fbpx
13. juni 2024

Det bør ikke være enten eller, det bør være ett både og!

Alternativbehandling og komplementær medisin er ikke i konkurranse med skolemedisin!
Det jeg og mange andre alternative behandlere jobber med er å optimalisere balansen i kroppen ved hjelp av avspenning, kosthold og forskjellige former for manuell behandling, for å blant annet lindre plager i muskel og skjelettsystemet.

Hva er god helse ?

Skolemedisinen jobber med sykdom, det gjør ikke jeg! Spørsmålet vi bør stille oss er – Hva er god helse? Etter min mening er det vesentlig mye mer enn fravær av sykdom! Hva med helsen til alle de som har vært utredet, blodprøvene er fine, diverse andre undersøkelser viser heller ingen patologi, men du føler deg likevel ikke frisk.

Det er her vi alternative behandlere kan fungere som, ja nettopp –  ett alternativ. Vi vet i dag at livsstil har enormt mye å si for hvordan vi mennesker har det, både fysisk og psykisk. Jeg har selv mange års erfaring fra legekontor, og jeg vet at tiden her er knapp. Det er ikke rom for å veilede pasienten når det gjelder kost og avspenning, det er heller ikke verken tid eller kompetanse til å behandle en stiv rygg og/ eller nakke.

Det er stor forskjell på å behandle sykdom, og det å optimalisere balansen i kroppen!

Om du har symptomer som:

Oppblåst mage, halsbrann, tette bihuler, lite energi, dårlig søvn, vekslende forstoppelse/diare, vansker med å regulere vekten – selv om du spiser sunt, verkende muskler og ledd for å nevne noe..

.. om du har vært utredet, og det konkluderes med at du er frisk, da vil du mest sannsynlig oppleve at din helse kan styrkes om du ser på en eller flere av disse faktorene:

  • Hva spiser du? Bryter du ned det du spiser på en tilfredsstillende måte? Hvordan er ditt spisetempo? Når på døgnet spiser du?
  • Trener du for mye? Trener du for lite?
  • Har du en god balanse mellom aktivitet og hvile?
  • Sover du nok? Sover du godt?
  • Hvordan har du det på jobb og hjemme?

Det å få hjelp til disse viktige faktorene ligger mange ganger utenfor det offentlige helsevesenet. Ofte vil du finne deler av denne hjelpen hos alternative behandlere. 

Samme intensjon

Alle som utdanner seg enten innenfor skolemedisin eller komplementær medisin /alternativ behandling har til hensikt å hjelpe våre medmennesker til bedre helse. Forskjellen er at vi hjelper deg i forskjellige faser. Hvorfor skal du da betale merverdiavgift for den ene helsehjelpen men ikke den andre?

All helsehjelp burde selvsagt være fritatt fra merverdiavgift, men det er den ikke fra 2021.

I 2010 ville regjeringen legge moms på trening.
Heldigvis ble dette forslaget trukket tilbake, da de fleste er enig om at trening er en viktig faktor for folkehelsen.

Regjeringen vil nok en gang at du skal betale merverdiavgift for å styrke din helse!

15.12.2020, blir det vedtatt at alternativ behandling ikke lenger har fritak fra merverdiavgift.

Samtidig som dette vedtaket fattes, sies det:  «Stortinget ber regjeringen utrede hvorvidt noen av medlemmene i de organisasjoner som i dag er registret i registeret for alternative behandlere, kan anses å yte helsehjelp, og komme tilbake til stortinget med nødvendige endringer som gjør det mulig for disse å få fritak fra merverdiavgiftsloven».

Hva er helsehjelp?

Definisjon fra det store Norske leksikon.
«Helsefremmende arbeid er tiltak som tar sikte på å bedre livskvalitet, trivsel og muligheter til å mestre de utfordringene og belastninger man utsettes for, samt redusere sannsynligheten for utvikling av risikofaktorer for sykdom».

Om vi tar utgangspunkt i definisjonen fra det store Norske leksikon, vil jeg tørre å påstå at det vi driver med er helsefremmende arbeid. For å tydeliggjøre vil jeg dele ett klassisk eksempel.

 

«Kvinne 43 år. Sliter med kronisk hodepine, samt en del øresus.

Hun var såpass dårlig at hun var delvis sykemeldt i 1 år.

Omtrent 6 måneder etter første behandling, startet hun å jobbe 100 % igjen. Nå 6 år etter, er hun fortsatt i 100% jobb.

Mye av hennes plager oppstod på grunn av intoleranse mot diverse matvarer»

 

Denne klienten har ingen sykdommer, men det er enkelte matvarer som hun ikke klarer å bryte tilfredsstillende ned, også kalt matintoleranse.

Matintoleranse er ikke en sykdom, det finnes derfor ikke en medisin du kan ta for å bli kvitt symptomene. Her må vi jobbe med å optimalisere balansen i kroppen. Både når det gjelder kost og avspenning.

Ja takk begge deler!

Jeg tenker at det er på tide at vi anerkjenner at god helse handler om mer enn fravær av sykdom. God helse kan ikke alltid måles.

Ett eksempel for å illustrere hva jeg mener:

Legene kan både teste og behandle om du har en bakteriell infeksjon, men en lavnivå betennelse som kan være direkte årsak eller medvirkende årsak til både overvekt, verkende muskler og ledd samt mageplager, kan ikke måles, for du er ikke syk, men kroppen din er mest sannsynlig i  ubalanse, og dette kan gi symptomer.

Riktig kosthold for din kropp, balanse mellom avspenning og aktivitet kan ikke løse alle problemer, men det kan gjøre enhver situasjon litt bedre eller mye bedre.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>