I løpet av de siste to ukene har vi gått gjennom to årsaker som bidrar til overvekt.Om du ikke har fått med deg de to første, så kan du lese innleggene her. I dette innlegget skal vi se på sammenhengen mellom stress og vektøkning.
Hva er stress?
Stress kan være så mangt. Mange snakker om følelsesmessig stress, men stresset i kroppen din kan like godt komme fra matintoleranser eller kanskje du har en gammel idrettsskade? Mulig denne skaden kan være med å trigge stressresponsen i kroppen din per i dag?Andre hendelser som gir stressreaksjoner kan være operasjoner eller kanskje du har noen gamle infeksjoner som ligger i stresspotten din?
Stress akkumuleres i kroppen, og dette oppsamlede stresset aktiverer stresshormonet kortisol.
Hva skjer når vi blir stresset?
- Appetitten går opp, spesielt på søtt, salt og fett.
- Fettet lagrer seg fortere – spesielt rundt magen.
- Fettforbrenningen hemmes, så vi lagrer fett raskere.
- Fordøyelsen vår blir dårligere.
- Konsentrasjonen daler.
- Det er også mye som tyder på at stress skaper ubalanser i stoffskiftet ditt.
Jeg har mange som kommer til meg, med ”vondter” i kroppen, men føler seg ikke stresset. Men når vi tar en HRV test og ser på det autonome nervesystemet så viser det en del ganger at det er det sympatiske nervesystemet som er dominant. Det er denne delen av nervesystemet som dominerer når kroppen er stresset, det trenger ikke gi følelsesmessig stress, men stressresponsen er den samme fysiologisk sett uansett hva som utløser den.
Derfor er det viktig å se litt på historien, hvordan har livet ditt vært de siste årene? Husk at stress er også en av hovedårsakene til lekk tarm, alt henger sammen!
Det som skjer når du blir kvitt gammelt stress er blant annet at du sover bedre, og det er når du sover at fettforbrenningen er på topp.
Hvor godt du takler stress?
Noen takler stress veldig bra, mens andre takler det ikke fullt så bra. Når vi allerede vet at stress samles opp, så må vi ha teknikker for å kvitte oss med stresset.
Stressmestringskurs – noe for deg? les mer om kurset her.
8 tips for å redusere stress!
Pust.Prøv å legg merke til pusten din når du er stresset. Vi har en tendens til å ikke puste skikkelig ut når stresset bobler i kroppen. Dette er egentlig en forsvarsmekanisme, når kroppen er i stressmodus så er den hele tiden i beredskap. Det hadde vert fint det – om stresset bare varte en kort stund, men når vi kronisk går rundt med ”stresspust” og høye skuldre, da gir det etterhvert fysiske utslag, som f.eks. vondt i nakken, lite søvn osv.
Det finnes mange forskjellige pusteteknikker, jeg vil dele 2 med deg her:
- Ta 15 gode inn og ut pust morgen og kveld. Pust inn med nesen ”magen blåses opp”, pust ut med munnen ”magen synker sammen”. Hold gjerne en hånd på magen når du tar pusteøvelsen.
- Pust inn, tell til 5, hold i ca 1 sekund, og pust ut og tell til 5. På denne måten trener du kroppen din til like lang ut pust som inn pust. Ut pusten kan med fordel gjerne være enda lenger – gjør det som føles behagelig.
Prioriteringsliste.Har du mye på agendaen – hele tiden? Noen ganger er det sånn at vi føler at det er så mye som ”MÅ” gjøres. Skriv gjøremålene ned på en liste. For det første så får du stresset ut av hodet, og for det andre så skaper du deg mer struktur på hva som egentlig ”MÅ” gjøres.Et lite OBS her, om du ser at det du setter på prioriteringslisten din gjentatte ganger ikke blir fullført, reduser listen din.
Multitasking.Den følelsen når du gjør mange ting på en gang og du føler deg rå effektiv. Men multitasking over tid skaper stress, og som jeg nevnte tidligere, stress gir oss dårligere konsentrasjonsevne. Er det da så effektivt likevel?
Planlegge og tilrettelegge.Struktur gir ro! Det er selvfølgelig ikke alltid at alt går etter planen, men da har du hvert fall staket ut en retning og forutsigbarhet gir etter mine erfaringer mindre stress.
Sett av 30 minutter x 2 per uke.til å gjøre påfølgende uke /dager enklere. Anbefaler sterkt at du leser boken ”the one thing” om dagene dine er hektiske. Den hjalp hvert fall meg med struktur. En av mine 30 x 2 er å bake opp brød og fryse ned i porsjons pakker så slipper jeg å tenke på hva vi skal ha til lunsj den uken.
Ha god tid om morgenen.Hadde aldri trodd at jeg skulle komme med en slik anbefaling, jeg som er prototypen på B-menneske. Men enn så koselig det er å sitte våken om kvelden, så er verdien i å ha en rolig lang morgen mye større. Start dagen med pusten, og gjerne noen strekke øvelser. Å visualisere dagen din er heller ikke bortkastet.
Tillat deg selv å ta en pause.Vi er veldig på-logget hele tiden, ta en pause innimellom. Gjerne med meditasjon eller yoga. Det trenger ikke ta mer enn 10 minutter. Mine to favoritter er mindfulness meditasjon og lu jong – tibetansk yoga. Det funker også godt å gå en god tur, jobbe litt i hagen om du trives med det eller ta en varmt bad, gjerne med epsom salt – dette gjør underverker for en sliten og støl kropp, det fremmer også god søvn!
Lær deg teknikker til å meste hverdagsstresset – les mer om kurset her!
Få mer gøy inn på timeplanen.Anbefaler deg å ta prioriteringslisten din på et ark, lag en liste ved siden av der du skriver hva du synes er gøy å gjøre i løpet av en dag. Om disse listene er veldig forskjellige, så kan muligens en justering av liste nummer en bidra til å dempe stresset.