fbpx
26. mai 2024

3 tips ved oppblåst mage

Flat mage om morgenen og oppblåst på ettermiddag/kveld? Eller konstant oppblåst og det er vanskelig å få luften ut?  Om du kjenner deg igjen noe av dette, kanskje noen av tipsene under her kan hjelpe

 

Tips nr. 1

Legg merke til når du blir oppblåst

Dette kan fortelle noe om hva som kan være årsaken.
Dersom du blir oppblåst nesten uansett hva du spiser eller at du blir oppblåst bare av å drikke vann, er det mulig at SIBO kan være årsaken.
Ved SIBO kan det også være vanskelig å få gassen ut. Gassen blir dannet av bakterier som befinner seg i tynntarmen. Tynntarmen er ikke ment for å håndtere gass. Grunnen til at du trolig er mindre oppblåst om morgenen er at du puster ut noe av gassen.

En annen årsak om du «alltid» er oppblåst kan være at du spiser maten din for fort. Glemmer du å tygge maten, vil det kunne gi oppblåst mage uten at du har noe form for mikrobiell ubalanse i tarmen.

Når det er vanskelig å få gassen ut, vil noen kunne oppleve effekt ved bruk av imogas (fås på apotek)

 

Tips nr. 2

Oppblåst av enkelte matvarer

Dette kan være matintoleranse eller andre former for matsensitivitet. Oppblåst mage når du drikker f.eks. melk kan være matintoleranse, dvs at du danner antistoffer (IgA og/eller IgG) mot melk.

Men det kan også være primær laktoseintoleranse (mangel på enzymet laktase) eller det kan være sekundær laktoseintoleranse koblet til SIBO.

En annen grunn kan være at du har for mye av den sulfatreduserende bakterien bilophila som lever av blant annet melkefett. (Dette kan sees ved en mikrobiomtest).

Om det gjelder kun en matvare, kan du fint teste 21 dager uten og se om du opplever bedring. Dette kan gi symptomlette, men gir deg ikke svar på årsak.

Tips nr. 3

Har du mageplager (inkl. oppblåst mage) og fordøyer fett dårlig ?

Da kan det være galleblæren din som trenger litt oppmerksomhet.

En av grunnene til at galleblæren påvirker tarmen din er at galle bidrar til regulering av tarmmikrobiomet ditt, det påvirker også immuncellene i tarmen.

Om du kjenner deg igjen i at fett gir økt symptom, test en periode med mer fiber i kosten din. Når du spiser fett, spis det sammen med grønnsaker uten stivelse. Det er også en fordel å få inn litt ingefær i maten din samt drikke litt kaffe og grønn te.
Dersom du ikke er så aktiv, vil det trolig også hjelpe å legge inn litt mer fysisk aktivitet.

 

 

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>