fbpx
19. juli 2024
Lekk tarm påvirker hele kroppen

Lekk tarm og/eller matintoleranser er en av hovedårsakene til overvekt!

Veldig mange strever med vekten og tester ut mange forskjellige dietter, uten at dette har noe varig effekt. Har du noen gang prøvd å slanke deg, gått ned de kiloene du ønsket, for så å rykke tilbake til start når dietten er over? Dette er ikke din feil, det handler om kjemien i kroppen din.
Alt starter i tarmen. Dersom tarmen din ikke filtrerer godt (les lekk tarm) så vil dette kunne blant annet gi forstyrrelser i mange av hormonene dine og forstyrre hele metabolismen din. Matintoleranse kan være forårsaket av lekk tarm. Når det er lekkasje i slimhinnene i tarmen, så vil blant annet ufordøyde matpartikler komme over i blodet ditt og kan skape en kronisk betennelse i kroppen din, og dette kan igjen føre til overvekt.

Trykk her for tarm quizen.

Noen av hovedgrunnene til at det er vanskelig å gå ned i vekt når du har lekk tarm og/eller en matintoleranse:

FORDØYELSEN

For at vi lettere skal kunne gå ned i vekt, så er det en god plan å starte med fordøyelsen. Når vi forbedrer fordøyelsen vår så blir også nedbrytningen av maten bedre. All mat vi spiser er byggesteiner til kroppen og en potensiell kilde til energi.I følge Dr Amy Lee, kan kroppen enten lage energi av maten du spiser eller fett, den kan ikke gjøre begge deler samtidig.

UBALANSE I TARMFLORAEN DIN - dysbiose.

De fleste som har lekk tarm har en ubalanse i tarmfloraen. Det er ofte en overvekt av bakterier som ikke er gunstige for deg.

Bakteriene påvirker spisemønsteret ditt. På en måte bestemmer bakteriene hva du skal spise !

Det er flere studier som viser at personer med normal vekt har en rikere tarm kultur enn de som er overvektige.Det vil si at om du er normalvektig så har du flere gode bakterietyper i tarmen.

BETENNELSE Overvekt = betent kropp?

De som er overvektige, har samtidig en lavnivåbetennelse i kroppen. I følge professor i indremedisin A. Berstad så vil denne lavnivåbetennelsen føre til høyt insulin nivå i blodet.
Når blodsukkeret er for høyt over tid så vil dette kunne føre til vektøkning.

Fettcellene gjør mer enn å bare lagre ekstra kalorier. I følge Dr Axe så opptrer fettvevet som om det skulle vert et eget organ, som pumper ut hormoner og betennelsessubstanser. Når du lagrer ekstra fett rundt organene dine (det viscerale fettet), øker produksjonen av betennelsesfremmende kjemikalier også kalt cytokiner. Disse fører til betennelse samtidig som de påvirker hormonene som regulerer appetitten vår.

HORMONELL PÅVIRKNING

Når du har lekk tarm, så kan du være mer utsatt for å få hormonelle forstyrrelser. Dette er pga at betennelsestilstander vanligvis starter i tarmen din. De fleste som har lekk tarm har for lite gode bakterier i tarmen. Probiotika er gode tarmbakterier og kan i følge Dr Axe forbedre produksjonen og reguleringen av hormoner som styrer metthetsfølelsen, sultfølelsen og fettlagringen.

Metthetshormonet - leptin

Lekk tarm og eller matintoleranse kan være årsaker til overvekt. Overvekt fører til kronisk høye nivåer av leptin, dette kan føre til leptin resistens. Dette betyr at kroppen din ikke responderer så bra på normale nivåer av leptin.

Hormonet som styrer sultfølelsen - ghrelin.

Funksjonen til "sulthormonet" er å holde vekten oppe. Kroppen opplever det som en krise, når vekten går ned. Og dette setter i gang andre hormoner som blant annet stresshormonet – kortisol.

Derfor er det viktig å spise nok mat, om du skal klare å gå ned i vekt.

En av årsakene til lekk tarm er høyt stressnivå over tid. Stresshormonet kortisol påvirker "fettlagrings hormonet" insulin. Når insulinet går opp, så lagres fett.

MINERALMANGEL

Lekk tarm kan også føre til mineral mangel. Mineralet magnesium gir støtte til hjernens følsomhet for metthetshormonet.

Uavhengig om du har lekk tarm eller ikke, så er det greit å legge magnesiumrik mat inn i ditt daglige kosthold. Jeg vil dele min magnesium "boost" salat med deg, denne salaten består av mange magnesiumrike matvarer, som avokado, mandler, spinat og gresskarkjerner. Jeg bruker denne både til lunsj og middag. Til middag, så blander vi inn kylling og søtpotet i tillegg.

Oppskrift magnesium "boost" salat

100 g kyllingfilet
1/2  liten løk
3 cherry tomater
3-4 never spinat
5 mandler
1 ss gresskarkjerner
1/2 avokado

Dressing:
1 ss MCT olje
litt sitron
salt og pepper
1 ts sukrinsirup

Margrethe Skår

Jeg heter Margrethe Skår og jobber som Helseveileder på 20ende året. Jeg veileder deg til bedre helse, naturlig vekt og ett sunnere kroppsbilde ved hjelp av blant annet en ny og banebrytende tilnærming utviklet av the institute for the Psychology of Eating. Jeg har i tillegg spesialisert meg på matintoleranse, SIBO og flere andre dysbioser. Jeg oppdaterer hele tiden min kunnskap når det gjelder kropp, mat og helse. Kontakt info finner du her

Vis alle innlegg av Margrethe Skår →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

>