hjelpe deg til å håndtere det sunne fett som f.eks. olivenolje, avokado, nøtter og frø. Dette gjør du enkelt ved å spise masse grønnsaker sammen med en sunn fettkilde.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

2 tanker om “En av de mest oversette årsakene til mageplager

    1. Hei Eli, du kan trygt følge rådene selv om du har fjernet galleblæren. Du vil mest trolig også ha nytte av enzym tilskudd i forkant av måltid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>