fbpx
11. september 2024
Livsstilsendring

5 tips som gjør livsstilsendring enklere.

Har du lyst å gjøre en endring i din livsstil?

Livsstilsendring er mange ganger utfordrende. Større endringer i livet vårt skjer ofte utenfor den berømte, elskede og forhatte komfortsonen, og den er ikke alltid så fristende å tre ut av. Jeg tror på balanse også her, alle har ikke behov for å “hele tiden” utfordre seg selv, men når vi ønsker en endring, da må vi gjøre noe annerledes.

Jeg liker uttrykket:
“Du kan ikke gjøre det samme om igjen og om igjen og forvente et nytt resultat”.  

 

Ønsker du en livsstilsendring? Kanskje du kan dra nytte av noen av mine tips?

5 tips for å skape nye vaner og holde på de!

Det handler om å gi og ta – du må møte behovet med noe annet.

Når du tar noe ut av kosten din, så må det erstattes med noe annet. Karbohydrater erstattes med andre karbohydrater, fett erstattes med andre typer fett som er mer gunstig for deg osv.. Om du lever med store restriksjoner, så kan dette føre til at stresshormonet kortisol går opp, og når det herjer kroppen din, så går viljestyrken ned.

Viljestyrke er ikke nok!

Om vi bruker viljestyrken uten å ta høyde for å støtte systemene i kroppen som påvirker viljen vår, så holder det stort sett bare en kort stund. Den er viktig i en startfase av en endring, den kan hjelpe oss å ta et bevisst valg om å endre vår autopilot.
Når vi sprekker på en “diett”, så er det lett å klandre seg selv.
”jeg fikser det ikke, for jeg har ikke nok viljestyrke”
Slapp av, det er ikke noe galt med viljestyrken din, årsaken ligger veldig ofte i binyrene dine.
“Overlevelses systemet” styres fra binyrene dine. Dette systemet ”drives av” fett, sukker / karbohydrater og salt.
Vi trenger fett for å ha nok energi til å takle stress situasjoner.
Karbohydrater forer muskulaturen din. Dette var viktig evolusjonært sett for å kunne springe fra faren vi stod ovenfor.
Salt for å kunne holde blodtrykket oppe, for å kunne hanskes med den ”kampen” vi står i.
Problemet i dag er at vi står sjelden i en situasjon der vi må løpe fra en illsint tiger eller andre farlige rovdyr. Stressresponsen den gang var hensiktsmessig, det er den ikke på samme måte i dag. I dag opplever vi samme stressrespons, men det er sjelden vi må løpe fysisk, det går heller litt løpsk i topplokket.

Det skjer ofte en liten feil i “oversettingen”, kroppen mangler kalium eller magnesium, men det vi hører er sjokolade.  

ter å støtte binyrene våre:
Trening, helst om morgenen, 10 minutter kan være nok.

Spis ren matdropp karbohydrater om morgenen. Om ikke du strever med for mange kilo, spis litt karbohydrater til lunsj og middag (eks; søtpotet, quinoa, squash).

– Meditasjon og yoga er også fine måter å dempe stresset på.

Vær snill med deg selv, går du på en smell, tilgir deg selv. Skyldfølelse fører bare til at stressresponsen øker og du spiser enda mer av det som ikke er bra for deg.

En av grunnene til at vi fyser på noe er at kroppen er i ubalanse. Når kroppen kommer mer i balanse, så  trenger du ikke jobbe så hard for å spise mat som er bra for deg.

Det er en herlig følelse, når du kan gå fra ”dette bør jeg ikke spise, og du kjemper deg gjennom for å klare å la være, til ”dette har jeg ikke lyst på”.   

Det er faktisk fullt mulig! Jeg gikk fra å MÅTTE ha cola/pepsi max gjennom hele dagen for å kunne fungere. I dag slipper jeg å bruke viljestyrken for å stå i mot. Med mer balanse i kroppen og ”omprogrammerte” smaksløker, så har jeg ikke lyst på det lenger – LYKKE!
Du kan lese mer om min metode for pepsikutt her. 

