fbpx
21. juli 2024

Er du ernærings forvirret? Da er du ikke alene..

..ernæring kan være veldig forvirrende.
Det er tusenvis av eksperter som hevder helt forskjellige ting og det mest forvirrende av alt -  det finnes vitenskapelige bevis for de forskjellige metodene.
Ernæring er fortsatt ett felt i stor utvikling, akkurat som vi mennesker hele tiden er i utvikling.

Vi er alle forskjellige, hvordan du fordøyer og forbrenner blir i stor grad påvirket av hva du spiser men det blir også påvirket av dine tanker, følelser, stressnivå og din tilstedeværelse når du spiser.

Mange er underernærte – ikke fordi at de spiser for lite mat, men fordi at de spiser for lite næring. Det som skjer om du mangler enkelte næringsstoffer er at kroppen vil «holde deg tilbake». 

Mat er nødvendig for at vi skal overleve. Litt av problemet i dag er at vi har tilgang til mat hele tiden. Misforstå meg rett, vi skal være evig takknemlig for at vi har den overfloden, men kan vi bruke den på en smartere måte?

Om det er slik for deg at du hele tiden har tilgang på nok mat, hva om du heller stiller deg spørsmålene:

  • Hva og hvordan kan jeg spise for å oppnå mer energi?
  • Hva og hvordan kan jeg spise for å få en god forbrenning?
  • Hva og hvordan kan jeg spise for å oppnå økt konsentrasjon?
  • Hva og hvordan kan jeg spise for å styrke min helse?
  • Hva og hvordan kan jeg spise for å finne den vekten jeg trives med?

Det perfekte kostholdet for alle og for alltid, finnes ikke. Det vil hele tiden være i endring. For at du skal kunne finne det som fungerer for deg akkurat nå, vil jeg oppfordre deg til å se litt på din mathistorie.

Mathistorie.
Hvilke forhold du har og har hatt til mat er også avgjørende for hva som vil fungere for deg. Vi ser alle ulikt på mat, derfor er også dette viktig å ta høyde for om du ønsker å gjøre en livsstilsendring.

Hva ser du på bildet?

Helt konkret så vil vi alle se det samme – det er kjøtt, grønnsaker osv.. men en som er veldig opptatt av ernæring vil gjerne se etter næringsverdien i dette måltidet.

Ofte blir da verdien av maten = summen av næringen. Mest sannsynlig vil du vurdere sammensetning av både proteiner, fett og karbohydrater osv. Dette er kjempeviktig faktor, men som min mentor Marc David sier det «det å låse seg i å bare se næringsverdien i mat er det samme som å se på ett kunstverk og dømme det etter pigmentene i malingen. Dersom du bare analyserer malingen, vil du gå glipp av selve kunsten».

Mat er nødvendig for å overleve, men det ligger mye mer i det enn dette.

Satt helt på spissen - se for deg at du blir invitert i en 50 årsdag, og det blir ikke servert noe mat, bare lunkent vann med sitron, du ville blitt overrasket og mest sannsynlig lurt på om dette var en spøk. For mat er kos, det er samhørighet, trygghet og for noen også en måte å vise kjærlighet på.

Altså, det å lære seg å se etter næringsverdien i måltidet har stor nytteverdi, men blir fort usunt om dette er det eneste fokuset.

Ett annet eksempel på en mathistorie.
Om du «alltid» er på slank, vil du gjerne se på bilde og tenke kalorier. Mat blir gjerne assosiert med at du vil legge på deg.  For mange kroniske slankere er ikke mat næring. Mat blir heller kanskje ikke noe du kan feire med, mat blir på en måte fienden. Appetitten din blir fienden, mat blir noe du må kontrollere. Dette er historien mange kroniske slankere «tror på». 

Det er som regel ikke en lykkelig historie for den har stort sett ikke en lykkelig slutt. Mange som har slanket seg i 10 år forventer likevel at det skal fungere det 11. året. Som regel så vil ikke dette skje før du endrer ditt forhold til blant annet maten du spiser.

Vi har alle forskjellige mathistorier, kjenner du deg igjen i en av disse eller har du en annen mathistorie?

Det perfekte kostholdet

Det perfekte kostholdet for alle og for alltid, finnes ikke. Det vil hele tiden være i endring. For at du skal kunne finne det som fungerer for deg akkurat nå, vil jeg oppfordre deg til å se litt på din mathistorie. Men selv om vi er forskjellig og trenger ulik tilnæring til å løse "problemet", så er det også noen likhetstrekk.

Jeg har lang erfaring med å hjelpe mennesker til lavere vekt og sunnere tarm. Din historie er avgjørende for hvilken fremgangsmåte som blir anbefalt. Matintoleranse, stressbelastning, muskelverk, hormonell ubalanse og for lite søvn er ofte skjulte årsaker som kan gå hardt utover både tarm og vekt.

Vil du vite mer om Margrethe`s metode? Klikk på knappen under her så vil du få tilgang til to videoer som viser deg de 4 stegene jeg anbefaler om du ønsker lavere vekt og sunnere tarm + inspirasjon til hva du kan spise. 


Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>