fbpx
21. juli 2024

Frihet koster frihet

Vil du ha friheten god helse kan gi, betaler du ofte med det du kjenner som frihet akkurat nå

Helt ærlig

La oss være helt ærlig, selv om du vet at du har ubalanse i tarm og hormoner og du vet at du trolig ville fått det bedre om du gjorde endringer tilpasset din kropp, så er det utfordrende.  Utfordrende for endring smerter.

Mange som tar kontakt med meg har ofte plager koblet opp til ubalanse i tarm og hormoner. Dette kan vise seg som overvekt, muskel og skjelettplager, lite energi og ulike former for fordøyelsesplager.

Når noen ønsker å gjøre en endring spør jeg alltid hvorfor. Ordet frihet dukker ofte opp.

Frihet til å kunne leke med barn, barnebarn uten smerter.
Frihet til å kunne føle seg vel i klærne som henger i skapet.
Frihet til å gjøre mer enn bare jobben, men også ha energi til resten av livet.
Frihet til å kunne spise uten å være redd for smerter, oppblåst mage eller andre fordøyelsesplager.

Alt dette er stort sett mulig, men for å oppnå den friheten du ønsker betaler du i en kortere eller lengre periode med å gi fra deg din nåværende frihet.

Hvorfor er det sånn ?

Jo, om du ønsker å legge om livsstilen din må du tre ut av din autopilot. Alt som går på autopilot er enkelt. Om det er bra for oss eller ikke, ligger det likevel mye velbehag i enkelt.

Eksempel, du vet at du tåler dårlig sjokolade, du blir kvalm og uvel men du spiser det likevel. Når dagen er over og du skal slappe av så er det enkelt å ta den sjokoladen selv om du vet konsekvensene.

Vi gjør dette for det gir en tilfredstillelse der og da. (Trenger ikke være sjokolade, det er bare et eksempel).
Når kropp og hjerne er tilfreds får vi et øyeblikk med den gode følelsen. Der og da betaler du ikke noe, det kjennes ut som at du bare får, men det vil samtidig ta deg bort fra det som du kanskje definerer som frihet.

Fra matrestriksjon til matfrihet

 Vil du gjøre en livsstilsendring vil jeg anbefale at du begynner med å definere TYDELIG hvorfor du vil gjøre en endring.
Finn deretter ut hva du kan gjøre.

La oss si at du har matintoleranse

Kanskje har du kuttet de tre store tarmtriggerne (gluten, meieriprodukter og sukker)  eller kanskje har du allerede fått svar på hvilke matproteiner du ikke bryter tilfredsstillende ned.

Vet du eller mistenker du hva du reagerer på ? Start der. Finn deg minst tre gode erstatninger til det du må kutte ut, slik at du ikke føler at du har måtte gi opp noe, du har bare for en kortere eller lengre periode erstattet det med noe du tåler bedre.

Gi deg selv minst 21 dager. Hvordan responderer kroppen ? Gir det symptomlette ? Er det verdt det?
Dersom du kjenner at det er verdt det, får du automatisk en nyvunnen motivasjon. Dette bidrar til matfrihet. Frihet for du får symptomlette og frihet for du ser tydeligere årsak og virkning.

Det å vite hvorfor symptomene kommer er en frihet i seg selv, for det gir deg en annen mulighet til å velge

Et annet eksempel er SIBO

Om du ikke skal behandles med antibiotika, men velger å bruke urter så følger det ofte med en streng SIBO diett.

Hvordan i all verden kan en streng diett oppleves som frihet ?

Jo for du er forberedt.  I påvente av testsvar, før du får vite hva du bør spise mer av og hva du bør kutte i fase 1 av din SIBO behandling, vet du at det kommer en endring. Hjernen din  er innstilt på at her blir det endringer. Denne forberedelsesprosessen gir også en form for motivasjon.

Det er også motiverende å vite at SIBO diett (som alle andre dietter) er/bør være tidsbegrenset.
Fase 1 av en SIBO behandling varer i snitt fra 4-6 uker. Derfra gjelder det å finne din vedlikeholdsfase, hva fungerer for deg på sikt.

Hvilken frihet velger du ?

Før du hiver deg over en streng diett, vil jeg anbefale deg å finne ut hvilken fase du står i når det gjelder ernæring.

Er det riktig tidspunkt for deg å velge friheten bedre helse kan gi, eller ønsker du å beholde friheten autopiloten – det å fortsette som før kan gi ?
Bare du vet hva som er riktig for deg å gjøre akkurat nå.  Det er først når du bestemmer deg for endring, og erfarer at du får “betalt” for endringene du har gjort,  at restriksjon kan bli til frihet ❤️

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>