fbpx
21. juli 2024

Ferdigmat vs hjemmelaget mat! 

Spiser du mye ferdigmat?

Da er du ikke alene. Ferdigmat er blitt en stor del av mange sitt daglige / ukentlige kosthold. Hva gjør dette med oss? For å sette det litt i perspektiv, så skal vi gå litt tilbake i tid, før vi spoler frem til 2017 igjen. 


Det har skjedd store endringer i kosten vår de siste 50 årene. For dine besteforeldre var det ikke nødvendig å saumfare butikken for å finne økologisk mat, eller brød med mindre gluten i. Det var mer vanlig før å spise ren mat. De fisket selv, mange hadde tilgang på melk rett fra kua, og de fleste kyrene var gressforet. Eggene de spiste var fra egen gård, eller at du kjøpte hos naboen.

Å bake brød var også en helt vanlig syssel, jeg tror ikke engang det fantes pulver som du kunne tilsette deigen din for å få luftigere brød – langtidsheving var heller ikke uvanlig.

Kraft koking var heller ikke forbeholdt den matbevisste, det var helt naturlig å bruke kraften du kokte.

Utvalget av ferdigmat i butikkene var svært begrenset, så å lage maten fra bunnen av var for mange en selvfølge. 

 
Nå i 2017 lever vi i et høyhastighetssamfunn. Mange bruker ferdigmat for tidspresset blir for stort. Dette fører oss inn i en vond sirkel, både når det gjelder mat og stressnivå. Vi møter på mange måter større utfordringer i dag når det gjelder maten.

Det handler om flere ting: 

Utfordringer: 

 • Tilgjengelighet 
 • Pris 
 • Stressnivå – høyt stressnivå over tid får oss til å ta mindre gode matvalg. 
 • Tidspress 
 • Det er normalt å spise hel og halvfabrikatet mat, det kan være utfordrende å skille seg ut

Løsninger: 

 • Tilrettelegging 
 • Planlegging 
 • Bevisst forhold til hvorfor du vil gjøre disse endringene 
 • Kunnskap –  vite hva som blir bedre i ditt liv om du gjør disse endringene 
 • Gå sammen med andre som ønsker å gå samme vei som deg

Tilsetningsstoffer og konserveringsmidler påvirker vekten din! 

Vi har hatt store endringer i spisevanene våre, men fordøyelsessystemet vårt har ikke endret seg. Dette er en av grunnene til at flere og flere får problemer relatert til fordøyelsen og dermed også vekten.
Dersom du vil unngå masse tilsetningsstoffer i maten din, så er det smarteste du kan gjøre å spise ren mat. Styr i størst mulig grad unna ferdigprodukter.  

Det som skjer med konserveringsmidlene er at de kan hindre bakteriene til å bryte ned maten tilfredsstillende. Da vil det også bli vanskelig for tarmen din å bryte ned maten. Svak / dårlig proteinnedbrytning kan føre til matintoleranse.  

Hva kan vi gjøre for å få i oss minst mulig konserveringsmidler? 

 •  Lag maten fra bunnen av, så vet du nøyaktig hva du spiser.
   
 • Kutt ut lett produkter. I følge Eva Fjelstad (forfatteren av boken ”takk for maten”) er det større innhold av konserveringsmidler i lettprodukter.
   
 • Planlegging. Om du skal lage maten ”fra bunnen av”, lag opp større porsjoner, så på en middag har du også nok til lunsj dagen etter.
  Ha alltid de råvarene du trenger lett tilgjengelig.
  Det er helt innafor å bruke fryste grønnsaker og frukt, da disse pakkene svært sjelden inneholder konserveringsmidler. Dette gjør det super enkelt å lage sunne smoothies, wok middager ol i rekord fart.

Det trenger ikke være så fancy.
Forslag til middag på under 30 minutter.
Søtpotetburger eller ovnsbakte grønnsaker + fisk eller kjøtt.
Frokost / lunsj – ha alltid et par pakker ferdig råkost (grønnkålblandinger, rødbetmix og lignende) og ferdig hakket salat, så lager du et sunt og godt måltid på under 5 minutter.

Det er noen unntak når det gjelder halvfabrikatet mat og det er forskjell på hvor nøye man må være for å oppnå ønsket resultat. Hvor nøye du skal være henger tett sammen med hvilke utfordringer du har.

Har du matintoleranser, så må dette etter min mening prioriteres først. Det finnes hel og halvfabrikatet mat også for deg som har matintoleranse. For eksempel brødmixer  fra funksjonellmat. Disse produktene er helt fri for melk, gluten, gjær, sukker og soya. 

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

2 tanker om “Ferdigmat vs hjemmelaget mat! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>