fbpx
21. juli 2024
Spise middag

Hvordan få det til å fungere når en i familien må spise allergivennlig?

Utfordrende med allergivennlig middag?

Dette er ett spørsmål jeg ofte får fra mine klienter. Hva gjør du når en av barna dine har nytte av å spise allergivennlig? Eller mor / far har fått påvist en intoleranse eller allergi?

Mat er mer enn bare næring, det handler også om kos, samhold og trygghet. Hvordan kan vi skape et naturlig forhold til maten vi spiser, selv om den er litt annerledes enn det ”alle andre” spiser?

Det er viktig å ikke farliggjøre maten, selv om det er restriksjoner. Her og er det selvsagt veldig stor forskjell på allergi og intoleranse. Intoleranse er svært sjelden farlig, mange opplever at når de kutter ut / reduserer de matvarene som gir plager som: mageknip, oppblåsthet, diare, muskelverk og/ eller hudplager så ønsker mange å holde seg til den maten som de klarer å bryte tilstrekkelig ned for det gjør noe med hele livskvaliteten.

MEN… det kommer også med noen utfordringer.

Usikker på om det er lekk tarm / matintoleranse som er årsaken til dine plager? Sjekk ut vår tarm quiz!

De 3 vanligste utfordringene og hvordan du kan gjøre noe med det.

Spise middag sammen med familien.

For mange familier så er dette kanskje  det eneste måltidet alle er samlet til. Her kan det oppstå utfordringer om en i familien har nytte av å spise allergivennlig. Spesielt om det gjelder barn, men også når det gjelder voksne. Allergi er på en måte lettere å forholde seg til, for konsekvensene kan være mer alvorlige. Intoleranse kan være mer utfordrende –  da det ikke er livstruende, men du får gjerne plager /ubehag etter måltid (fra minutter etter at du har spist til opptil flere dager etterpå).

Spise middag

Familie spiser middag

Mine tips til deg:

  • Server maten i forskjellige skåler, slik at hele familien spiser ”det samme”, men kan velge ut det de tåler.
  • Test ut flere asiatiske retter. Her kan du med fordel bruke kokosmelk, og det kan fint serveres med både ris og glutenfrie alternativer til pasta. Velg gjerne pasta laget på bokhvete, grønnerter, quinoa. Du finner dette i helsekostbutikk og i mange dagligvare butikker.
  • Lag hvitsausen din på havremelk, havremel og melkefritt smør. Den blir litt gråere i fargen enn ”vanlig” hvit saus, men smaken er toppers. Vi bruker også litt karri oppi – det gir en god smak samtidig som du får en fin gulfarge på sausen. Passer perfekt både til kylling og fiskeretter.
  • Lag en god pastasalat, med quinoapasta, grønnkålblanding, kjøtt + havre creme fraiche. Middag på under 20 minutter og helt fri for gluten og melk.
  • Planlegging og tilrettelegging.
    Ha i hus de råvarene som du / dere kan spise.
    Lag gjerne de samme middagene som du gjorde før, men bruk andre råvarer.
  • Ikke lag masse ekstra oppmerksomhet rundt hva du eller barnet ikke kan spise. Det du serverer er gjerne naturlig gluten og melkefritt eller du bruker gode erstatninger.

Spise ute eller når du er ”på farten”.

De fleste restauranter har tilrettelagt for gluten og melkefrie menyer. Det er stort sett merket med allergener. Dersom det ikke er gluten og eller meieriprodukter du har intoleranse for, men enkelte grønnsaker / frukter ol, kan du bare la være å spise akkurat dette, la det ligge igjen på tallerkenen din. Intoleranse er mengde relatert, så om det har vert på samme tallerken så pleier ikke det å gi utslag.

Å stikke innom en bensinstasjon og eller butikk, er straks mer utfordrende når du spiser allergivennlig. Ferdige produkter inneholder svært ofte en av delene eller begge deler. Her kommer planlegging inn i bildet igjen. Ha gjerne nøtter, frukt, hjemmelaget energibarer, dersom du feks jobber overtid, eller du er på biltur.

ferietips

Ferie med intoleranse og eller allergi.

Sjekk ut dette blogg innlegget, her finner du en del gode tips og råd.

PS: Holder på med et oppskriftshefte, der du får oppskrifter som passer for deg som spiser allergivennlig, i tillegg oppskrifter til deg som ønsker vektnedgang. Har du noen favorittmiddager som du vil jeg skal tilpasse dine behov? Svar på denne mailen, så legger jeg det med i heftet.

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>