fbpx
26. mai 2024
IMO / SIBO

Hvorfor bør ikke SIBO/IMO behandles kun basert på symptom ?

Basert på dine symptom er du sikker på at dette må være SIBO, for det stemmer med alle symptomene du opplever. Det kan ikke være IMO, for du har ikke treg mage. Hvorfor vente? Det blir vel billigere om du bare starter rett på urtebehandling uten å ta test ?

 

Ulik gass, ulike bakterier/arkebakterier

B`n i SIBO står for bakterier. Metanogener er IKKE bakterier, men arkebakterier.

Tidligere trodde vi at det bare handlet om overvekst, men forskere har nå funnet ut hvilke bakterier og arkebakterier som danner de ulike gassene.

SIBO gass kan være både hydrogen og hydrogensulfid.
Hydrogengassen kan produseres av bakterier som e.coli, klebsiella og i følge Dr. Pimentel i noen tilfeller aeromonas.

Hydrogensulfid dannes primært av fusobacterium varium og desulfovibrio. Denne gassen kan også produseres av mennesker, i motsetning til de to andre gassene som kun produseres av bakterier/arkebakterier.

Ved IMO er det metan som produseres. Den største metanprodusenten er bakterien Methanobrevibacter smithii. Metan kan vi finne både i tynn og tykktarm.

 

En av grunnene til at du kan ha løs mage og IMO

 Jeg har snakket litt om dette i ett tidligere innlegg, men en ting som overrasket forskerne er at du kan ha både metan og hydrogensulfid.
Testen vil da kunne vises som forhøyet metan.

Det er ikke feil, men det er i noen tilfeller bare deler av sannheten.

Både metan og hydrogensulfid bruker hydrogen som matkilde. Tidligere har de trodd at enten vinner metan , eller så vinner hydrogensulfid. I de tilfellene disse to gassene eksisterer samtidig vil du kunne oppleve positiv for IMO og samtidig ha løs mage.

 

Positiv på hydrogen, men forstoppet ?

 Det er også mulig at testen din kun er positiv for hydrogen. Du er plaget med forstoppelse, men testen slår ikke ut på IMO for metan er under 10 ppm. I følge Dr Pimentel kan metan i noen tilfeller gi treg mage/forstoppelse så lenge den er over 3 ppm.

Om du i slike tilfeller velger å behandle med urter uten å teste i forkant vil du kunne risikere å starte med feil behandling.
Mange av urtene som brukes i SIBO/IMO behandling er bredspektret og kan være svært ugunstig for både tynn og tykktarmsmikrobiomet ditt dersom det er feile urter ut i fra hva du egentlig står i.

Best resultat får vi om behandlingen blir gitt basert på gassnivå og hvor i testen de ulike gassene slår ut + symptombilde ditt og samtidig hensyn til underliggende årsak. I tilfelle med positiv på hydrogen og negativ på metan og et av symptomene er forstoppelse, behandles noen ganger hydrogen med SIBO urter og symptomet forstoppelse med f.eks. spesifikk probiotika som demper metan. Hvor i behandlingsforløpet den probiotiske behandlingen settes inn kommer blant annet an på hydrogennivåene.

Selv om vi har spesifikke behandlingsprotokoller når det gjelder SIBO/IMO, finnes det ikke en standard behandling som vil hjelpe alle SIBO pasienter. Som med alle andre tarmrelaterte lidelser “One size fits all”, funker ikke.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>