Begge deler kan gi symptomer som oppblåst mage og diare, i noen tilfeller også forstoppelse. En vesentlig forskjell er at laktoseintoleranse kommer av mangel på enzymet laktase, det er IKKE koblet til bakteriell overvekst
Hvordan fungerer det når absorpsjonen er normal ?
Ved normal absorpsjon spiser du mat og den blir fordøyd. Næring blir absorbert gjennom slimhinnen i tynntarmen og inn til kroppen.
En del av maten vi spiser er ikke mulig for oss mennesker å fordøye, som f.eks. fiber.
Vi kan ikke fordøye det for vi har ikke enzymer til å bryte det ned, men bakteriene har denne egenskapen.
Fiber i maten vi spiser flytter seg ned til tykktarmen der mesteparten av bakteriene normal befinner seg og de fermenterer det til gass og syrer. (SCFA) som f.eks. butyrat som er næring til cellene i tykktarmen.
Gassen de danner er i små mengder. Det er så små mengder at det skaper ikke noe problem.
Når dette ikke fungerer, kan det være grunnet en eller annen form for malabsorpsjon, altså manglede opptak av næringsmidler fra tarmen.
Karbohydrat malabsorpsjon
Et eksempel her er laktose malabsorpsjon /laktoseintoleranse.
La oss si at du drikker et glass melk, og du får i deg laktose. Om du ikke har enzymet til å bryte ned laktose så kan det ikke bli absorbert.
Laktose er et stor molekyl så det må brytes ned for at det skal kunne absorberes.
Det skjer egentlig det samme som skjer med fiber. Det flytter seg ned til tykktarmen hvor vi normalt har bakteriene våre, de spiser det for de kan spise alle karbohydrater.
Bakteriene spiser det og danner mye mer gass enn normalt, for de spiser større molekyler fordi at absorpsjonen i tynntarmen fungerer ikke på laktose når du mangler enzymet.
Du vil da oppleve oppblåsthet, for væske kan ha blitt dratt inn. Du kan oppleve kramper og smerter for musklene vil kontrahere/trekke seg sammen.
Det kan gi diare da den oppsamlede væsken skal forlate kroppen, men det kan også gi forstoppelse. Dette kan skje om det befinner seg metanogener der. (les mer om IMO her).
SIBO malabsorpsjon
Om du har SIBO og spiser karbohydrater, står bakteriene klar med en gang du har spist.
De vil spise (fermentere) det bare fordi de har det tilgjengelig.
Når det er overvekst av bakterier i tynntarmen har bakteriene mye mat tilgjengelig og danner derfor mengder med gass i tynntarmen.
SIBO vil også ofte føre til enzymmangel. Enzymene er som bitte små sakser som klipper opp mat, slik at den kan bli absorbert. Når du mangler enzymer som en følge av SIBO vil du kunne få det som kalles sekundær laktoseintoleranse.
I tillegg blir karbohydrattransportørene svekket. Det som da skjer er at maten blir stående fast (bruker lengre tid gjennom tynntarmen) og dermed blir det mer mat til bakteriene i tynntarmen.
Gassen som blir dannet her i tynntarmen, står litt fast midt i kroppen
Denne gassen kan gå opp og du raper og blir kvalm, mulig også refluks for gassen skaper mye trykk oppover.
Den kan også gå ned, gjennom hele systemet både tynn og tykktarm. Mange med SIBO har svekket bevegelse (motilitet) i tynntarmen, så det er ikke alltid så lett å få gassen ut.
Lignende symptom, ulik behandling
Dette er bare en av grunnene til at vi ikke behandler SIBO kun basert på symptomer.
Noen ganger er det så enkelt å bare kutte laktose og problemet er løst.
Har du SIBO og kutter laktose vil du kunne oppleve symptomlette (for du har trolig sekundær laktoseintoleranse), men problemet med overvekst av bakterier i tynntarmen er fortsatt tilstede.