fbpx
30. november 2023

Trenger du egentlig kosttilskudd?

Er det egentlig slik at alle trenger å ta kosttilskudd? Og i så tilfelle hva er det beste kosttilskuddet å ta?

Det beste kosttilskuddet

Ukentlig får jeg spørsmål som:  «Er dette kosttilskuddet bra? Hva tenker du om disse tilskuddene, har det noe for seg?»

Det beste kosttilskuddet er det du har en reell mangel på. Derfor finnes det ikke et kosttilskudd som hjelper for alle.

Det er naturlig for oss mennesker å søke ja – nei, rett – feil, bra eller dårlig. Rett og slett for det gjør det enklere for oss. Problemet er at det er ikke fullt så enkelt.

Punkt en for å finne ut om et kosttilskudd er bra eller ikke – trenger du det?

Når det gjelder vitaminer er det noen av disse som kan måles hos lege. Dersom du går til lege og blodprøven viser at du har for lite B12, jern (ferritin – jernlagre – OBS denne bør heller ikke være for høy),folsyre eller D vitamin, da vil det være gunstig for deg å ta tilskudd av dette i en kortere eller lengre periode (avhengig av hva blodprøven viser).

Mineralmangel er ikke fullt så enkelt å finne ved hjelp av blodprøve. Det enkleste du kan gjøre her er å se på symptomene dine. Et mineral som mange tar er magnesium. Utfordringen her er at det er mange forskjellige varianter, og disse ulike variantene hjelper for ulike ting.

Magnesium

Magnesium kan brukes for mer enn bare kramper. Dersom du er plaget med kramper og vond muskulatur, er det ikke anbefalt å bare kjøpe magnesium. Hvilken magnesium som vil fungere kommer an på hva du står i. F.eks. magnesium sitrat og magnesium oksid vil som regel sette fart på tarmen din. Derfor er det mange som opplever at dette kan hjelpe om magen er treg, men det vil ikke alltid gjøre så mye for muskulaturen din. Bli derfor kjent med hvilken magnesium du trenger.

Probiotika

En enkel fiks på mageplager – ta probiotika, eller? Etter å ha jobbet med tarmhelse i over 20 år kan jeg med sikkerhet si at dette er ikke riktig. Faktisk er det mange som blir verre i magen av å ta probiotika.

Det som hjelper for en trenger ikke ha effekt for en annen. Jeg ser hos de som har tatt en mikrobiomtest, at mange har rikelig av både bifido og lacto bakterier. Disse to er de mest vanlige å bruke i probiotiske tilskudd.

Omega 3 og D vitamin

Om du skal bruke omega 3, se alltid på mengden EPA og DHA. Det er disse essensielle fettsyrene som er gunstig for deg. Legg også merke til om tilskuddet du velger inneholder D vitamin. Mange tar D vitamin i tillegg til omega 3. Om dette er bra for deg eller ikke, kommer an på om du mangler D vitamin. D vitamintilskudd kan gi en stor helsegevinst om du har en reell mangel (og noen ganger om du ligger innenfor normalen, men i nedre normalområde).

Stol på kroppen din

Har du fått en anbefaling fra meg eller andre om å ta kosttilskudd? Test det ut, legg merke til om dette gjør noe for din kropp. Det kan være gunstig å få veiledning, men når alt kommer til alt så er det du som kjenner hva som faktisk fungerer, eller evt ikke fungerer.

Visst det fungerer, skal du bruke det for resten av livet ?

Mest sannsynlig ikke. Når du har brukt et kosttilskudd over en periode, kutt det ut. Dersom du ikke merker noe forskjell, flott – da har kroppen det den trenger akkurat nå. Får du symptomene tilbake kan du teste igjen, og aller helst finne ut hvorfor du trenger dette tilskuddet.

Kosttilskudd – symptomlette eller behandling?

Det kan fungere som begge deler og i verste fall blir det bare dyr urin.

Jeg jobber daglig med kosthold tilpasset ulike tarmproblemer forårsaket av matintoleranse, SIBO, histaminintoleranse, oksalatsensitivitet osv.. Min erfaring er at det aller viktigste du kan gjøre om du har symptomer som er koblet til ubalanse i tarm og hormoner er å se på hva du spiser og få tilpasset et kosthold spesifikt til ditt tarmmikrobiom. Kosttilskudd er bare tilskudd – noe i tillegg til..

Det hjelper stort sett ikke å ta et kostholdtilskudd for å få mer energi, om du ikke vet hvorfor du har lite energi

Kosttilskudd kan mange ganger brukes som støtte i en kortere eller lengre periode, men hva du spiser er som regel mye viktigere.

Hva bør du være obs på når du velger kosttilskudd ?

Hva er egentlig i produktet? Les alltid bakpå. Produktet kan inneholde fyllstoffer og søtningsstoff som du kan reagere på.

Veldig mange tilskudd er tilsatt kunstige søtningsstoffer, dersom du har IBS/SIBO vil dette mest sannsynlig ikke funke så bra for magen din. Mengde spiller også en rolle her, så se hva som står øverst på ingredienslisten.

Litt ekstra vitaminer og mineraler må jo bare være positivt

Dette er ikke alltid sannheten. Det beste eksempelet jeg har på dette er en historie fra klinikk.

En dame tok kontakt med meg for mageplager.

Undersøkelser på første konsultasjon gir mistanke om matintoleranse. Noe vi får bekreftet ved en matintoleransetest.
Hun erstatter de matvarene hun hadde store utslag på og fikk etter kort tid en ny og bedre magehverdag.
Etter 3 måneder ringer hun meg. Hun har fått symptomene fra magen tilbake, selv om hun ikke har gjort noen endringer i hva hun spiste.

Vi pratet en stund på telefon og blir enig om å sette opp en ny time. Denne timen trengte hun ikke.
Da hun selv fant ut hva som var årsaken.
Hun hadde kjøpt et kosttilskudd, dette kosttilskuddet inneholdt fyllstoffer som hun reagerte på. For å gjøre en lang historie kort, hun kuttet disse og magen ble helt fin igjen.

Anbefaling til deg som leser dette. Ikke bare ta et kosttilskudd basert på hva andre med lignende symptom som deg har tatt. Finn heller ut hvor din ubalanse ligger og hva som gjelder spesifikt for deg.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>