Definer dine ”hvorfor”.

Hvorfor skal du gjøre disse endringene? Bruk litt tid på å skrive ned hva din hovedmotivasjon er. Motivasjon er ferskvare – derfor er det ok å skrive det ned, så du kan ta den frem når motivasjonen er fullstendig utenfor rekkevidde. La oss si at du vil gjøre noen endringene for å få bedre helse. Still deg selv spørsmålene:
”Hva kan jeg gjøre når helsen min blir bedre?” Bryt dette spørsmålet ned igjen og igjen.Eksempel: Utfordring: vondt i nakken. Hvordan påvirker dette din hverdag? Hva hadde du gjort / vært med på om nakken din var helt smertefri? Hvordan påvirker det humøret ditt? Arbeidsdagen din? Fritiden din? Når du kjenner at det du spiser er perfekt for deg og din kropp, tar i bruk avspenningsteknikker fysisk og eller mentalt, så fungerer nakken? Da har du en god motivasjon for å implementere denne eller på sikt disse endringene, for det gir så mye i retur.

Ha fokus på en ting om gangen.

Ofte skal vi gjøre alt på en gang. Sett deg et hovedmål og del det opp i overkommelige delmål.
Vi bruker i snitt 2 måneder på å implementere en ny vane. Tenk så store endringer du kan få gjort i løpet av ett år, om du har fokus på en og en ting. Når du har etablert vanen, så går den på autopilot og du trenger derfor ikke anstrenge deg, for det blir en del av deg.

Eksempel 1: Velg deg en ting å ha fokus på. “Bare” med denne ene endringen du velger, så vil store forandringer skje i kroppen din, og du er klar for neste utfordring. Noen forslag til deg: Bytt brus med farris? Ha grønnsaker/salat til alle måltidene dine? Bytt melkesjokoladen med mørk sjokolade- 70 – 86 %? Eller kanskje du har andre ting du ønsker å starte med?
Del gjerne med oss andre i kommentarfeltet ,hva er din ene ting? 

Eksempel 2: Meditere 10 minutter hver dag i 2 måneder. Etter disse to månedene så er meditasjon blitt en del av din rutine, og du kommer mest sannsynlig til å glede deg til denne stunden.

Eksempel 3: Trene styrke 30/40 minutter x 3 per uke. Lover deg, det gjør noe med både humør, kroppsholdning og mange hverdags oppgaver blir enklere. Jeg har landet på 3 treningsdager per uke. På denne måten så  har jeg noen dager “å gå på”. Om det plutselig kommer noe i veien på en av mine faste treningsdager, så kan jeg ta det en av de andre dagene. OBS har du veldig høyt stressnivå i kroppen, så anbefaler jeg at du starter med lav intensitets trening for å ikke stresse kroppen ytterligere.

På denne måten så er det overkommelig og ikke minst gøy, å skape den kroppen du har lyst å bo i. 

Nyt prosessen – vær lmodig.

Har du noen gang vært på biltur med små barn? ”Er vi framme snart, er vi framme snart”? Barnet har ikke din voksen erfaring, du vet at det tar mange timer å kjøre fra Bergen til Kristiansand, så du stresser ikke med det, du vet at det tar den tiden det tar.
Overfør dette til dine livsstilsendringer, det tar tid og det er helt ok.  På denne måten kan du få til endringer som varer og som du etterhvert gjennomfører uten å ofre det så mye som en tanke – for det er ”nye” deg! Du spiser ikke steinalderbrød, lager maten din fra ”bunnen av”, drikker vann som tørste drikke fordi at du går på diett, du spiser det fordi du har lyst!

Trenger du tips og råd tilpasset deg for å komme i gang med din livsstilsendring?
Send meg gjerne noen ord her, så hjelper jeg deg med glede:-)

-Margrethe-

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>