fbpx
19. juli 2024
IMO / SIBO

Hvordan tolke en SIBO test ?

Alle som vil kan bestille en SIBO test. Denne testen trenger ikke rekvireres av lege eller terapeut. I testresultatet vil du finne en konklusjon om testen er positiv eller negativ for metan og/eller hydrogen. Konklusjonen er ikke feil, men den forteller deg ikke hele sannheten

 

Stol aldri blindt på et testsvar

For det første må alltid testresultatet sees i sammenheng med ditt symptombilde og din sykehistorie.

En positiv test gir ikke alltid grunnlag for behandling, og en negativ test (basert på konklusjonen) vil i noen tilfeller være behandlingsverdig.

 

2 like testresultat. En får behandling, den andre får ikke

I begge testresultatene er det negativt for hydrogen og metan er på sitt høyeste 9 ppm.
For at testen skal tolkes positiv for metan skal den være over 10 ppm. (Basert på konsensus anbefalingene).Den ene har kronisk forstoppelse, den andre har aldri vært plaget med forstoppelse.

Metan fører til at transitt tiden i tarmen går ned og du kan bli forstoppet, men dette gjelder ikke alle. Om du har metan på 9 ppm og ikke er forstoppet, vil testen kunne tolkes som negativ, men det bør vurderes behandling om du har kronisk forstoppelse med samme testresultat.

Før det settes i gang en urtebehandling for IMO, bør kostjusteringer og livsstilsendringer prøves. Dette er alltid første valget. De gangene dette ikke hjelper, eller i motsatt fall gir symptomforverring (sunnere kosthold, mer fiber vil ofte gi symptomforverring om IMO er årsaken til forstoppelse), så bør IMO behandling vurderes.

 

Negativ for hydrogen, men..

Hydrogen tolkes på en litt annen måte enn metan. For at vi skal kunne si at testen er positiv for hydrogen, skal hydrogen stige mer enn 20 ppm, fra start (baseline) og vi ser på første del av testen, innen de første 90 minuttene.

Det tolkes som en negativ test om det er høyt på hydrogen i siste del av testen. Men, hva om du har forsinket tømming av magesekken ? Da er det i følge Dr. Siebecker mulig at du også får forsinket økning på hydrogen. Det kan noen ganger vise seg fra 140/150 minutter og utover. Det vil ikke da vise som en jevn stigning, men det som kalles dobbel peek. Da vil kurven synke, stige og deretter synke igjen.

Derfor er det viktig å vite noe om din sykehistorie, symptombilde og kunne se dette i sammenheng med ditt testsvar.

Det er også en av grunnene til at du alltid bør velge 3 timers test og ikke 2 timer.

 

Er 3 timers testen 100 % nøyaktig ?

Det korte svaret er nei. En pustetest er en indirekte test. Den baserer seg på den bakterielle fermenteringen av laktulosen (andre substrat kan også brukes, men laktulose er det mest brukte). Testen vil ikke kunne si nøyaktig hvor mange bakterier det er i tynntarmen.

Det diskuteres også dette med transitt tid, da rask transitt tid vil kunne gi falsk positiv. Men, om du har SIBO vil du trolig ikke ha rask transitt tid.

Selv om vi ikke kan si at den er 100% nøyaktig, er det likevel en god test for SIBO.
Dr. Siebecker, en av verdens fremste eksperter på SIBO, bruker også denne testen. Når testen leses riktig, har den stor verdi.

Noen mener at SIBO kan sees ved en avføringsprøve (mikrobiomtest), dette er ikke riktig da en mikrobiomtest forteller om det som foregår i tykktarmen, ikke tynntarmen. Når det kan være nyttig med en mikrobiomtest, kan du lese mer om her.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>