Om kroppen har sukker å brenne / bruke som drivstoff så gjør den det! Det er så enkelt og samtidig sååå vanskelig. Du spiser sunt, faktisk sunnere enn mange andre, men likevel så fungerer ikke kroppen sånn som du vil den skal
Vekten går opp uten at du skjønner hvorfor, energien er sånn passe. Om dette gjelder deg, lurer du kanskje på hvorfor det er sånn?
Det kan selvsagt være flere årsaker til dette, men det vi skal se på i dag er sukkerets påvirkning.
Sukker påvirker blant annet hormonet insulin
Insulinet`s viktigste oppgave er å fjerne sukker fra blodet ditt, det henter rett og slett sukkeret ut av blodet ditt, men hvor og hvordan skal alt dette sukkeret lagres??
Noe blir brukt som energi mens noe vil bli lagret som fett!
Dette er en av hovedgrunnene til at lavkarbo har god effekt for mange.
Det du egentlig gjør når du spiser lavkarbo er at du svitsjer fra å være en «sukkerbrenner» til en «fettbrenner». Kostholdet ditt vil da se slik ut: mer fett, moderat mengde proteiner og lavt inntak av sukker.
Vi har vært innom det før – mat er informasjon! Du kan via maten fortelle kroppen via dens fantastiske system både tarmfloraen og hormonene hva de skal gjøre for deg! Er ikke det fantastisk??
Hva er sukker og hvor finner vi det?
Alle karbohydrater bortsett fra uoppløselig fiber – blir omgjort til sukker i kroppen vår. Kroppen begynner å bryte det ned til sukker med en gang du har spist, noe går kjapt å bryte ned og noe tar litt lengre tid.
Matvarer du bør unngå / redusere om du vil spise mindre sukker:
Brødmat, pasta, pizza, vafler, pannekaker, brus, juice, alkohol, sunne energibarer, lett produkter, yoghurt og frukt. Mye av dette kan du heldigvis lage sukkerfritt
Funger kroppen slik du vil den skal fungere?
Noen kontroll spørsmål til deg. Se på hva du spiser i dag og spør deg selv:
- Gir dette meg energi eller blir jeg trøtt?
- Forbrenner jeg fett eller lagrer jeg fett?
- Får jeg inflammasjoner eller reduserer maten jeg spiser inflammasjoner?
- Får denne maten meg til å fokusere bedre eller blir jeg mer ufokusert?
«No diet works unless someone works the diet»
Dersom du opplever at du ikke har energi, legger lett på deg osv.. Sjekk de neste 3 punktene:
- Hvor mye fiber spiser du? Jo mer jo bedre (men få fibrene hovedsakelig fra grønnsaker, helst 5-7 never hver dag.
- Hvor mye næring er det i det du spiser?
- Hvor mye sukker er det i maten du spiser?
Noen hint fra kroppen din om at du brenner sukker og ikke fett
- Du er sulten hver andre, tredje time – når kroppen bruker fett som fuel så går du lenger mellom måltidene uten å være sulten.
- Du er ikke fornøyd etter måltid – du MÅ bare ha noe etter middagen selv om du er mett.
- Du må opp om natten for å gå på do – sukkeret følger vannet.
PS: det kan selvsagt være andre grunner til nattlig vannlatning, men om det ikke er noe medisinsk grunn for det, så kan du teste 21 dager uten sukker og se om det endrer seg.
Kutte sukkeret tvert eller ta det gradvis ?
Jeg får ofte dette spørsmålet: – Må jeg kutte sukkeret tvert eller kan jeg ta det gradvis?
Det kommer an på hvordan kostholdet ditt er i dag, og hvilke resultatet du ønsker å oppnå.
For noen vil det å kutte sukker tvert få kroppen til å krasje helt. Om dette gjelder deg så kan du begynne med små justeringer.
Her er 3 eksempler rangert fra mye sukker til lite eller ingen sukker:
Juice – frukt – grønnsaker uten stivelse
Pasta – quinoapasta – pasta av squash
Brus – juice blandet med vann – vann
Når du har tatt det gradvis så kan du gå ned til lavt sukker inntak – det er da du virkelig vil merke det på fettforbrenningen. For har du ingen sukker å forbrenne, så går kroppen over på reservelageret = fett.
Følg med underveis hvordan du føler deg når/om du setter tilbake sukker i kosten din. På denne måten kan du finne ut hvor du skal være. Spør deg selv, føler jeg meg bra når jeg spiser sånn?
Kroppen din vil fortelle deg om du er på rett vei eller ikke. Føler du deg bedre? Forsett med det kostholdet som funker for deg.
Trenger du tips og råd til hvordan du kan spise sukkerfritt? Kikk innom vår facebookside – alle oppskriftene som jeg deler der er fri for sukker, gluten og meieriprodukter.
Så flott Margrethe 😀 Tusen takk for flotte oppskrifter ! Jeg deler linken på siden min 🙂 Lykke til videre med den fantastiske jobben du gjør, flinke deg 🙂
Tusen takk Berit?