SIBO og IBS
Noen ganger er det ikke ubalanse i tykktarmsfloraen, men overvekst av bakterier i tynntarmen som er problemet.
Da blir plutselig rådene om hva som er bra å spise endret. Greia er at det bor mange bakterier i tykktarmen – jo flere varianter av de gode bakteriene du kan huse her - jo bedre for helsen din.
Om bakteriene i tykktarmen finner ut at de skal flytte (det er noen få underliggende årsaker til at dette kan skje, men en rekke risikofaktorer) til tynntarm så har du et problem.
Problemet du da har heter SIBO.
HVORFOR ER DET ET PROBLEM Å HA FOR MANGE BAKTERIER I TYNNTARMEN?
Når du spiser kommer maten først til magesekken og deretter tynntarmen. Tynntarmen er 4-5 meter lang, og skal blant annet hjelpe deg til å ta opp næringsstoffer fra maten, før tarminnholdet går videre til tykktarmen som er vesentlig kortere (ca 1,5 meter).
I tynntarmen finner vi mye fersk mat, i motsetning til tykktarmen der restene havner.
Når bakteriene fra tykktarmen flytter inn i tynntarmen har de masse fersk mat tilgjengelig. Problemet med dette er at fermenteringen som skjer her vil skape mye gass.
Hovedsymptomene på SIBO er derfor nettopp gass – luft i magen, oppblåsthet, magesmerter.
Avhengig av hvilken gass som produseres kan du få forstoppelse, diare eller vekslende forstoppelse/diare.
DE 3 FORSKJELLIGE GASSENE
Hydrogen, Metan og Hydrogensulfid. Disse 3 gassene er det kun bakterier som kan lage. Kort fortalt er det slik at for mye hydrogengass vil ofte gi diare, mens for mye metangass vil ofte gi forstoppelse.
Vi kan per i dag ikke måle hydrogensulfid her i Norge, men vi kan likevel få en god indikasjon utifra målingen av hydrogen og metan. Om du har for mye hydrogensulfid vil du kunne få diare om denne gassen befinner seg i tynntarmen, og ofte forstoppelse om den blir produsert i tykktarmen.
IBS - VANLIGSTE MAGELIDELSEN I NORGE
IBS – irritabel tarm syndrom. Dette er den mest vanlige magelidelsen i Norge. Kvinner har dobbelt så stor sjanse for å få IBS sammenlignet med menn.
Det er en funksjonell sykdom, det vil si at det er ikke noe påvisbar årsak selv om du har masse symptomer. Denne diagnosen får du som regel etter at andre sykdommer er utelukket.
KObLINGEN MELLOM IBS OG SIBO?
Nye studier (1) viser at opptil 78% av de som har IBS har i tillegg SIBO. Mistenker du at det er SIBO i tillegg til IBS, kan du finne ut dette ved å ta en pustetest. Det er viktig å huske på at SIBO er ikke en diagnose. Om du har bakteriell overvekst i tynntarmen, er det alltid noe annet som ligger bak. Det er derfor viktig å se hele bildet, når du skal optimalisere din tarmhelse.
© 2024, Margrethe Skår - Helseveileder