Om det er mer regelen enn unntaket for deg at du blir trett etter måltid og kjenner at kroppen hyler etter noe søtt, selv om du egentlig er mett? Da er det trolig kroppen som prøver å fortelle deg at du bør ta en kikk på blodsukkeret ditt
Hva er insulinresistens ?
Veldig kort fortalt så er det mottagerne for insulin i cellene dine som ikke virker som de skal. Når du spiser produserer bukspyttkjertelen din hormonet insulin. Dette hormonet går inn i blodet og henter ut sukkeret. Når denne prosessen fungerer som den skal, så fører insulinet sukkeret inn i cellene dine, slik at du får energi fra maten du spiser.
Når cellene blir resistente slipper de ikke sukkeret inn. Bukspyttkjertelen tror da at det er for lite insulin, så den øker produksjonen. Nå har du en situasjon der du har masse insulin men cellene nekter å la insulinet føre sukkeret inn i cellene. Da blir dette lagret som potensiell energi, ett annet ord for fett på kroppen. Dette er deler av mekanismen som fører til at om du har insulinresistens, vil du mest sannsynlig ha lite energi og det er vanskelig å gå ned i vekt.
Rådet du kanskje får er – tren mer og spis mindre!
Du som har fulgt meg en stund vet at jeg er ikke så glad i å anbefale dette rådet, og spesielt ikke til deg som har insulinresistens. For det virker ikke!
Inflammasjon og lite energi
Det er mange grunner til at tren mer – spis mindre ikke fungerer for deg med insulinresistens.
Ene grunnen er økt inflammasjon. Når sukkeret (glukosen) ikke kommer inn i cellene, så kan kroppen bli betent / inflammert. Denne formen for betennelse vises stort sett ikke på vanlige betennelsesmarkører som CRP og senkning. Selv om det ikke kan påvises ved en blodprøve så kjenner du trolig på vondter i både muskler og ledd.
Det er også naturlig at du vil ha lite energi. Når glukosen ikke kommer inn i cellene så lagres det som fett. Denne prosessen er svært energikrevende.
Først kosthold så trening
En strategi som jeg opplever fungerer bedre, er å starte med å dempe inflammasjonen i kroppen. Den mest effektive måten å gjøre det på er å begynne med kostholdet (ikke spise mindre, men spise riktig). Når du kjenner at du har litt mindre vondter og litt mer energi, da kan du implementere trening.
Hvor fort du kan gå frem og hvor mye du kan trene (intensitet/hyppighet/varighet), vil variere fra person til person.Den beste måten å følge med på dette er din restitusjonstid. Blir du utmattet i dagevis etter en treningsøkt – reduser. Øk heller gradvis i takt med det kroppen din tillater. Når kroppen er klar, så er trening en av de faktorene som kan hjelpe deg til bedre regulert blodsukker.Trener du for hardt før du har dempet inflammasjonen, kan det gjøre hele situasjonen verre istedenfor bedre.
Har du høy inflammasjonsgrad i kroppen og du trener hardt, vil inflammasjonen kunne øke. Dette kan påvirke hele metabolismen din, og du kan ende opp med – mer inflammasjon, vektoppgang og mindre energi.
5 ting du kan gjøre om du har insulinresistens
- Spis fiber til alle dagens måltider. Fiber regulerer blodsukkeret ditt. Dersom det er vanskelig å få inn nok fiber, ta fiberkapsler sammen med maten din.
- Få inn nok av det sunne gode fettet. Fett påvirker nesten ikke insulinet i det hele tatt. Men vær obs, om du kombinerer fett med sukker, vil trolig inflammasjonen øke.
- Sørg for nok proteiner. Ikke for mye og heller ikke for lite. Spiser du for mye proteiner, vil også dette øke insulinutskillelsen.
- Unngå sukker og mat som fort omdannes til sukker i kroppen. Dette er verstingen når det gjelder insulinutskillelsen. Se om du kan gjøre enkle bytter. Bytt frukt med bær, juice med vann og bytt kjøpebrød med hjemmelaget brød med mindre sukker. Test gjerne gulloppskriften vår, du finner den her.
- Ta vare på tarmen din! Tarmen har også mye med blodsukkerreguleringen å gjøre. Noe av det beste du kan gjøre er som i punkt 1 – nok fiber. Vil du ta det ett hakk lenger kan du supplere med kortkjedede fettsyrer, som f.eks. butyrat. Daglig inntak av mashup vil også hjelpe.
Kjenner du deg igjen i mye av det jeg skriver her? Test gjerne 3 uker og se om noe endrer seg. To viktige indikatorer på at du er på rett vei - mindre søtsug, og at du ikke blir trett etter måltidene dine lenger.
Tusen takk for gode råd! Eg føler at eg er på rett veg, men det er lett å falle tilbake til gamle vaner, så i det siste har søtsuget meldt seg.. Veldig bra å få ei påminning!!
Hei Aud 🙂 Så kjekt at du er på rett vei. Det er lett å falle litt tilbake til gamle vaner. En livsstilsendring består ofte av litt opp og nedturer. Håper dette innlegget gav deg motivasjon til å lettere velge mer av det som er bra for deg.